Hitler vastusti natsi-Saksaa

Kaikki Hitler-nimiset saksalaiset eivät suinkaan marssineet univormuun pukeutuneina ja käsi ojossa. Itsensä Führerin veljenpoika, William Patrick Hitler, vetosi Yhdysvaltojen presidenttiin Franklin D. Rooseveltiin saadaksen taistella liittoutuneiden puolella. Pyyntö myös kuultiin.

© © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS

William vastaan Hitler-setä

"Enemmän kuin mitään muuta toivon pääseväni mahdollisimman pian mukaan taisteluun. Toivon myös, että ystäväni ja toverini hyväksyvät minut vertaisekseen suuressa sodassa vapauden puolesta."

Näin William Patrick Hitler kirjoitti Franklin D. Rooseveltille. Yhdysvaltojen presidentti vastaanotti vuonna 1942 Adolf Hitlerin 31-vuotiaan veljenpojan lähettämän kirjeen, joka sisälsi hartaan pyynnön päästä osaksi liittoutuneiden asevoimia.

Tulisieluinen nuorimies halusi vastustaa "Saksan pahamaineista valtakunnankansleria ja johtajaa, joka hirmuvaltiaan ottein pyrkii orjuuttamaan maailman vapaat, kristityt kansakunnat". Veljenpojan toive toteutui.

William kiristi setäänsä

William Patrick Hitler syntyi Liverpoolissa vuonna 1911. Hänen isänsä oli Adolf Hitlerin velipuoli Alois, äiti oli irlantilainen. Alois oli kiertelevä kauppias, ja kun hänen liiketoimensa karahtivat kiville, hän jätti vaimonsa ja poikansa Williamin ja hankkiutui Saksassa uusiin naimisiin.

William tapasi isänsä uudelleen vieraillessaan Saksassa vuonna 1929, ja vuonna 1933 nuorimies muutti Kolmanteen valtakuntaan etsimään onneaan.

Kuuluisasta sukunimestä oli Saksassa hyötyä, ja itse Führer järjesti Williamille töitä Valtionpankista ja Opelin tehtailta. Kunnianhimoinen nuorukainen kaipasi kuitenkin suurempia haasteita.

Vielä 1930-luvulla William koetti painostaa mahtavaa setäänsä uhkaamalla paljastaa, että tämän suonissa virtasi juutalaisverta. Kiristys kuitenkin ajoi veljenpojan ahtaalle.

Jouduttuaan Führerin epäsuosioon William joutui vuonna 1939 pakenemaan kiireen vilkkaa Englantiin – Hitler oli alkanut kutsua häntä "vastenmieliseksi veljenpojaksi". Englannista William jatkoi matkaansa edelleen Yhdysvaltoihin.

William ei ollut Adolf-setänsä suosiossa, päinvastoin setä kutsui häntä lopulta "vastenmieliseksi veljenpojaksi".

© Das Bundesarchiv / WikiMedia Commons

”Glad to see you, Hitler”

Motiivi oli valmis. Adolf Hitler oli karkottanut Williamin Saksasta, ja veljenpojalla taisi sukurasitteensa vuoksi myös olla tarvetta hiukan parantaa mainettaan Yhdysvalloissa. Hän päätti siis ryhtyä ajamaan liittoutuneiden asiaa.

Hitler-sukunimi kuitenkin mutkisti tilannetta melkoisesti. Armeija ei halunnut koskea häneen tikullakaan, eikä Williamin auttanut muu kuin turvautua hiukan epätavallisempiin keinoihin.

Kirje Rooseveltille lähti vuonna 1942 ja se kulki FBI:n johtajana toimineen J. Edgar Hooverin käsien kautta, ennen kuin William Hitler hyväksyttiin laivaston palvelukseen vuonna 1944.

Värväystilaisuudessa uusia alokkaita vastaanottaneen upseerin kerrotaan toivottaneen Williamin tervetulleeksi sanoen: "Glad to see you, Hitler. My name's Hess."

William Hitler astui Yhdysvaltojen laivaston palvelukseen New Yorkissa 6. maaliskuuta 1944.

© National Archives

Hitelerin sukua on yhä Yhdysvalloissa

William Patrick Hitler palveli kolme vuotta Yhdysvaltojen laivaston lääkintämiehenä. Hän haavoittui sodassa ja sai Purple Heart -mitalin.

Vuonna 1947 hän meni naimisiin ja asettui asumaan New Yorkin osavaltiossa sijaitsevalle Staten Islandille. Perheeseen syntyi neljä lasta, mutta Hitler muutti nimensä Stuart Houstoniksi. Hän kuoli 76-vuotiaana vuonna 1987.

William Hitler kotiutettiin Yhdysvaltojen laivastosta kolmen vuoden palveluksen jälkeen vuonna 1947. Sodassa haavoittuneella Hitlerillä oli kotiintuomisinaan myös Purple Heart -mitali.

© US Navy