Adolf Hitler sai tuhansia ihailijakirjeitä

Rakastunut paronitar, kunnianhimoinen parturi ja innokas egyptiläinen koululainen – Hitler sai ihailijapostia ympäri maailmaa, noin 12 000 kirjettä vuodessa. Vuonna 1945 neuvostojoukot takavarikoivat Hitlerin postit ja lähettivät ne arkistoon Moskovaan. Kirjeet ovat nykyään julkisia, ja ne antavat ainutlaatuisen kuvan Hitlerin ihailijoista.

Hallitus tulisi heittää leijonille

Nieder-Petersdorf, Saksa - kesällä 1932

Teidän pitäisi matkustaa aina lentäen, jotta ne punaiset murhaajat eivät pääsisi Teihin käsiksi. ­Teidän kuljettamistanne pois maasta näet suunnitellaan l2. ja l4. elokuuta välisenä aikana. Eikö hallitusta voisi mitenkään erottaa? Parasta olisi, jos hallituksen oven taakse vietäisiin häkillinen ­tiikereitä ja leijonia, ­jotka eivät ole syöneet kolmeen päivään, sillä vain todella nälkäiset eläimet alentuisivat syömään sitä sakkia.

Uskollinen kannattajanne
Ruth Hübner

Teinityttö kaipasi Hitler-setää

Heydekrug, Liettua - 7. toukokuuta 1933

Rakas, kiltti Hitler-setä,
olemme jo kauan odottaneet teitä tänne Memelinmaahan(1). Kaikki pikkulapsista aikuisiin (paitsi ­juutalaiset ja szameitenit(2)) huutavat täällä ­aina innoissaan ”Heil Hitler!” Olisimme kovin iloisia, jos ­voisimme liittyä Saksaan. Silloinhan ­juutalaiset ja liettualaiset ­häädettäisiin pois, eikö totta?

Annelene K.

¹ Hallintoalue nykyisen Liettuan alueella
² Preussin liettualaiset

Halusi valmistaa Hitler-sikareja

Neustadt, Saksa - 27. toukokuuta 1932

Olen pitkäaikainen ja uskollinen kannattajanne ja käännyn mitä kunnioittavimmin Teidän, maamme tulevan johtajan, puoleen. Haluaisin alkaa valmistaa Saksan markkinoille Hitler-sikareja ja Hitler-savukkeita ja pyydänkin Teiltä kunnioittavasti yksinoikeutta tähän toimintaan.

Fritz Dittrich

Hitler peri palmun

München, Saksa - 9. heinäkuuta 1925

Vainaja, joka oli Teidän poliittisten pyrkimystenne suuri ihailija, toivoi ennen kuolemaansa, että hänelle kuuluva suuri palmu annettaisiin Teille. Perilliset tahtovat kunnioittaa testamenttia, ja siksi otankin vapauden tiedustella Teiltä, oletteko halukas vastaanottamaan kyseisen kasvin.

Asianajaja R. Niedermayer
Margarete Meindlin perikunnan toimeksiannosta

Piispa kiitti vapauttajaa

Hitleriä kannatti erityisesti Itä-Euroopan saksankielinen vähemmistö, joka haaveili pääsystä osaksi Saksaa.

Chelm, Puola - 23. syyskuuta 1941

Pappiskuntani ja tuhansien Chelmiin kokoontuneiden uskovaisten puolesta haluan lähettää Suurelle Johtajalle Adolf Hitlerille ja hänen voittamattomille sotajoukoilleen sydämelliset kiitokset siitä, että he ovat vapauttaneet Ukrainan pääkaupungin Kiovan jumalattoman vallan ikeestä. Me rukoilemme, että Taivaan Isä auttaa vahvalla kädellään Führeriä ja hänen armeijaansa ­tuomaan rauhan kaikkialle Itä-Eurooppaan.

Arkkipiispa Harion

Halusi leikata Hitlerin tukan

Seiffen, Saksa - 4. huhtikuuta 1935

Haluaisin mitä kohteliaimmin tiedustella, voisinko joskus tulla Berliiniin tapaamaan ­Johtajaamme. Lisäksi haluaisin tietää, voisinko samassa yhteydessä leikata Hänen hiuksensa? Olen 46-vuotias parturi ja tulisin hyvin onnelliseksi, jos tämä olisi mahdollista.

Heil Hitler!
Curt Rudolf Kempe

Paronitar palvoi Hitleriä

Aleksandria, Egypti - 21. marraskuuta 1938

Tiedän, että Te olette tärkeä henkilö, ja minä vain mitätön nainen, joka asuu kaukaisessa vieraassa maassa eikä kenties koskaan pääse matkustamaan pois. Teidän on ­kuitenkin ymmärrettävä, miten ihanaa on, kun yhtäkkiä löytää elämälleen tarkoituksen – kun synkkien pilvien lomasta ­yhtäkkiä pilkahtaa kirkas valonsäde. (...) Sisälläni palaa niin suunnaton rakkaus ­Teitä, opettajaani ja Johtajaani kohtaan, että ­joskus tuntuu kuin kuolisin, kun katselen kuvaanne. En näe ­mitään muuta kuin Teidät, Te olette ainoa jumalani ja ­Teidän sananne ovat ainoa evankeliumini.

Kuolemaan asti Teidän
Paronitar Else Hagen von Kilvein

Tehtailija lähetti hedelmämehua

Cottbus, Saksa - 27. huhtikuuta 1932

Haluan esittää Teille, kunnioitetulle ­Johtajallemme, sydämelliset onnitteluni suurenmoisen vaalivoittonne johdosta. Olen lukenut teoksesta ”Hitler wie ihn keiner kennt” , että noudatatte kasvisruokavaliota, ja niinpä rohkenen lähettää teille laatikollisen ­tehtaani omenamehua, joka voi auttaa Teitä keräämään voimia uuvuttavan vaalitaiston jälkeen.

Ernst Buchwald

Ihailija pyysi lainaa

Useimmat saksalaiset pitivät Hitleriä Saksan pelastajana, ja monet ilmaisivat ihailunsa kirjein ja postikortein.

Obernbreit, Saksa - 9. kesäkuuta 1932

Pyydän jo etukäteen anteeksi kirjeeni aiheuttamaa vaivaa. Hyvä herra Hitler, voisitteko ystävällisesti lainata minulle 500–600 valtakunnanmarkkaa vakuuksia vastaan? ­Annan Teille huonekaluni, ja lisäksi minulla on takaaja.

Anna Dietz

Ulkosaksalaiset uskoivat rauhaan

Bryssel, Belgia - 10. lokakuuta 1938

Sallikaa minun ilmaista sydämeni pohjasta kumpuava kiitollisuuteni. Teidän saavutuksianne ei vielä ole punnittu, mutta jonakin päivänä ihmiskunta kiittää Teitä ja tunnustaa suuruutenne. Rakas Johtaja, nyt me Saksan ulkopuolella asuvat saksalaiset voimme todistaa vihollisillemme, että Te haluatte ja olette aina halunnut vain rauhaa.

Mary Albrecht

Halusi Hitlerin johtajaoppiin

Asyut, Egypti - 10. joulukuuta 1938

Haluan kunnioittaen kertoa Teille, että olen egyptiläinen ja iältäni 17-vuotias. Sallikaa minun esittää toiveeni päästä opiskelemaan Teidän ohjaukseenne. Osaan englantia, ranskaa ja luonnollisesti äidin­kieltäni arabiaa. Osaan myös ­ampua kiväärillä ja pistoolilla. Olen usein ampunut lintuja ja ­joskus myös muita eläimiä, kuten kettuja ja kauriita. Jos anomustani ei hyväksytä, ­suren sitä kuolemaani saakka.

Teidän nöyrä palvelijanne
Adolphe Malaty