Hitler oli Euroopan röyhkein pyörävaras

Lokakuussa 1944 Hitler antoi Saksan joukoille määräyksen takavarikoida tuhansia polkupyöriä miehitetyistä maista. Saksan armeija kärsi ajoneuvopulasta, ja Alankomaiden, Tanskan ja Italian pyöränomistajat joutuivat maksumiehiksi.

Hitler varasti tuhansia polkupyöriä Alankomaista, Tanskasta ja Italiasta Saksan lopullisen tappion lähestyessä.

© Bulgarian Archives State Agency, Nationalmuseet.

Toisen maailmansodan aikaan polkupyörät olivat arvossaan, kun autoihin ja linja-autoihin ei riittänyt polttoainetta. Kun Hitler 6. lokakuuta 1944 antoi ahdingossa olevalle armeijalleen käskyn takavarikoida pyöriä kaikissa miehitetyissä maissa, siviilit joutuivat maksumiehiksi.

Salamasotaa pyöränomistajia vastaan

Alankomaiden pääkaupungissa Amsterdamissa saksalaissotilaat väijyivät piilossa kansallismuseon (Rikjsmuseum) luona ja hyökkäsivät sieltä pahaa-aavistamattomien pyöräilijöiden kimppuun. Protesteista välittämättä sotilaat riistivät polkupyörät niiden omistajilta ja ajoivat tiehensä.

Tanskassa saksalaiset ajoivat kuorma-autoilla pyöräliikkeiden eteen. Muutama sotilas jäi vartioon kadulle, ja muut sotilaat kantoivat polkupyörät liikkeestä autojen lavalle.

Saksa oli ahdingossa

Miehitetystä Pohjois-Italiasta alettiin myös viedä paljon polkupyöriä Saksaan, sillä Hitlerin joukoilla oli kova pula ajoneuvoista, joilla saataisiin kuljetettua sotilaita rintamalle. Puna-armeija oli alle 600 kilometrin päässä Berliinistä, ja yhdysvaltalais- ja brittijoukot olivat vapauttaneet Ranskan ja suuren osan Belgiaa. Tuhannet siviilit joutuivat luopumaan polkupyöristään.

Tanskan kuninkaallisen kirjaston tutkija John T. Lauridsen on selvittänyt, että Hitler antoi polkupyörien takavarikointi-
määräyksen henkilökohtaisesti nykyisen Puolan alueella sijainneesta bunkkeristaan Sudenpesästä, josta käsin hän johti taisteluja eteneviä neuvostojoukkoja vastaan.

Tanska pääsi vähemmällä

Tanskassa saksalaiset tyytyivät ottamaan haltuunsa polkupyöriä, jotka olivat vielä liikkeessä myymättä. Pelko yhteiskunnan lamauttamisesta niin, että tärkeiden elintarvikkeiden vienti Tanskasta Saksaan tyrehtyisi, sai saksalaiset toimimaan varovaisemmin kuin muissa maissa.

Saksalaiset takavarikoivat polkupyöriä Kööpenhaminassa. Kuva: Det Kongelige Bibliotek.

Saksan polkupyöräjoukoissa oli noin 40 000 sotilasta sodan viimeisinä vuosina. Kuva: Bundesarchiv, Bild 101I-681-0004-22 / Moosmüller / CC-BY-SA 3.0

Lokakuussa 1944 Saksan joukot miehittivät Norjaa, Tanskaa, Alankomaita sekä Keski-Eurooppaa (merkitty punaisella).