Tomasz Wacko/NIA

Hitlerin ydintehdas avautuu kävijöille

Nyt museovieraat pääsevät tutustumaan Norjan salaiseen raskasvesilaitokseen, jonka tuhoamiseksi 41 liittoutuneiden sotilasta uhrasi henkensä.

Yöllä 28. helmikuuta 1943 Lounais-Norjassa Telemarkenin alueen asukkaat herätti voimakas räjähdys. Brittien palveluksessa olleet norjalaisagentit olivat onnistuneet tekemään yhden toisen maailmansodan uhkarohkeimmista sabotaaseista:

Räjähdys tuhosi Vemorkin raskasvesitehtaan. Tehtaan tislauslaitoksessa tuotettiin raskastavettä, jota natsi-Saksa tarvitsi ydinaseen kehittämiseen.

Iskun onnistuminen oli tervetullut uutinen edellisvuoden tapahtumien jälkeen. Tuolloin 41 liittoutuneiden sotilasta oli iskua yrittäessään menettänyt henkensä lentoturmassa tai vangittu ja kuollut saksalaisten teloittamana.

Myöhemmin vuonna 1943 tehty ilmaisku tuhosi loput raskasvesitehtaasta, ja jäljelle jäivät vain rauniot. Nyt paikalle on perustettu aivan uusi museo muistuttamaan tärkeästä iskusta, joka tuhosi Hitlerin toiveet ydinpommista ja käänsi sotaonnen.

Vemorkin laitoksen pommitetun raskasvesikellarin jäännösten säilyttämiseksi museo on rakentanut vanhan laitoksen päälle suojarakennuksen. Tämä museon uusi osa avaa ovensa kävijöille 18. kesäkuuta.

© Zenisk AS

Raskasvesi oli tarkoitus viedä Saksaan

Sodan aikana Vemorkin tehtaassa tuotettiin vuosittain kaksitoista tonnia raskastavettä eli vettä, jonka molekyyleissä toinen vetyatomi tai molemmat oli korvattu raskaammalla ja vakaammalla vedyn isotoopilla.

Vain murto-osa raskaastavedestä pääsi lopulta Saksaan, missä sen avulla oli tarkoitus käynnistää ydinreaktori ja kehittää ydinase.