Yhdysvaltalaisjoukot saapuivat 11. huhtikuuta 1945 Mittelbau-Doran keskitysleirille. Saksalaiset olivat jo siirtäneet suuren osan leirin vangeista muualle, ja vain muutama oli jäljellä – muun muassa unkarilainen 19-vuotias Lilly Jacob.
Hänet oli edellisenä vuonna viety perheineen Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirille. Heti leirille saapumisen jälkeen Jakob oli erotettu vanhemmistaan ja pikkuveljistään, mutta hän elätteli vielä toivoa nähdä heidät.
Myöhemmin Jakob siirrettiin Mittelbau-Doraan, missä hän kokosi V2-raketteja maanalaisessa tehtaassa. Amerikkalaisten vapauttaessa leirin Jakob oli lavantaudin kourissa parakissa, josta hän löysi kauniisti sidotun valokuva-albumin.

Lilly Jacob löysi valokuva-albumin Mittelbau-Doran keskitysleiriltä.
Jakob näki heti, että albumi oli täynnä kuvia Auschwitzista. Kuviin oli ikuistettu Unkarin juutalaisten tuominen tuhoamisleirille touko- tai kesäkuussa 1944.
Valokuviin oli dokumentoitu koko prosessi juutalaisten saapumisesta kuolemanleirille aina siihen asti, kun heidät vietiin kaasukammioihin.
Kuvat oli ehkä ottanut Ernst Hofmann tai Bernhard Walter. He olivat SS-sotilaita, joiden tehtävä oli kuvata jokainen leirille tuotu ja henkiin jätetty vanki. Tutkijat eivät tiedä, miksi albumin kuvat otettiin.
Sisältökatsaus
SAAPUMINEN

Taustalla näkyvät Krematorio II:n ja III:n savupiiput. Moni juutalainen poltettiin näissä krematorioissa jo saapumispäivänään.
Juutalaiset tuotiin kuolemaan
Yli 434 000 Unkarin juutalaista kuljetettiin 15. toukokuuta – 9. kesäkuuta 1944 natsien keskitysleireille, useimmat Auschwitz-Birkenauhun. Junat ajoivat leirillä olevalle laiturille, missä juutalaiset käskettiin ulos junanvaunuista. Noin 80 prosenttia tapettiin kaasukammioissa pian saapumisen jälkeen.
LEIRI

Auschwitz-Birkenaun krematorioissa (merkitty punaisella) voitiin polttaa jopa 9 000 ihmisen ruumiit päivässä.
Auschwitz-Birkenau oli murhalaitos
Pääleiri Auschwitz avattiin vuonna 1940 pääosin poliittisia vankeja varten. Vuonna 1942 valmistunut Auschwitz II (Auschwitz-Birkenau) oli tuhoamisleiri, jossa oli 4 kaasukammiota ja krematorioita. Auschwitz III:n vangit valmistivat kumia ja synteettistä bensiiniä kemian konserni IG Farbenin tarpeisiin.
JAOTTELU

Taustalla näkyy Auschwitz-Birkenaun vartiotorni, jonka alla olevasta portista kuolemaantuomittuja juutalaisia kuljettava juna saapui leirille.
Tulokkaat jaoteltiin
Kun SS-vartijat olivat saaneet kaikki vangit vaunuista ulos, näiden käskettiin jättää omaisuutensa kasoihin laiturille. Sitten juutalaiset jaettiin kahteen ryhmään iän ja sukupuolen mukaan: miehet ja vanhemmat pojat yhteen jonoon, naiset ja lapset toiseen.
VALINTA

Kuvan nainen, Geza Lajtos, selvisi hengissä Auschwitz-Birkenaussa mutta kuoli toisella keskitysleirillä maaliskuussa 1945.
Lääkärit jakoivat kuolemantuomiot
Sitten alkoi varsinainen valinta. SS-lääkärit arvioivat vasta tulleet selvittääkseen, ketkä juutalaisista olivat ”työkykyisiä”. Joitakuita pyydettiin kertomaan ikänsä ja ammattinsa, mutta useimmat arvioitiin pelkän ulkonäön perusteella.
PAKKOTYÖ

Auschwitziin vietiin kaikkiaan noin 1,1 miljoonaa juutalaista. Heistä 200 000 joutui pakkotyöhön, muut tapettiin pikaisesti.
Vangit olivat pelkkiä numeroita
Ne tulijoista, jotka olivat SS-miesten silmissä riittävän vahvoja työhön, lähetettiin muualle leiriin. Heidän päänsä ajettiin kaljuksi, heille tehtiin loishäätö ja heille tatuoitiin vanginnumero kyynärvarteen. Sitten he saivat raidallisen vanginpuvun ja paikan jostakin leirin parakista.
OMAISUUS

Juutalaisilta otetut tavarat lajiteltiin, minkä jälkeen niitä säilytettiin parakissa Auschwitz-Birkenaun niin sanotulla Kanada-osastolla.
Omaisuus ryöstettiin
Leirin vangeista koottu Sonderkommando-ryhmä vastasi uusien vankien matkalaukkujen tutkimisesta ja omaisuuden lajittelusta. Vaatteet, kengät ja korut pantiin suuriin kasoihin lähetettäväksi hyödynnettäväksi muualle ”kolmanteen valtakuntaan”. Lajittelun päättyessä suurin osa tavaroiden oikeista omistajista oli jo kuollut.
KUOLEMAANTUOMITUT

Juutalaiset, jotka lääkärit totesivat kykenemättömiksi pakkotyöhön, vietiin suoraan kaasukammioihin.
Suoraan kaasukammioon
Valtaosa juutalaisista – etenkin naiset, lapset, sairaat, vammaiset ja vanhukset – lähetettiin pikimmiten leirin kaasukammioihin. Ensin heidät vietiin pukuhuoneisiin, missä heidän käskettiin riisuutua suihkua varten. Heillä ei ollut aavistustakaan, että he olivat menossa kaasukammioon.
ODOTTAMINEN

Juutalaiset eivät tienneet, mikä heitä odotti, kun he istuskelivat kaasukammioiden ulkopuolella.
Kuoleman odotushuone
Kesällä 1944 Auschwitz-Birkenaun kaasukammioiden ja krematorioiden kapasiteetti ei riittänyt kaikkien Unkarista tuotujen juutalaisten nopeaan tuhoamiseen. Siksi monet juutalaisista viettivät viime hetkensä kaasukammioiden edustan nurmella odottamassa tietämättömänä kohtalostaan.
VIIME HETKET

Vuodesta 1944 lähtien kaikki alle 14-vuotiaat lapset vietiin heti kaasukammioon.
Odotus päättyi
Kun ”pukuhuoneissa” taas oli tilaa, oli ulkona odottavien vuoro astella kuolemaan. Saksalaiset veivät Auschwitz-Birkenauhun noin 216 000 alle 18-vuotiasta juutalaislasta. Heistä suurin osa joutui suoraa päätä kaasukammioon, osa joutui julmiin ihmiskokeisiin tohtori Josef Mengelen käsiin.
LÖYTÖ

Jacob löysi kuvista veljensä. Hän lahjoitti Auschwitz-albumin Israelin viranomaisille vuonna 1980.
Lilly Jacob löysi perheensä
Kun Jacob selaili Auschwitz-albumia, hän löysi kuvan veljistään Srilistä ja Zeligistä väkijoukossa junan edessä. Molemmat tapettiin kaasukammiossa. Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina monet eloon jääneet juutalaiset ottivat Jacobiin yhteyttä toivoen löytävänsä albumista omien, holokaustissa kadonneiden läheisensä kuvia.