Oliko Hitlerillä tosiaan vain yksi kives?

Onko olemassa luotettavia lähteitä, jotka vahvistavat, että Hitleriltä puuttui toinen kives?

Hitlerin vajavaisuudesta huhuttiin

Natsi-Saksan johtajasta Adolf Hitleristä on liikkeellä lukuisia vahvistamattomia huhuja, kuten että häneltä puuttui toinen kives.

Tieto on peräisin neuvostoliittolaisten tekemästä Hitlerin ruumiinavauspöytäkirjasta, jossa lääkärit toteavat, että ruumiin vasen kives ei ole kivespussissa eikä nivuskanavassa. Monet historiantutkijat pitävät ruumiinavauspöytäkirjaa kuitenkin propagandana, sillä siinä ei mainita mitään kallon ampumahaavoista.

Todistajanlausuntojen mukaan Hitler teki itsemurhan puraisemalla syanidikapselia ja ampumalla itseään päähän. Myöskään Hitlerin uskottu ystävä ja henkilääkäri Theodor Gilbert Morell ei koskaan viitannut siihen, että Hitlerillä ei olisi ollut toista kivestä.

Psykologeja kiinnostaa kiveksen puuttuminen

Monet psykologit ovat kuitenkin kiinnostuneet väitetystä puutteesta, sillä heidän mukaansa se voisi selittää monia Hitlerin persoonallisuudenpiirteitä, kuten hänen suuruudenhulluutensa. Myös jotkin "silminnäkijäkertomukset" ovat pitäneet huhua elossa.

Menettikö Hitler kiveksensä ensimmäisessä maailmansodassa?

Esimerkiksi vuonna 2008 saksalainen sensaatiolehti Bild kirjoitti, että ensimmäisessä maailmansodassa lääkintämiehenä toiminut Johan Jambor oli 1960-luvulla kertonut puolalaiselle papille pelastaneensa Hitlerin hengen Sommen taistelussa vuonna 1916.

"Hänen alavatsastaan ja jaloistaan vuosi voimakkaasti verta. Hän oli haavoittunut alavartaloonsa ja menettänyt toisen kiveksensä", Jambor oli papin mukaan kertonut. Tämä kirjoitti keskustelun muistiin.

Jambor oli lisäksi kertonut Hitlerin kysyneen hieman toettuaan, että pystyisikö hän vielä saamaan lapsia. Tarinan todenperäisyyttä on vaikea osoittaa, sillä se on tullut julki niin myöhään sodan jälkeen ja joko pappi tai Johan Jambor on voinut keksiä koko tapauksen.