Heilongjiang Provincial Institute of Cultural Relics and Archaeology & Wikimedia Commons
Yksikkö 731

Historian ehkä karmein kidutuskammio löytyi Kiinasta

Kiinalaiset arkeologit löysivät pahamaineisen japanilaisen Yksikkö 731:n suuren koelaboratorion. Laboratoriossa tehtiin julmia ihmiskokeita, joita yhdysvaltalaiset myöhemmin hyödynsivät.

Kiinalaiset arkeologit löysivät Andan kaupungista Kiinan Heilongjiangin maakunnasta pahamaineiselle japanilaiselle Yksikkö 731:lle kuuluneen suuren maanalaisen bunkkerin.

Yksikkö teki toisessa maailmansodassa epäinhimillisiä kokeita arviolta 12 000 sotavangille ja siviilille.

Kiinalaiset arkeologit ovat etsineet bunkkeria pitkään, mutta sitä ei ole vielä avattu.

Aiemmin löydettyjen asiakirjojen perusteella arkeologit tietävät, että japanilaiset testasivat yksikön kidutuskammiossa Andassa tappavia tauteja ja biologisia aseita siviileillä, pääasiassa kiinalaisilla ja venäläisillä.

Yksikkö 731

Ilmakuva tutkittavalta alueelta. 1,5 metrin syvyydessä on useita käytävien yhdistämiä huoneita, joissa japanilaistutkijat tekivät ihmiskokeita.

© Heilongjiang Provincial Institute of Cultural Relics and Archaeology

Yhdysvallat hyödynsi kiduttamisen tuloksia

Noin 33 x 20 metrin suuruinen bunkkeri rakennettiin vuonna 1941, ja se oli Yksikkö 731:n modernein ja eniten käyttämä ihmiskoelaitos.

Tiedetään, että kokeissa muun muassa sidottiin ihmisiä paaluihin avoimella pellolla ja lentokoneet pudottivat näiden päälle myrkkykaasua tai ruttoa kantavia kirppuja. Lisäksi ihmisille aiheutettiin esimerkiksi paleltumia.

Sodan jälkeen monet yksikkö 731:n tutkijat selvisivät rangaistuksetta tehtyään sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa. Amerikkalaiset lupasivat olla viemättä japanilaisia oikeuteen, jos nämä luovuttaisivat heille siviileillä tehtyjen kokeiden tulokset.

Yhdysvaltalaistutkijat hyödynsivät tietoja kehittäessään kemiallisia aseita kylmän sodan aikana.

Kiinalaisarkeologien mukaan bunkkerin löytäminen voi tuoda uusia todisteita japanilaisten sotarikoksista ja nostaa sodan ajan julmuuksia jälleen esiin.