Hitler ja hänen alaisensa matkustivat jatkuvasti niiden 14 rintamapäämajan välillä, jotka ehtivät valmistua ennen sodan loppumista.

Montako päämajaa Hitlerillä oli?

Hitler halusi toisen maailmansodan aikana oman päämajan kaikille tärkeille rintamille.

Hitler rakennutti 21 päämajaa

Yksi keskitetty päämaja ei riittänyt natsi-Saksan sotajoukkojen ylipäällikölle Adolf Hitlerille, joka halusi olla itse mukana tekemässä sodan­käynnin kannalta ratkaisevia päätöksiä. Niinpä Hitlerille rakennettiin pää­maja, Führerhauptquartier (FHQ), sodan kaikille tärkeille rintamille.

FHQ:n tuli sijaita rintaman tuntumassa ja lähellä moottoritietä, rautatietä tai lentokenttää, jotta Hitler saattoi päästä sinne tarvittaessa nopeasti. Päämajat naamioitiin huolella, ja yleensä ne sijaitsivat metsän keskellä.

Tiukat turvatoimet

Rintamapää­majoihin rakennettiin pomminkestäviä bunkkereita, kokoustiloja, asuinhuoneistoja sekä parakkeja Hitleriä suojeleville sotilaille.

Viestintä­keskukseen vedettiin lukuisia puhelinlinjoja, ja ennen kuin Hitler otti uuden päämajan käyttöönsä, se ympä­röitiin piikkilangalla ja sen ympärille kyl­vettiin miinakenttä.

Hitler ei ehtinyt käyttää kaikkia 21:tä häntä varten rakennettua tai rakenteilla olevaa päämajaa ennen sodan loppumista.

Ehkä sinua kiinnostaa...