Pitikö Hitler jalkapallosta?

Saksa oli suosikki voittamaan jalkapallomestaruuden Berliinin olympialaisissa 1936, mutta Norja-ottelu koitui sen kohtaloksi – ja Hitler istui katsomossa.

Hitler ei pitänyt jalkapallosta

Adolf Hitler ei pitänyt jalkapallosta yhdestä syystä: hän ei voinut vaikuttaa pelin lopputulokseen. Se kävi natsi-Saksan johtajalle selväksi ainoassa jalkapallo-ottelussa, jota hänen varmuudella tiedetään olleen katsomassa.

Saksan jalkapallomaajoukkue oli voittanut Luxemburgin murskalukemin 9–0 Berliinin olympialaisten neljännesvälierissä vuonna 1936, ja Saksa oli ennakkosuosikki, kun se 7. elokuuta kohtasi puolivälieräottelussa Norjan. Ottelun 55 000 katsojaa, Hitler mukaan lukien, joutuivat siksi pettymään pahasti, kun Saksa hävisi Norjalle 2–0.

VIDEO – Hitler avaa olympialaiset:

Video

Hitler kielsi juutalaisia pelaamasta jalkapalloa

”Führer on kuohuksissaan, ja minun on vaikea hillitä itseäni. Ottelu oli dramaattinen ja hermojaraastava”, kirjoitti Saksan propagandaministeri Joseph Goebbels päiväkirjaansa. Vaikka Hitler ei välittänyt jalkapallosta, hän ei voinut kieltää suosittua lajia. Juutalaisilta jalkapallon pelaaminen kuitenkin kiellettiin.

Esimerkiksi maineikkaan Bayern Münchenin juutalainen puheenjohtaja pakotettiin eroamaan.

VIDEO – Hitleriä muistutetaan Norja-tappiosta:

Video