Noin 50 000 saksalaissotilasta joutui sotavangiksi Falaisen motista.

Hitlerin joukot pulassa Falaisen motissa

Elokuussa 1944 saksalaiset taistelivat henkensä edestä Pohjois-Ranskassa, kun Adolf Hitler oli määrännyt päättömän vastahyökkäyksen. Verisessä kaaoksessa liittoutuneet ajoivat saksalaiset mottiin suurimmassa piirityksessä sitten Stalingradin.

tiistai 4. maaliskuuta 2014

Saksan joukot joutuivat pahaan pulaan

Oli jo pimeää, kun saksalaisten panssarivaunujen, miehistönkuljetusvaunujen ja tykkien kolonna 19. elokuuta 1944 mateli eteenpäin Pohjois-Ranskassa Argentan kaupungin lähellä. Mukana oli saksalainen joukkueenjohtaja ja itärintaman veteraani Hans Erich Braun. Edellisten päivien koettelemukset olivat jättäneet karaistuneeseen Oberfeldwebeliin syvät jäljet. Hän oli elossa, mutta sisäisesti hän oli täysin turta.

Lue koko artikkeli saksalaisten epätoivoisesta paosta ja Falaisen motista Historia-lehdestä 05/2014.


Hitlerin armeija saarrettiin

Liittoutuneet lähestyivät joka suunnasta Hans Erich Braunia ja hänen sotilastovereitaan: edestä, takaa, sivuistoista, ilmasta. Hans Erich ei tiennyt, olisiko hän enää hengissä muutaman minuutin kuluttua, ja hänellä oli mielessä vain yksi asia – lyödä jokainen vastaan tuleva vihollinen täydellisesti ja armotta.

Kymmenientuhansien muiden saksalaissotilaiden tavoin Hans Erich Braun yritti paeta kohti itää – pois liittoutuneiden saartorenkaasta, joka oli sulkemassa sisäänsä jopa satatuhatta saksalaissotilasta.

Katso liittoutuneiden propagandafilmi Falaisen motin taistelusta täältä:


Video on englanninkielinen, eikä siinä ole tekstityksiä.

Ehkä sinua kiinnostaa...