”Hitler teki itsemurhan syanidilla”

Huhtikuun 30. päivänä 1945 murtunut Adolf Hitler puraisi työhuoneessaan Berliinin alla olevassa bunkkerissa syanidikapselia ja veti ohimoaan osoittavan aseen liipaisimesta. Pystyikö natsijohtaja vielä ampumaan itsensä otettuaan myrkkyä?

Berliinin valloituksen jälkeen esiteltiin tätä kuvaa kuolleesta Hitleristä, mutta ei ole varmaa, että kuva esittää juuri häntä.

© Keystone Press/Imageselect

Epätoivo heijastui Adolf Hitlerin bunkkeriin Berliinin alle jääneiden kasvoilta. Puna-armeijan hyökkäys valtiopäivätaloon oli alkanut, ja oli vain tuntien kysymys, milloin armeija saavuttaisi bunkkerin, jossa Hitler oli edelliset viikot asunut.

Metrien paksuisen betonin alla Hitlerin mieliala oli vaihdellut energisestä optimismista alakuloon ja järjettömään vihaan, kunnes hän 30. huhtikuuta 1945 oli viimein tajunnut, että sota oli hävitty.

Yhdessä vaimonsa Eva Braunin kanssa hän hyvästeli työntekijänsä ja uskolliset tukijansa. Kamaripalvelija Heinz Lingen mukaan Hitler näytti ”kumarammalta kuin koskaan ennen”.

Natseille jaettiin syanidikapseleita pienessä metallipakkauksessa.

© Imperial War Museums & Shutterstock

Aviopari siirtyi hiljaa Hitlerin työhuoneeseen ja sulki oven. Koko bunkkerin väki odotti, mutta mitään ei kuulunut. Kymmenen minuutin päästä Linge avasi varovasti oven yhdessä Hitlerin sihteerin Martin Bormannin kanssa. He löysivät pariskunnan sohvalta. Braun oli ottanut syanidia, ja Hitler oli ampunut itseään ohimoon puraistuaan sitä ennen myrkkyampullia.

Tapahtumien kulkua on kuvattu näin toistuvasti, mutta tutkimukset eivät täysin tue sitä.

Todistajat puhuivat ristiin

PUOLESTA

  • Puna-armeija julkaisi ensimmäisen raportin Hitlerin kuolemasta. Se perustui muun muassa Hitlerin ruumiin haudanneen Harry Mengershausenin todistajanlausuntoon, ja siinä todettiin, että kuolema johtui syanidista.

  • Hitler epäilemättä harkitsi käyttävänsä syanidia. Koska hän oli epävarma myrkyn tehosta, hän pani koiranhoitajansa kokeilemaan ampullia koiraansa Blondiin. Koira kuoli muutamassa sekunnissa.

  • Usea todistaja on kertonut Hitlerin kuolinhuoneessa haisseen karvasmantelille. Koiranhoitaja Fritz Tornow saapui komentobunkkeriin tunti Hitlerin itsemurhan jälkeen ja päätteli juuri karvasmantelin hajusta, että Hitler oli ottanut syanidia.

VASTAAN

  • Monet todistajista, jotka ovat kertoneet Hitlerin ottaneen syanidia, muun muassa Mengershausen, eivät olleet bunkkerissa itsemurhan aikana.

  • Syanidi vaikuttaa niin nopeasti, että olisi hyvin vaikeaa ehtiä ampua itsensä myrkyn ottamisen jälkeen. Ja vaikka se onnistuisi, myrkyn aiheuttamat kouristukset olisivat saaneet veren roiskumaan olkapäille ja sohvalle, mitä ei kuvausten mukaan tapahtunut.

  • Heinz Lingen mukaan Eva Braun haisi karvasmantelille, kun hän löysi tämän ruumiin. Hitler haisi vain ruudille. Näin totesi myös Hitlerin adjutantti Otto Günsche, joka auttoi kantamaan ruumiit bunkkerista ja polttamaan ne valtakunnankanslian puutarhassa.

”En halua joutua vihollisteni käsiin” – Adolf Hitler itsemurhansa syystä.

© Popperfoto/Getty Images

Lopputulos: Myrkystä ei olla yhtä mieltä

On mahdotonta sanoa sataprosenttisen varmasti, mitä bunkkerissa tapahtui.

Ranskalaistutkijat yrittivät vuonna 2018 selvittää asiaa analysoimalla Hitlerin hampaita. He totesivat hänen tekohampaissaan sinertäviä läikkiä, jotka voisivat johtua syanidista.

Tulos on sopusoinnussa sen vastauksen kanssa, jonka Hitler sai, kun hän kysyi SS-lääkäri Werner Haasen mielipidettä. Haasen mukaan luotettavin itsemurhatapa oli ”pistooli ja myrkky -menetelmä”.

Historioitsija Ian Kershaw, yksi maailman johtavista Hitler-asiantuntijoista, on silti vakuuttunut siitä, että Hitler ei ottanut syanidia. Kershawin mukaan luotettavimmat lähteet ovat ne, jotka näkivät Hitlerin ruumiin lähimpää, eivätkä heidän lausuntonsa tue syanidimyrkytystä.

MYYTINMURSKAAJIEN TUOMIO: On epävarmaa, käyttikö Hitler syanidia.