Järvestä löytyi Normandian maihinnousun sota-alus

Kuivuuden aiheuttama vedenpinnan lasku paljasti järvestä Yhdysvalloissa harvinaisen aluksen.

Kesäkuun 6. päivä 1944 aamunkoitteessa 125 000 liittoutuneiden sotilasta lähestyi Normandian rannikkoa maihinnousuveneissä.

Jos olet nähnyt kuvia liittoutuneiden Normandian maihinnoususta vuonna 1944, olet taatusti nähnyt kuvia myös niin sanotusta Higginsin veneestä.

Harva toisen maailmansodan aluksista on niin tunnistettava kuin maihinnousuvene, viralliselta nimeltään LCVP.

Normandian maihinnousun muistomerkki Utah Beachillä, taustalla Higginsin vene.

© Shutterstock

Maihinnousuvenettä valmistettiin yli 23 000 kappaletta, mutta niistä vain 20 on säilynyt tähän päivään – ja monia niistä on vuosien mittaan muokattu melkoisesti.

Siksi monet historiantutkijat ja -harrastajat ovat innoissaan, kun Yhdysvalloista Lake Mead -järvestä löytyi yksi alkuperäinen Higginsin vene.

Kesällä 2022 äärimmäinen kuumuus ja vähäsateisuus ovat saanet järven pinnan laskemaan voimakkaasti, minkä seurauksena järvestä on löytynyt kaikenlaista – esimerkiksi LCVP eli Higginsin vene.

Lake Mead lokakuussa 2021. Ympäröivistä kallioista näkyy selvästi, miten paljon järven vedenpinta on laskenut.

© Creative Commons

Eisenhower: Higgins takasi sodan voiton

Andrew Higgins tuli 1930-luvulla tunnetuksi nopeiden, tasapohjaisten veneiden rakentamisesta. Niitä käytettiin muun muassa puuteollisuudessa puiden kuljettamiseen tiettömien taipaleiden takaa. Ne sopivat myös hyvin laittoman alkoholin tuomiseen maahan viranomaisten ulottumattomissa.

Toisen maailmansodan puhjettua Higgins tajusi, että veneillä voisi myös viedä maihin sotilaita.

Myöhemmin presidentiksi noussut kenraali Dwight D. Eisenhower piti Higginsin panosta merkittävänä liittoutuneiden voitolle.

”Jollei Higgins olisi suunnitellut meille LCVP:tä, maihinnousu avoimille rannoille olisi ollut mahdotonta”, hän totesi myöhemmin.

”Voitimme sodan Andrew Higginsin ansiosta.”