Shutterstock

Eliittijoukot menivät nälkälakkoon eläkkeen vuoksi

Tuhannet gurkhat taistelivat Britannian puolesta 1900-luvulla, mutta heidän eläkkeensä on vain murto-osa brittisotilaiden eläkkeestä.

Nepalilaiset niin sanotut gurkhat ovat taistelleet vuodesta 1815 Britannian sodissa. Himalajan vuoristosta kotoisin olevat sotilaat tunnetaan uskomattomasta rohkeudestaan eritoten taisteluista 1800-luvun Intiassa ja kahdessa maailmansodassa.

Hiljattain joukko gurkhaveteraaneja aloitti nälkälakon oikeuksiensa puolesta. Heidän eläkkeensä määritettiin alun perin Nepalin elinkustannusten mukaan, mutta monet gurkhat ovat muuttaneet sittemmin Britanniaan.

”Armeijassa saimme pientä palkkaa verrattuna brittikollegoihimme. Palvelusajan jälkeinen eläke oli myös hyvin matala. Eläkkeeni oli vain 47 puntaa kuukaudessa (noin 55 euroa), kun brittiveteraani sai yli 800 puntaa kuukaudessa”, entinen gurkhasotilas Gyanraj Rai selitti.

Britannian hallitus on jo aiemmin tarkastanut gurkhien eläkettä, mutta ero britteihin on edelleen suuri. Vuonna 1997 eläkkeelle jäänyt gurkhasotilas saa nyt 350 puntaa kuussa, kun Britanniassa syntynyt sotilas saa 1 200 – 1 300 puntaa.

Gurkhia ja brittiupseereita, 1915.

200 000 gurkhaa osallistui ensimmäiseen maailmansotaan, ja britit palkitsivat vajaat 2 000 heistä rohkeudesta.

© British Library

Protestit ovat auttaneet ennenkin

Eläköityneet gurkhat protestoivat myös vuonna 2006, ja silloin brittiparlamentti myönsi heille luvan asettua Britanniaan.

Vuoden 1997 jälkeen eläköityneet gurkhat saivat myös vuonna 2007 samat eläke-edut kuin brittiläiset kollegansa.

Nyt gurkhat haluavat parannusta myös niille aseveljilleen, jotka ovat vielä vanhojen eläkesäännösten piirissä.