Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Harry Readin viimeisestä laskuvarjohypystä oli kulunut 74 vuotta, mutta hymy oli herkässä viime vuonna ensimmäisessä testihypyssä.

Sota - D-DAY

D-Daystä 75 vuotta: Vanhat veteraanit vauhdissa jälleen

Kaksi toisen maailmansodan veteraania räväyttää Normandian maihinnousun muistojuhlissa. 75 vuotta sitten he hyppäsivät Normandian rannikolle laskuvarjolla ensimmäistä kertaa, ja nyt he toistavat tempun.

On kulunut 75 vuotta siitä, kun Normandian maihinnousu alkoi ja brittiläiset sotilaat Harry Read ja Jock Hutton hyppäsivät lentokoneesta Normandiaan niin sanottuna D-Daynä. Nyt he aikovat pukea jälleen ylleen laskuvarjot toistaakseen historiallisen temppunsa.

Hyppy tapahtuu Normandiassa maihinnousun muistelujuhlassa, jossa on mahdollista tutustua maihinnousun tapahtumiin ja toisen maailmansodanaluksiin ja lentokoneisiin, ja luvassa on puheita ja konsertteja.

Yksi päivän huipputapahtumista on epäilemättä laskuvarjojoukkojen hyppynäytös. Siihen osallistuu yli 30 alkuperäistä Douglas C-47 Skytrain- eli Dakota-konetta. Kuten maihinnousupäivänä, ne lentävät Englannista Ranskaan, jossa niistä pudotetaan Normandiaan 300 laskuvarjojääkäriä.

Hyppy kuolemanloukkuun

95-vuotias Harry Read ja 94-vuotias Jock Hutton hyppäävät tällä kertaa alkuperäisestä poiketen tandemina Red Devils -näytösryhmän jäsenten kanssa.

”Onhan se tyhmää minun iässäni. Vanhat miehet hyppimässä laskuvarjoilla”, Read toteaa. Hän ei ole juuri hypännyt laskuvarjolla sitten maihinnousun, lukuun ottamatta paria koehyppyä viime vuonna. Read tunnustaa, että hyppääminen jännittää, mutta kertoo tekevänsä sen ensi sijassa monien kaatuneiden tovereidensa kunniaksi.

Read oli radio-operaattori ja hyppäsi raskas akku toiseen jalkaansa kiinnitettynä. Akun piti irrota ennen maahan tuloa, mutta sen mekanismi petti ja akku veti Readin syvälle kosteikkoon. Saksalaiset olivat tarkoituksella upottaneet alueen veden valtaan, ja se oli kuolemanloukku monille hyppääjille.

Read kuitenkin selvisi suosta hengissä, mutta toisin kävi 200:lle hänen toverilleen. He kuolivat kosteikkoon ehtimättä ampua laukaustakaan.

Harry Read kesäkuussa 1943, kun hän oli 19-vuotias vasta värväytynyt sotilas.

Ehkä veteraanien viimeinen kerta

Toinen hypyn tekevä veteraani, Jock Hutton, on saanut hieman enemmän harjoitusta. Hän nimittäin teki vastaavan laskuvarjohypyn myös vuonna 2014 Normandian maihinnousun 70-vuotisjuhlissa – tuolloin ainoana veteraanina.

Normandian maihinnousun suuret muistojuhlat järjestetään joka viides vuosi. Tämä vuosi on siitä ainutkertainen, että todennäköisesti nyt on viimeinen kerta, kun tapahtumaan saapuu monia itse paikalla olleita ja käänteentekevään operaatioon osallistuneita veteraaneja.

Lue myös:

D-DAY

Normandian maihinnousu: Hyökkäys Omaha-rannalle muuttui verilöylyksi

22 minuuttia
D-DAY

Normandian maihinnousu: Andrew Higginsin proomu avainasemassa

12 minuuttia
D-DAY

Hitlerjugend piti pintansa Normandiassa

19 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota