Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Himmler natsi asiakirja

Himmlerin hengen maksanut asiakirja löytyi

Brittimuseoon on yllättäen lahjoitettu asiakirja, joka johti SS-johtaja Heinrich Himmlerin kiinnijäämiseen.

Bundesarchiv, Bild 183-S72707 / CC-BY-SA 3.0

Väärennetyt henkilöllisyyspaperit, jotka johtivat Heinrich Himmlerin, natsi-Saksan suurimpiin sotarikollisiin kuuluneen miehen, kiinnijäämiseen ja kuolemaan, ilmaantuivat yllättäen julkisuuteen – 75 vuotta Himmlerin kuoleman jälkeen.

  1. toukokuuta 1945 brittisotilaat ottivat kiinni kolme saksalaissotilasta pohjoissaksalaisessa Bremervörden kaupungissa tarkastaakseen näiden henkilöllisyyden.

Vanhempi silmälappua käyttänyt vääpeli antoi briteille henkilöllisyyspaperinsa.

Niiden mukaan hänen nimensä oli Heinrich Hizinger.

Väärennetyissä henkilöllisyyspapereissa, joita kutsuttiin nimellä Entlassungsshein, Himmlerin nimi oli Heinrich Hizinger ja sotilasarvo Feldwebel eli vääpeli. Henkilöllisyyspapereiden löytyminen päättää vuosien kiistelyn siitä, kirjoittiko Himmlerin kiinnijäämisestä raportin laatinut sotilas väärennetyn nimen oikein. Lukuisat historioitsijat ovat tähän asti olleet sitä mieltä, että nimi olisi kirjoitettu Hitzinger eli t:n kera. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että nimen alunperin muistiin kirjoittanut brittisotilas kirjoitti sen aivan oikein.

© Military Intelligence Museum

Himmler paljasti henkilöllisyytensä

Kun brittisotilaat näkivät henkilöllisyyspapereissa olevan leiman, joka kertoi sotilaan yksikön, miehet otettiin välittömästi kiinni. Samaa leimaa olivat nimittäin käyttäneet SS-joukkojen aiemmin pakoa yrittäneet jäsenet.

Seuraavana päivänä pidetyssä kuulustelussa saksalaisvääpeli riisui silmälappunsa ja tunnusti, että hän oli todellisuudessa Heinrich Himmler – SS-joukkojen johtaja ja holokaustin arkkitehti.

Muutamaa tuntia myöhemmin hän riisti hengen itseltään puremalla rikki suussaan olleen syanidikapselin.

Brittiupseeri otti dokumentit

Himmlerin väärennetyt henkilöllisyyspaperit ovat olleet teillä tietymättömillä 75 vuotta, mutta äskettäin ne lahjoitettiin kaikkien yllätykseksi brittiläiselle Military Intelligence Museumille. Lahjoittaja oli everstiluutnantti Sidney Noakesin sukulainen.

Noakes työskenteli sodan aikana brittien tiedustelupalvelussa ja kuoli vuonna 1993.

Yleensä sotarikollisia kuulustelleita upseereita ei nimetty, mutta tässä tapauksessa uskotaan, että juuri Noakes kuulusteli Himmleriä. Hän ilmeisesti piti Himmlerin henkilöllisyyspaperit itsellään tämän kuoleman jälkeen.

Museon asiantuntijat arvelevat, että jos saksalaiset väärentäjät olisivat käyttäneet eri leimaa, Himmlerin pakoyritys olisi saattanut onnistua.

Lue myös:

Kansallissosialismi

Heinrich Himmlerin kirjeitä löytyi

2 minuuttia
Kansallissosialismi

Himmler nauroi pilkallisesti ja kuoli

1 minuuttia
Toinen maailmansota

Himmlerin tytär työskenteli tiedustelupalvelussa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota