Hitlerin ruoanmaistajaa pelotti syöminen

Vuosikausia kokemuksistaan vaiennut Margot Wölk kertoo nyt ajastaan Hitlerin ruoanmaistajana.

Wölk pakotettiin maistamaan Hitlerille tarjottavia aterioita.

Ruoka pelotti

Saksalainen Margot Wölk joutui kaksi ja puoli vuotta pelkäämään lähes jokaista suupalaansa, sillä hänet pakotettiin 14 muun nuoren naisen kanssa Adolf Hitlerin ruoanmaistajaksi.

Väkipakolla Hitlerin palvelukseen

24-vuotias Margot Wölk joutui vuonna 1942 lähtemään pommitetusta Berliinistä anoppinsa luo Gross-Partschin kylään nykyisen Puolan alueelle. Vajaan kolmen kilometrin päässä sijaitsi Sudenpesä, Hitlerin sodanaikainen itärin­taman päämaja. Pian Wölkin saa­pumisen jälkeen SS-miehet tulivat hakemaan hänet ja pakottivat hänet mukaansa Hitlerin maistajaksi.

Wölk ei koskaan tavannut Hitleriä henkilökohtaisesti vaan maistoi tämän annoksia keittiössä. "Lihaa ei ollut koskaan, koska Hitler oli kasvissyöjä. Ruoka oli kuitenkin hyvää, oikein hyvää. En vain voinut koskaan nauttia siitä", muis­telee Wölk.

Pakoon viime tingassa

Epäonnis­tuneen Hitlerin-vastaisen pommi-iskun jälkeen vuonna 1944 tunnelma Sudenpesässä muuttui yhä epäluuloisemmaksi ja Wölk tunsi olevansa "kuin häkkiin suljettu eläin". Wölk onnistui pakenemaan vasta, kun puna-armeija oli enää muutaman kilometrin päässä Sudenpesästä. Sodan jälkeen kokemukset piinasivat Wölkiä painajaisissa, ja siksi hän on vaiennut niistä pitkään.