D-Daystä 75 vuotta: Vanhat veteraanit vauhdissa jälleen

Kaksi toisen maailmansodan veteraania räväyttää Normandian maihinnousun muistojuhlissa. 75 vuotta sitten he hyppäsivät Normandian rannikolle laskuvarjolla ensimmäistä kertaa, ja nyt he toistavat tempun.

Harry Readin viimeisestä laskuvarjohypystä oli kulunut 74 vuotta, mutta hymy oli herkässä viime vuonna ensimmäisessä testihypyssä.

On kulunut 75 vuotta siitä, kun Normandian maihinnousu alkoi ja brittiläiset sotilaat Harry Read ja Jock Hutton hyppäsivät lentokoneesta Normandiaan niin sanottuna D-Daynä. Nyt he aikovat pukea jälleen ylleen laskuvarjot toistaakseen historiallisen temppunsa.

Hyppy tapahtuu Normandiassa maihinnousun muistelujuhlassa, jossa on mahdollista tutustua maihinnousun tapahtumiin ja toisen maailmansodanaluksiin ja lentokoneisiin, ja luvassa on puheita ja konsertteja.

Yksi päivän huipputapahtumista on epäilemättä laskuvarjojoukkojen hyppynäytös. Siihen osallistuu yli 30 alkuperäistä Douglas C-47 Skytrain- eli Dakota-konetta. Kuten maihinnousupäivänä, ne lentävät Englannista Ranskaan, jossa niistä pudotetaan Normandiaan 300 laskuvarjojääkäriä.

Hyppy kuolemanloukkuun

95-vuotias Harry Read ja 94-vuotias Jock Hutton hyppäävät tällä kertaa alkuperäisestä poiketen tandemina Red Devils -näytösryhmän jäsenten kanssa.

”Onhan se tyhmää minun iässäni. Vanhat miehet hyppimässä laskuvarjoilla”, Read toteaa. Hän ei ole juuri hypännyt laskuvarjolla sitten maihinnousun, lukuun ottamatta paria koehyppyä viime vuonna. Read tunnustaa, että hyppääminen jännittää, mutta kertoo tekevänsä sen ensi sijassa monien kaatuneiden tovereidensa kunniaksi.

Read oli radio-operaattori ja hyppäsi raskas akku toiseen jalkaansa kiinnitettynä. Akun piti irrota ennen maahan tuloa, mutta sen mekanismi petti ja akku veti Readin syvälle kosteikkoon. Saksalaiset olivat tarkoituksella upottaneet alueen veden valtaan, ja se oli kuolemanloukku monille hyppääjille.

Read kuitenkin selvisi suosta hengissä, mutta toisin kävi 200:lle hänen toverilleen. He kuolivat kosteikkoon ehtimättä ampua laukaustakaan.

Harry Read kesäkuussa 1943, kun hän oli 19-vuotias vasta värväytynyt sotilas.

Ehkä veteraanien viimeinen kerta

Toinen hypyn tekevä veteraani, Jock Hutton, on saanut hieman enemmän harjoitusta. Hän nimittäin teki vastaavan laskuvarjohypyn myös vuonna 2014 Normandian maihinnousun 70-vuotisjuhlissa – tuolloin ainoana veteraanina.

Normandian maihinnousun suuret muistojuhlat järjestetään joka viides vuosi. Tämä vuosi on siitä ainutkertainen, että todennäköisesti nyt on viimeinen kerta, kun tapahtumaan saapuu monia itse paikalla olleita ja käänteentekevään operaatioon osallistuneita veteraaneja.