Haudanryöstäjät tuhoavat toisen maailmansodan aikaisia hylkyjä

Kuparijohdoista ja pronssipotkureista maksetaan niin hyvin, että kaakkoisaasialaiset aarteenetsijät rikkovat niiden vuoksi sotilaiden hautarauhaa.

Japanilaiset upottivat australialaisen sotalaivan HMAS Perthin vuonna 1942. Laivan mukana hukkui yli 300 miehistön jäsentä. Viime kesänä muun muassa The Guardian raportoi, että haudanryöstäjät olivat tuhonneet laivan hylyn ja vieneet siitä suuren osan mukanaan.

© Public Domain

Usein kalastusaluksiksi naamioitujen laivojen miehistöt koluavat merenpohjaa Malesian, Indonesian ja Singaporen rannikoilla.

Laivat on rekisteröity esimerkiksi Kambodžaan, Kiinaan tai Malesiaan, ja niissä on tutkat, sukeltajia ja räjähteitä.

Laivat etsivät muun muassa Etelä-Kiinan merestä toisen maailmansodan aikana uponneen yli sadan yhdysvaltalaisen, australialaisen, hollantilaisen ja japanilaisen laivan jäännöksiä.

Hylyn osia myydään romuksi

Laivojen miehistöjä ja kapteeneja ei kuitenkaan kiinnosta hylkyjen historiallinen arvo vaan se hinta, jonka hylkyjen kupari-, pronssi- ja muista metalliosista saa maissa.

Asiasta kirjoitti brittiläinen The Guardian. Lehti kertoo aarteenetsijöiden toimivan laittomasti, sillä laivojen hylyt ovat sotilashautoja, joissa mahdollisesti olevien kuolleiden sotilaiden hautarauhaa ei saisi rikkoa.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan hylkyjen etsiminen on kiihtynyt viimeisten puolentoista vuoden aikana ja haudanryöstäjät ovat tuhonneet jopa 40 sotalaivaa joko osaksi tai kokonaan.

Ongelma on kasvussa

Merenalaisista haudanryöstöistä saatavan taloudellisen hyödyn suuruus on arvoitus, sillä vanhojen hylkyjen osien nostaminen merestä tulee ryöstäjille varmasti kalliiksi.

Guardianissa esitetyn arvion mukaan laiton aarteenetsintä tulee kuitenkin tulevaisuudessa todennäköisesti vain lisääntymään teknisten laitteiden kehittyessä ja halventuessa.

Lehden mukaan Yhdysvallat on lähettänyt Indonesiaan valtuuskuntia estääkseen yhdysvaltalaisten hylkyjen ryöstelyn.