7 vaikuttavaa elokuvaa holokaustista

Siitä lähtien kun natsien rikosten laajuus tuli koko maailman tietoisuuteen, aiheesta on tehty lukuisia elokuvia. Valitsimme niistä seitsemän erityisen vaikuttavaa.

perjantai 26. tammikuuta 2018 teksti Pernille Mogensen

1) Schindlerin lista

Steven Spielbergin ohjaama, tyylitelty ja pääosin mustavalkoinen Schindlerin lista on jäänyt elokuvahistoriaan klassikoksi. 

Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo saksalaisesta liikemiehestä ja tehtailijasta Oskar Schindleristä. 

Schindler on natsipuolueen jäsen, kun hän vuonna 1939 saapuu Puolaan Krakovaan rikastuakseen.

Hän perustaa sinne tehtaan, joka valmistaa emalituotteita Saksan armeijalle, ja juutalaisten työläisten ansiosta tehtaasta tulee nopeasti tuottava.  

Kun aika kuluu, Schindler joutuu todistamaan natsien julmaa ja järjestelmällistä juutalaisten vainoa ja alkaa pelastaa juutalaisia  mahdollisuuksiensa mukaan.


Onnistuakseen siinä hän joutuu juonimaan ja lahjomaan natseja, ja hän laatii listan juutalaisista, jotka työskentelevät hänen tehtaassaan. 

Listalla olevat välttyvät joutumasta Auschwitzin keskitysleirille, jonne päätyminen tarkoittaa käytännössä varmaa kuolemaa.  

Todellisuuden Oskar Schindler pelasti yli tuhannen ihmisen hengen. Hän kuoli vuonna 1974, ja hänet on haudattu Israeliin.

Lue myös: Juutalaisperhe piilotteli natsien lattian alla

2) Väärentäjä

Salomon Sorowitsch elää rikollista elämää 1930-luvun Saksassa. Hän on erikoistunut väärentämään passeja ja henkilöpapereita, ja kun hän jää kiinni vuonna 1936, hänet lähetetään saksalaiselle työleirille.

Sorowitschin taiteellinen lahjakkuus selviää vartijoille, ja hänet siirretään Sachsenhausenin keskitysleirille.

Siellä hänet ja muut tarkoin valikoidut vangit määrätään väärentämään ulkomaista rahaa Saksan sotakoneiston tarpeisiin.

Elokuva ei ainoastaan kuvaa keskitysleirin ankeita oloja vaan myös sitä moraalista dilemmaa, jonka miljoonat Saksan pakkotyöläisiksi pakottamat ihmiset joutuivat kohtaamaan:
Heidän oli pakko tehdä töitä pysyäkseen hengissä, mutta mitä enemmän he tekivät töitä, sitä kauemmin sota kesti.  

Juoni, taitava ohjaus ja loistavat näyttelijät toivat itävaltalais-saksalaiselle elokuvalle parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 2007.

Lue myös: Huijari petkutti Göringiä

3) Nazi Concentration Camps

Todellisille historian harrastajille voi suositella dokumenttia Nazi Concentration Camps.

Kun liittoutuneet vuonna 1945 etenivät läpi Saksan ja Belgian, sotakuvaajat seurasivat mukana. 

Edetessään joukot osuivat monille keskitysleireille.

Se, mitä he siellä näkivät, oli niin järkyttävää, että kaikki kuvattiin filmille, jotta julmuuksista vastuussa olevat henkilöt joutuisivat vastaamaan teoistaan ja totuus paljastuisi koko maailmalle.

Valtavasta kuvamateriaalista koottiin dokumentti, jota käytettiin todistusaineistona sodan jälkeisissä sotarikosoikeudenkäynneissä esimerkiksi Nürnbergissä. 

Dokumentti on aitoudessaan poikkeuksellisenkin järkyttävä, mutta kaikkien olisi syytä ottaa itseään niskasta kiinni ja katsoa se. Elokuvan nähtyään tuskin kukaan voi tosissaan väittää, että sen kuvaamia rikoksia ei koskaan tapahtunut.

Lue myös: Nürnbergin oikeudenkäynti: Göring nautti huomiosta

Voit katsoa dokumentin täällä

4) Pariisin vainotut

Pieni juutalaispoika Joseph asuu perheineen Pariisissa Saksan miehittämässä Ranskassa, kun heidän elämänsä muuttuu kertaheitolla 16. heinäkuuta 1942. 

Ranskan viranomaiset ovat miehittäjien vaatimuksesta päättäneet vangita maan juutalaiset, ja Pariisista viedään 13 152 ihmistä kokoamisleirille.

Vangit elävät epäinhimillisissä olosuhteissa, ja sitten heidät siirretään tuhoamisleireille Itä-Eurooppaan.

Elokuva perustuu tositapahtumiin, ja kaikilla siinä esiintyvillä henkilöhahmoilla on ollut vastineensa todellisuudessa.

Yhdestä Ranskan historian synkimmistä luvuista kertova elokuva on kaunis, hiljainen ja ajatuksia herättävä. Ilmestyessään vuonna 2010 elokuva aiheutti myös paljon keskustelua. 

Lue myös: Hitlerin kaasutusautot ajoivat läpi Euroopan

5) Pianisti

On vuosi 1939, ja juutalainen pianisti Wladyslaw Szpilman joutuu Varsovan gettoon yhdessä perheensä kanssa. 


Kun juutalaiset muutama vuosi myöhemmin viedään keskitysleireille, Szpilman pelastuu viime hetkellä joutumasta Treblinkan tuhoamisleirin kaasukammioihin.

Szpilman elää Varsovassa varjoelämää yrittäen vain pysyä hengissä, ja vain sattuma on hänen puolellaan, kun saksalainen upseeri yllättää hänet hänen etsiessään ruokaa hylätystä talosta. 

Sen sijaan että pidättäisi tai tappaisi juutalaispakoilijan, upseeri kuuntelee hartaasti tämän istuutuessa talossa olevan flyygelin ääreen soittamaan Chopinia.

Elokuva sai vuonna 2003 kolme Oscaria – muun muassa parhaasta ohjauksesta ja miespääosasta. 

Lue myös: Varsovan geton kansannousu päivä päivältä

Katso elokuvan traileri täältä

6) Anne Frankin päiväkirja

Natsien miehittämässä Amsterdamissa perheensä kanssa kaksi vuotta piilotelleesta juutalaistytöstä Anne Frankista on tehty monta elokuvaa.

Vuonna 1959 ilmestynyt yhdysvaltalainen Anne Frankin päiväkirja oli niistä ensimmäinen. 

Elokuva noudattelee tarkasti päiväkirjan tapahtumia, ja katsoja tutustuu läheisesti nuoreen Anneen, joka uskoo vielä ihmisessä olevaan hyvään ja toivoo vain pääsevänsä vielä joskus kouluun.

Lue myös: Anne Frank kertoi päiväkirjalleen kaiken 

 Katso elokuvan traileri täältä

7) Shoah

Yhdeksän ja puoli tuntia on pitkä kesto elokuvalle.

Tämä dokumentti on kuitenkin ainutlaatuinen todistuskappale maailmanhistorian suurimmasta kansanmurhasta.

Elokuva menee lähelle niitä ihmisiä, joilla oli roolinsa tapahtumissa - joko aktiivisina tekijöinä, uhreina tai passiivisina sivustakatsojina.

Ranskalainen toimittaja, juutalainen Claude Lanzman haastatteli – välillä piilotetun kameran kanssa – asianosaisia, jotka kuvailivat yksityiskohtaisesti Treblinkan ja Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirejä sekä Varsovan gettoa.

Mukana on koko ihmisten kirjo – puolalaisesta veturinkuljettajasta, joka kuljetti päivittäin vankeja varmaan kuolemaan ja hukutti ahdistuksensa vodkaan, SS-upseeriin, joka oksensi ensimmäisenä työpäivänään nähdessään joukkohaudan, ja keskitysleirivankiin, joka pakotettiin polttamaan maanmiestensä ruumiita.

Elokuvaa tehtiin yli 11 vuotta, ja se on saanut lukuisia palkintoja.

Ehkä sinua kiinnostaa...