Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Montako päämajaa Hitlerillä oli?

Adolf Hitler halusi itse johtaa saksalaisjoukkoja useilla rintamilla, joten natsit rakensivat Führerilleen useita päämajoja valtakunnan eri osiin.

W. Frentz/Ullstein Bild

Hitler rakennutti 21 päämajaa

Yksi keskitetty päämaja ei riittänyt natsi-Saksan sotajoukkojen ylipäällikölle Adolf Hitlerille, joka halusi olla itse mukana tekemässä sodan­käynnin kannalta ratkaisevia päätöksiä.

Niinpä Hitlerille rakennettiin pää­maja, Führerhauptquartier (FHQ), sodan kaikille tärkeille rintamille.

FHQ:n tuli sijaita rintaman tuntumassa ja lähellä moottoritietä, rautatietä tai lentokenttää, jotta Hitler saattoi päästä sinne tarvittaessa nopeasti. Päämajat naamioitiin huolella, ja yleensä ne sijaitsivat metsän keskellä.

Hitler tapasi päämajoissaan sekä sodanjohtoa että ministereitään.

© W. Frentz/Ullstein Bild

Tiukat turvatoimet

Rintamapää­majoihin rakennettiin pomminkestäviä bunkkereita, kokoustiloja, asuinhuoneistoja sekä parakkeja Hitleriä suojeleville sotilaille.

Hitler laati päämajoissaan sotasuunnitelmia ja tapasi kenraalejaan lähellä rintamalinjoja.

Getty Images & Shutterstock

Punainen: Käyttöön otettu FHQ
Musta: FHQ, jota Hitler ei ehtinyt käyttää

Getty Images & Shutterstock

Felsennest (Bad Münstereifel, Saksa)

Rakennettiin Alankomaiden miehitystä varten vuonna 1940

Ensimmäinen FHQ, Felsennest eli ”Kalliopesäke”, rakennettiin asutuksen lähis­tölle. Muut päämajat olivat kaukana siviilikohteista liittoutu­nei­den pommitusten varalta. Felsennestistä Hitler johti operaatio
Gelbiä eli Alankomaiden, Belgian ja Pohjois-Ranskan miehitystä 1940.

Wolfsschanze (Ktrzyn, Puola)

”Sudenpesä” rakennettiin Itä-Preussiin Neuvostoliittoon suuntautunutta hyökkäystä varten 1941. Hitler vietti siellä 800 päivää.

Werwolf (Winniza, Ukraina)

Rakennettiin Stalingradin-hyökkäystä varten vuonna 1942

FHQ Werwolf, ”Ihmissusi”, sijaitsi keskellä ukrainalaista kuusi-­metsää. Hitler kävi siellä kolme kertaa heinä-lokakuussa 1942 Stalingradin taistelujen aikana.

Viestintä­keskukseen vedettiin lukuisia puhelinlinjoja, ja ennen kuin Hitler otti uuden päämajan käyttöönsä, se ympä­röitiin piikkilangalla ja sen ympärille kyl­vettiin miinakenttä.

Hitler ei ehtinyt käyttää kaikkia 21:tä häntä varten rakennettua tai rakenteilla olevaa päämajaa ennen sodan loppumista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota