Adolf Hitleristä on kirjoitettu paljon, mutta tiesitkö, että hän säästi toisen maailmansodan aikana erään juutalaisen lääkärin hengen, koska tämä oli hoitanut Hitlerin perhettä ilmaiseksi, kun Hitler oli ollut nuori.

Hitler: 10 asiaa, joita et tiennyt ”Führeristä”

Useimmat tietävät, että Hitler oli kasvissyöjä ja että hän piti makeasta, mutta tiesitkö, että hän kärsi jatkuvista mahavaivoista? Olemme koonneet tähän 10 vähemmän tunnettua faktaa Hitleristä.

torstai 10. tammikuuta 2019 teksti Trine Roslev

Mahavaivat

Hitlerillä oli heikko maha ja hän kärsi pahoista ilmavaivoista. Vaikka hän sai vaivoihinsa lääkettä, myös hänen hengityksensä haisi erittäin pahalta.

Tupakoinnin vastustaja

Tupakat olivat Hitlerin mielestä yksi kammottavimmista asioista. Hän piti tupakointia niin tuomittavana, että hän yritti saada koko Saksaan voimaan tupakointikiellon. Lisäksi hän palkitsi läheisensä kultakellolla, jos nämä onnistuivat pääsemään eroon huonosta tavasta.

Kokaiinin käyttö

Hitler nautti kaksi kertaa päivässä kokaiinia inhalaattorilla. Hänen lääkärinsä Theodor Morell määräsi hänelle kokaiinia lääkkeeksi poskiontelotulehdukseen ja kurkkuongelmiin.

Vuoden mies

Vuonna 1938 Time Magazine valitsi Hitlerin vuoden mieheksi. Valinnan taustalla oli hänen voimakas valtaannousunsa ja natsihallinnon perustaminen. Saksan kansa ei uskaltanut vastustaa hallintoa millään lailla.

Disney-fani

Hitler rakasti Disney-hahmoja. Hän oli niin ihastunut, että Lumikista tuli yksi hänen lempielokuvistaan.

Keskitysleiri

Hitler ei koskaan vieraillut yhdelläkään keskitysleirillä, eikä hänen koskaan kuultu puhuvan niistä julkisesti.

Valokuvat puheharjoituksista

Hitler oli tarkka julkisuuskuvastaan. Siksi valokuvaaja kuvasi Hitleriä tämän harjoitellessa puheita. Kuvista Hitler näki, miltä hän näyttäisi yleisön silmissä.

Viikset pois

Kun Hitler oli sotilaana ensimmäisessä maailmansodassa, hän sai käskyn ajaa viiksensä pois, jotta ne eivät haittaisi kaasunaamarin käyttöä.

Sukunimen muutos

Jos Hitlerin isä ei olisi vaihtanut sukunimeään vuonna 1877, Hitlerin nimi olisi ollut Adolf Schicklgruber.

Säästi juutalaisen perhelääkärin

Kun Hitler oli lapsi, hänen perheensä oli köyhä, eikä heillä ei ollut varaa käydä lääkärissä. Juutalainen lääkäri auttoi Hitlerin perhettä ilmaiseksi. Toisen maailmansodan aikana Hitler säästi lääkärin keskitysleiriltä, asetti hänet suojelukseensa ja kutsui häntä "jaloksi juutalaiseksi".

Natsismi jätti jälkensä

Natsismin vaikutukset näkyivät Euroopassa myös sodan jälkeen. HISTORIA-lehdestä voit lukea lisää toisen maailmansodan eri puolista.

Ehkä sinua kiinnostaa...