Hitlerin lähin mies lensi Britanniaan

Juuri ennen Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon Hitlerin lähin mies Rudolf Hess lensi yksin Isoon-Britanniaan. Hypättyään laskuvarjolla Skotlantiin hän pyysi saada tavata erään kuningas Yrjö VI:n lähimmistä ystävistä. Ilmeisesti hän tavoitteli rauhaa. Sen sijaan hänet vangittiin.

Rudolf Hess lensi Skotlantiin 10. toukokuuta 1941.

© Alamy/IBL samt Ullstein/IBL

Toukokuun 10. päivänä 1941 kello 23.09 kaksimoottorisen Messerschmitt 110 -hävittäjän pilotti veti keulan ylös, avasi huuvan ja hyppäsi. Hän veti laskuvarjonsa avauskahvasta ja leijaili alas täysikuun valaiseman skotlantilaisen maiseman yllä. Saksan massiivinen pommihyökkäys oli iskenyt Lontooseen täsmälleen yhdeksää minuuttia aiemmin. Se oli pahin pommitusyö Lontoon historiassa. 505 saksalaista konetta pudotti 800 tonnia pommeja, jotka sytyttivät yli 2 000 tulipaloa ja tappoivat 1 400 ihmistä.

Tuli-infernon riehuessa etelässä saksalaispilotti laskeutui Eagleshamin lähistöllä sijaitsevalle nummelle, noin 10 kilometriä Glasgowsta etelään. Vähän matkan päässä, siellä, minne hänen koneensa oli pudonnut, näkyi tulipalo.

Kertoi olevansa Alfred Horn

Kun maamies David McLean saapui saksalaisen luo, hän näki, että tämä oli laskeutuessaan satuttanut jalkansa. Hän auttoi miehen jaloilleen. McLeanin hämmästykseksi saksalainen puhui lähes virheetöntä englantia: ”Minun nimeni on Alfred Horn. Ole ystävällinen ja ilmoita Hamiltonin herttualle, että olen laskeutunut.” McLean ravisteli päätään. Hamiltonin herttua oli kuninkaan uskottu. Hän omisti lähistöllä sijaitsevan Dungavelin herraskartanon. Mitä tämä saksalainen voisi haluta herttualta?

Kansalliskaartin sotilaat ja poliisikonstaapeli saapuivat McLeanin mökille. Pian pihalle saapui jarrut kirskuen läheisen ilmatukikohdan auto, josta nousi lentomajuri Graham Donald. Donald tuijotti vangiksi otettua saksalaista ja meni lähes sokkiin. Mies oli Rudlof Hess, Adolf Hitlerin

sijainen!

Brittisotilaat Hessin koneen hylyn äärellä.

"Rudolf Hess on tullut hulluksi!"

”Rudolf Hess on tullut hulluksi!” huusi Hitler Berghofissa ja näytti itse tulleen hulluksi raivosta. Rudolf Hessin adjutantti oli aamulla 11. toukokuuta välittänyt Hitlerille kirjeen, jossa Hess selvitti, että oli lentänyt Isoon-Britanniaan – neuvotellakseen rauhasta. Hitler kutsui lähimmät miehensä kokoon ja antoi heidän kokea yhden kuuluisista kiukunpurkauksistaan.

Historiankirjoituksessa hyväksyttiin pitkään Hitlerin tulkinta, jonka mukaan Hess lähti omatoimiselle matkalleen sekavassa tilassa. Nykyinen, arkistojen pohjalta luotu kuva on toisenlainen.

Kirjoitti Mein Kampfin sanelusta

Vuonna 1894 syntynyt Rudolf Hess osallistui ensimmäiseen maailmansotaan jalkaväessä. Hän haavoittui ja ilmoittautui sen jälkeen ilmavoimiin. Sota ehti kuitenkin loppua, ennen kuin hän ehti suorittaa lentokoulutuksensa. Tappiosta katkeroituneena Hess hakeutui äärioikeistoon ja natsipuolueeseen, johon hän liittyi vuonna 1920. Hess otti osaa vuoden 1923 epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen ja päätyi yhdessä puoluejohtaja Hitlerin kanssa Landsbergin linnaan.

Siellä hänen Führeriä kohtaan osoittamansa ihailu kasvoi valtaviin mittoihin. Hess kirjoitti Lansbergissa Mein Kampfin Hitlerin sanelusta. Kun natsit ottivat vallan vuonna 1933, Hitler nimitti Hessin varamiehekseen ja seuraajakseen.

Seuraavina vuosina Hess oli Hitlerin alaisista lojaalein ja johtajan uskottu ystävä. Miten sellaisessa asemassa ollut saattoi lentää vihollisen luo kesken kiivaimman sodan?

Churchill ei suostunut erillisrauhaan

Ranskan antauduttua kesällä 1940 Hitler halusi lopettaa sodan Isoa-Britanniaa vastaan, jotta voisi keskittyä suureen tavoitteeseensa – Neuvostoliiton kukistamiseen. Siksi hän ehdotti briteille erillisrauhaa. Monet Britannian hallinnossa olivat valmiita hyväksymään ehdotuksen. Ulkoministeri lordi Halifax oli ehdottanut aselepoa Saksan kanssa jo toukokuussa 1940. Mutta uusi pääministeri Winston Churchill ei suostunut taipumaan.

Rudolf Hess (äärimmäisenä vasemmalla) viihtyi Hitlerin läheisyydessä. Kuva
Nürnbergin vuoden 1936 puoluepäiviltä.

© Bridgeman/IBL

Rudolf Hessin työtoveri Albrecht Haushofer tunsi Hamiltonin herttuan hyvin. Hän oli tavannut herttuan useasti ennen sotaa ja ollut myös vieraana Dungavelin kartanossa vuonna 1938.

Syyskuussa 1940 Haushofer lähetti Hessin pyynnöstä Hamiltonin herttualle kirjeen puolueettoman Espanjan kautta. Kirje alkoi ”Rakas Dougo” ja piti sisällään Hamiltonin perhettä koskevia kysymyksiä. Se päättyi kysymykseen, voisivatko Hamilton ja Hess tavata puolueettomalla maaperällä.

Salaiset neuvottelut Sveitsissä

Ison-Britannian tiedustelupalvelu sieppasi kirjeen ja piti sitä hallussaan vuoden 1941 alkuun, jolloin se luovutettiin herttualle. Virallisen historiankirjoituksen mukaan mitään ei tapahtunut ennen Hessin laskeutumista Skotlantiin 10. toukokuuta 1941.

Valitettavasti tärkeimmät Hessin Skotlantiin tekemää lentoa koskevat dokumentit ovat yhä salaisia Isossa-Britanniassa. Se tiedetään, että brittilähettiläs Tancred Borenius tapasi Saksan Rooman-lähettiläs Ulrich von Hassellin Sveitsissä tammikuussa 1941. Von Hassellin muistiinpanojen mukaan Borenius ehdotti, että rauha voitaisiin tehdä, jos Saksa palauttaisi Hollannille ja Belgialle niiden itsemääräämisoikeuden ja perustaisi ”jonkinlaisen Puolan valtion”. Samalla Borenius alleviivasi, että kukaan Isossa-Britanniassa ei luottaisi Hitleriin.

Etsi yhteyttä Yrjö VI:een

Erään tulkinnan mukaan Rudolf Hess oli ennen lentoaan saanut käsityksen, jonka mukaan hän oli kuningas Yrjö VI:n suojeluksessa ja että hän oli matkalla epäviralliseen rauhankokoukseen, jossa hän neuvottelisi Saksan kanssa rauhaa haluavan ja Churchillia vastustavan oppositionryhmän kanssa. Kolme Double Standards – the Rudolf Hess Cover-Up -kirjan kirjoittajaa päätyvät loppupäätelmään, jonka mukaan brittiopposition edustajat odottivat Hessiä Dungavelissa, joka puolestaan oli sillä hetkellä osittain Punaisen ristin omistama ja siten neutraali alue. Tervetulokomiteaan kuului kirjoittajien mukaan Puolan pakolaishallituksen jäseniä.

Historioitsija John Harrisin mukaan loppupäätelmä on rohkea, mutta kirja perustuu silti kiinteästi tutkimusaineistolle. Harris itse uskoo Hamiltonin herttuan olleen Hessille vain välikäsi Hessin etsiessä kontaktia kuningas Yrjö VI:n kanssa. Vain harvoilla oli suora kontakti kuninkaaseen, ja herttua kuului tähän joukkoon.

Rudolf Hess oli 21 muun natsijohtajan kanssa syytettynä Nürnbergin oikeudenkäynnissä.

© Roger-Viollet/IBL

Hessin rauhanehdotus

On tunnettua, että ennen sotaa Ison-Britannian kuningasperhe oli Churchillia vastaan ja että Yrjö VI itse kannatti rauhallista yhteiseloa Hitlerin johtaman Saksan kanssa.

Vaikka kuninkaan asenne muuttui sodan aikana, Hess vaikuttaa olleen vakuuttunut, että hän saisi hankkeelleen Yrjö VI:n tuen. Eräs tapaukseen liittyvä omituisuus on se, että jo samana iltana Hessin laskeuduttua Skotlantiin, hänen luonaan vieraili Puolan konsuli Roman Battaglia, joka sai puhua Hessin kanssa yksityisesti kahden tunnin ajan.

Hessin hypätessä lentokoneesta hänellä ei ollut kirjallista rauhanehdotusta mukanaan. Se saatettiin kuitenkin toimittaa 20. toukokuuta 1941, kun saksalaispilotti Heinrich Schmitt laskeutui huippusalaisessa tehtävässä Isossa-Britanniassa sijaitsevalle Lincolnin lentokentälle. Spekulaatioiden mukaan Schmitt antoi kentällä odottaneelle brittiupseerille sinetöidyn paketin, jossa näytti olevan asiakirjoja, ja palasi sitten takaisin miehitetyssä Tanskassa sijainneelle lentokentälle, josta oli tehtävälleen noussut. Myöhemmin Rudolf Hessin rauhanehdotuksen sisältänyt asiakirja nousi esiin Isossa-Britanniassa.

Rudolf Hess sellissään Spandaun vankilassa 1986, vuosi ennen itsemurhaansa.

Mitä Hitler tiesi?

Tämä tarkoittaisi sitä, että Hess sai tehtävän Hitleriltä. Lienee kuitenkin selvää, että Hitler oli tietoinen Hessin suunnitelmasta. Juuri ennen lentoa Hess ja Hitler keskustelivat pitkään suljettujen ovien takana. Virallisen saksalaisen version mukaan Hitler sai tietää Hessin lennosta vasta seuraavana päivänä, 11. toukokuuta.

Jos asia olisi niin, olisi kummallista, että ilmavoimien päällikkö ja Hitlerin kakkosmies Hermann Göring soitti Englannin kanaalin rannalla sijaitsevan Gallandin eskadroonan komentajalle 10. toukokuuta kello 22 ja pyysi tätä lähettämään hävittäjiä ilmaan, jotta nämä ampuisivat Hessin alas.

Myöhemmin on tullut esiin, että Saksan ja saksalaisten brittiläisenä oppositiona pitämien voimien välillä oli huippusalaiset yhteydet, jotka ainakin saksalaisten tulkinnan mukaan johtivat kuningashuoneeseen. Erään teorian mukaan kyse oli juonikkaasta brittien tempusta, jonka avulla voitettiin aikaa houkuttelemalla Hess Skotlantiin ja saamalla Hitler uskomaan rauhanneuvotteluiden mahdollisuuteen.

Päätyi Spandaun vankilaan

Toisen teorian mukaan brittiläinen Churchillin vastainen oppositio halusi kuningashuoneen johdolla päästä eroon Churchillista ja solmia rauhan saksalaisten kanssa.

Tosiasia on, että 7. toukokuuta 1941, kolme päivää ennen Hessin lentoa, Churchillia vastaan esitettiin epäluottamuslauseäänestystä parlamentissa. Taloudellisesta sodankäynnistä vastannut ministeri Hugh Dalton huomasi viisi päivää myöhemmin, että useat ylähuoneen edustajat puhuivat avoimesti, että Britannian tulisi pyrkiä rauhaan Saksan kanssa.

Kun Hessin lento vuosi julkisuuteen 14. toukokuuta, kansanedustaja Richard Rapier Stokes kirjoitti Churchillin vastaista kampanjaa johtaneelle Lloyd Georgelle, että Hessin saapumisen tarjoamaa tilaisuutta ei saisi jättää käyttämättä.

Mitä sanoi Rudolf Hess itse? Ei paljoa. Britit vangitsivat hänet – joko osana suunnitelmaansa tai siksi, että Churchillin puolustajat olivat paljastaneet rauhaa ajaneen opposition. Sodan jälkeen Hess vietti loppuelämänsä Berliinissä sijaitsevassa Spandaun vankilassa, jota voittajavaltiot valvoivat yhdessä. Jokaista perhevierailuakin valvottiin, ja Hessiä oli kielletty puhumasta mitään lennostaan Skotlantiin.

Gorbatshov aikoi vapauttaa Hessin

Viimeisen Rudolf Hessin pojan Wolf Hessin vankilaan tekemän vierailun aikana maaliskuussa 1987 isä oli innoissaan ja vihjaili pian koittavasta vapaudesta. Vartijat olivat vuosien ajan sanoneet Hessille, että häntä pidettiin vankina venäläisten vaatimuksesta. Siksi oli sensaatio, kun mediassa kerrottiin huhtikuussa 1987, että Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatshov oli valmis vapauttamaan Hessin.

Mutta Hess ei ehtinyt koskaan vapauteen. 17. elokuuta 1987 Spandaun vankila ilmoitti, että Rudolf Hess oli tappanut itsensä.