Alexander Historical Auctions

Hitlerin kultakello myytiin yli miljoonalla eurolla

Yhdysvalloissa myytiin huutokaupassa useita Hitlerin henkilökohtaisia esineitä. Monet juutalaisjohtajat tuomitsivat huutokaupan jyrkästi.

Yli miljoona euroa.

Sen verran oli löydyttävä nimettömäksi jääneen huutajan pankkitililtä, jotta tämä saattoi napata itselleen varsin erikoisen kohteen: Adolf Hitlerille kuuluneen kultakellon.

Kultakello löytyi vuonna 1945 Kotkanpesästä, joka sijaitsee Hitlerin Baijerin alpeilla sijainneen kesäasunnon lähellä. Löytäjät olivat liittoutuneiden ranskalaisia siirtomaasotilaita, jotka ehtivät vuoristoasunnolle ensimmäisinä.

Myynnin takana olleen huutokauppakamari Alexander Historical Auctionsin mukaan ei ole ollut mahdollista vahvistaa, että Adolf Hitler on joskus todella käyttänyt kelloa. Huutokauppakamarin mukaan on kuitenkin varmaa, että kello on annettu Hitlerille lahjana viimeistään vuonna 1934.

Natsilogon kotkan ulkoasua nimittäin muutettiin tuonna vuonna, ja huutokaupatussa kellossa näkyy kotkasta vanhempi versio.

Juutalaiset kritisoivat myyntiä

Yhteensä 34 eurooppalaista juutalaisyhteisöjen johtajaa kritisoi avoimessa kirjeessä Hitlerin henkilökohtaisen omaisuuden myyntiä, jonka he pelkäävät vain edistävän natsihallinnon ja sen rikosten ihannointia.

”Valtaosalla esineistä on vain vähän, jos lainkaan, historiallista arvoa, ja myyjien motiiveja voi vain epäillä”, kirjeessä todettiin. ”Näiden esineiden myyminen on kauhistuttavaa.”

Katso täältä muut huutokaupassa myynnissä olleet natsiesineet.

Mitä mieltä sinä olet? Onko sopivaa, että natsien arvoesineitä myydään huutokaupalla? Äänestä alla.