Crown Copyrights/IWM & Shutterstock
Faldskærmstropper og svævefly

D-day: Maailmanhistorian suurin palapeli

Churchill ja Roosevelt lupasivat vuonna 1943 Stalinille hyökätä Hitlerin joukkojen kimppuun lännestä. Se sai liittoutuneiden kenraalit haromaan hiuksiaan: yli kahden miljoonan sotilaan armeija varusteineen piti koota vuodessa, ja maihinnousu Eurooppaan oli suunniteltava salassa natseilta.

Samaan aikaan kun miljoonat liittoutuneiden sotilaat harjoittelivat maihinnousua Ranskaan, kenraalien piti koota valtava palapeli: Puolessa vuodessa oli hankittava 7 000 alusta, rakennettava kaksi liikuteltavaa satamaa ja kehitettävä suklaapatukka, joka sulaisi vasta 50 asteessa.

Normandian maihinnousu: Kenraalien piti koota 2,3 miljoonaa sotilasta, 7 000 alusta ja 11 500 lentokonetta – salaa saksalaisilta.

Winston Churchill skoolasi Josif Stalinin kanssa hyvällä tuulella ja lausui: ”Malja proletariaatin massoille.” Neuvostojohtaja vastasi: ”Juon konservatiivisen puolueen kunniaksi.”

Nämä yllättävät kohteliaisuudet lausuttiin Churchillin 69-vuotispäivänä, jota hän juhli suurvaltojen konferenssissa Teheranissa 30. marraskuuta 1943.

Britannian pääministeri oli murehtinut maansa tulevaisuutta sodan alusta saakka, mutta tuona päivänä hän saattoi uskoa rauhan vielä tulevan. Yhdysvaltojen presidentti Roosevelt lausui vielä ennen juhlien päättymistä kahdelta yöllä: ”Ensi kertaa aikoihin näemme sateenkaaren – perinteisen toivon merkin.”

Churchill, Stalin ja Roosevelt olivat sopineet edeltävinä päivinä suunnitelmasta natsi-Saksan kukistamiseksi. Neuvostoliitto lisäisi painetta itärintamalla, ja britit sekä yhdysvaltalaiset hyökkäisivät Saksan valloittamalle mantereelle lännestä.

”Operaatio Bodyguard”

Hyökkäys satamaan epäonnistui

Teheranin sopimus oli päätös vuosien neuvotteluille ja diplomaattisille yhteenotoille. Stalin oli yrittänyt vuodesta 1941 saakka saada länsiliittoutuneet avaamaan uuden rintaman Saksaa vastaan. Se pakottaisi Saksan armeijan jakamaan voimansa, ja kovia kokenut puna-armeija saisi hengähdystauon.

Yhdysvallat oli kuitenkin kiireinen Tyynenmeren sodassa Japania vastaan, ja Britannia kamppaili Saksaa vastaan kiivaasti Afrikassa.

Maihinnousun aivot

Generalløjtnant Frederick E. Morgan
© Getty Images

Frederick E. Morgan, kenraaliluutnantti

Morgan huolehti yhtenä Eisenhowerin esikunnan apulaisjohtajista operaatio Overlordin valmisteluista. Hän teki itse muutamia ratkaisevia päätöksiä, kuten maihinnousun suuntamisesta Normandiaan sekä laskuvarjojoukkojen hyödyntämisestä.

General Eisenhower
© Getty Images

Dwight D. Eisenhower, kenraali

Kenraali Eisenhower nimitettiin joulukuussa 1943 liittoutuneiden siirtoarmeijan ylipäälliköksi. Siten viimeinen sana Normandian maihinnousun valmisteluissa ja toteutuksessa sekä sitä seuranneissa operaatioissa oli yhdysvaltalaisella kenraalilla.

General Bernard Montgomery
© Getty Images

Bernard L. Montgomery, kenraali (myöhemmin sotamarsalkka)

Länsiliittoutuneiden maajoukkojen ylikomentajana ”Monty” vastasi hyökkäyksestä rannoille sekä sillanpääasemien valtaamisesta. Alaiset arvostivat brittiä, vaikka hänet tunnettiin tiukkana esimiehenä.

Admiral Bertram Home Ramsay
© British Official Photographer/IWM

Bertram Home Ramsay, amiraali

Laivaston komentajan valinta oli kaikille itsestäänselvyys. Amiraali Ramsay onnistui evakuoimaan 338 000 brittisotilasta Dunkerquesta vuonna 1940 ja oli toiminut laivaston komentajana jo Sisilian valtauksessa vuonna 1943.

Luftmarskal Trafford Leigh-Mallory
© Imageselect

Trafford Leigh-Mallory, RAF:n marsalkka

Liittoutuneiden ilmavoimien komentajana Leigh-Mallory vastasi Saksan asemien pommittamisesta ennen maihinnousua ja sen aikana. Kokenut ilmavoimien marsalkka kuoli perheineen vielä samana vuonna heidän koneensa pudotessa Ranskan Alpeilla.

Länsiliittoutuneet kiistelivät myös keskenään maihinnousun strategiasta. Britit ehdottivat Saksan kimppuun käymistä etelästä Italiassa ja Alpeilla. Yhdysvaltalaiset hylkäsivät ehdotuksen arvioituaan huoltolinjojen venyvän liian pitkiksi. He halusivat nousta maihin Ranskassa, mistä voisi iskeä nopeasti Saksan teollisuuden ytimeen Ruhrin alueelle.

Lopulta Ranskaan hyökkäämisen mahdollisuuksia päätettiin kokeilla käymällä Dieppen satamakaupungin kimppuun elokuussa 1942.

Kuusituhatta brittiläistä ja kanadalaista sotilasta yritti valloittaa kaupungin mereltä, mutta saksalaiset olivat hyvin valmistautuneita ja saivat murskaavan torjuntavoiton. 60 prosenttia hyökkääjistä sai surmansa, haavoittui tai jäi vangiksi. Epäonnistumisesta huolimatta liittoutuneet saivat kerättyä tärkeää tietoa maihinnousuoperaation taktiikasta, maihinnousualuksista sekä ilmatuesta.

Sisilia piti valloittaa ensin

Roosevelt ja Churchill tapasivat toukokuussa 1943 Washingtonissa sopiakseen edessä olevien Euroopan operaatioiden tarkasta paikasta ja ajasta.

Ensin piti valloittaa Sisilia. Päämääränä oli pakottaa Italia irrottautumaan sodasta ennen varsinaista maihinnousua mantereelle.

Josef Stalin, Franklin D. Roosevelt og Winston Churchill

Liittoutuneiden johto Josif Stalin, Franklin D. Roosevelt ja Winston Churchill sopivat syksyllä 1943 hyökkäyksestä Ranskaan seuraavana vuonna.

© getty images

Vuotta myöhemmin, 1. toukokuuta 1944, maihinnousujoukot voitaisiin laivata Englannista Ranskaan Saksan joukkojen kimppuun. Huoltolinjat pysyisivät siten kohtuullisen lyhyinä, ja hyökkäysjoukot saisivat tehokasta ilmatukea – mikä sotilailta puuttui Dieppen yrityksessä.

Brittiläinen kenraaliluutnantti Frederick E. Morgan sai siksi kesällä 1943 tehtäväkseen suunnitella operaatio Overlordin. Se oli koodinimi koko Normandian maihinnousulle.

Haasteita ei puuttunut: Miten sotilaat pääsisivät maihin? Paljonko divisioonia pitäisi sitoa ensimmäisen aallon hyökkäykseen? Kuinka monta lentokonetta, laivaa ja taisteluvaunua tarvittaisiin? Miten 150 000 sotilaan tarpeisiin saataisiin kaikkea tankeista kuulakärkikyniin, kun käytössä ei olisi yhtään satamaa?

Joukot koottiin

Militaertraening paa landkort
© Shutterstuck & Ritzau/Scanpix

Etelä-Englanti oli kuin valtava sotilasleiri

Suunnittelu oli yhä alkuvaiheessa marraskuussa 1943, mutta Winston Churchill oli silti Teheranin konferenssissa optimistinen:”Historia suo meille ainutlaatuisen mahdollisuuden”, hän sanoi ensimmäisessä kokouksessa: ”Kääritään hihat.”

Pääministerin toiveikkuudelle oli perusteensa. Amerikkalaissotilaita virtasi syksyllä 1943 Britanniaan, ja joulukuussa yhdysvaltalainen kenraali Dwight D. Eisenhower nimettiin operaatio Overlordin ylipäälliköksi.

Hyökkäyssuunnitelma alkoi muotoutua. Tammikuussa 1944 Britannian maaperällä oli 937 308 amerikkalaissotilasta, ja he olivat tuoneet peräti 3 553 755 tonnia varusteita – kuten tankkeja, lentokoneita, maastoautoja, tykkejä ja ammuksia.

Aikeet muuttuivat

Kaikki eivät olleet optimistisia. Heihin kuului Bernard Montgomery, jonka vastuulla oli maihinnousupäivän mukaan D-Dayksi kutsutun hyökkäyksen suunnittelu ja toteutus.

Sen paremmin Eisenhower kuin Churchill eivät pitäneet kenraali Montgomeryn nimittämisestä koodinimellä operaatio Neptune kutsutun maihinnousun johtoon, sillä molempien oli vaikea tehdä yhteistyötä hänen kanssaan.

Hän sai tehtävän lopulta ystävänsä tuella, kun vaikutusvaltainen kenttämarsalkka Alan Brooke huomautti Montgomeryn olevan liittoutuneiden paras sotapäällikkö.

Kokenut upseeri ei ollut tyytyväinen näkemäänsä saapuessaan Lontooseen tammikuussa 1944. Morgan oli tehnyt yhdeksän kuukautta yötä päivää töitä yksityiskohtaisen maihinnoususuunnitelman eteen, mutta Montgomery heitti sen tapaamisessa roskiin: ”Hyökkäyksen mittakaava täytyy arvioida uudelleen”, Montgomery totesi tylysti.

Morgan oli aikonut nousta maihin Normandiaan kolmella divisioonalla Vire- ja Ornejokien välissä. Montgomery halusi tarttua toimeen jämerämmin.

Jagerfly over englandskort

Brittien Spitfire-hävittäjistä kuvattiin maihinnousualueita.

© Shutterstock

Hävittäjät kuvasivat Normandiaa

Hän lisäsi hyökkäykseen kaksi divisioonaa ja levitti sitä rannikolle laajemmalle. Se vaati 263 maihinnousualusta enemmän tankeille ja jalkaväelle sekä 24 hävittäjää ja viisi risteilijää lisää.

Lisäsotilaiden määrä tarkoitti sitä, että yhden divisioonan piti tyytyä 1 450 ajoneuvoon suunniteltujen 3 000 sijaan. Montgomery ei välittänyt vastaväitteistä: ”Antakaa miehet tai etsikää uusi kenraali”, hän sanoi ehdottomaan tyyliinsä.

Morganin suunnitelmien muokkaaminen johti siihen, ettei maihinnousua voitu toteuttaa toukokuun alussa, kuten oli tarkoitus. Liittoutuneiden johdon täytyi määrittää uudelleen sopiva täysikuun ja nousuveden yhdistelmä, joka parantaisi onnistumisen mahdollisuuksia.

Täydenkuun valo parantaisi näkyvyyttä rannoilla, ja nousuveden aikaan maihinnousualukset pääsisivät pidemmälle rantaan ennen keulaporttien avaamista. Operaatiota lykättiin kesäkuun viidenteen yli kuukauden päähän.

Maalaiskylät harjoitusten jaloissa

Englannin etelärannikko oli yhtä suurta liikekannallepanoa, ja liittoutuneet harjoittelivat rantakaistaleilla.

Ensimmäinen sotaharjoitus tammikuussa 1944 oli niin amatöörimäinen, että joukkojen johtajan mukaan kukaan ei olisi selvinnyt tositilanteessa. Miehet nousivat aluksista hitaasti maihin, sillä varusteet painoivat paljon. Yksiköt olivat yhtä sekasotkua päästyään lopulta maihin. Harjoittelemiseen oli onneksi vielä kuukausia aikaa.

Yhä laajempia alueita Englannin etelärannikosta suljettiin talviaikaan siviileiltä, jotta joukot saivat harjoitella salassa.

Eisenhower og Montgomery på landkort af England

Eisenhower ja Montgomery tarkastivat joukot juuri ennen Normandian maihinnousua.

© Shutterstock & Getty Images

Normandian maihinnousu lukuina

Alukset

Lähes 7 000 alusta alusta suuntasi Ranskaan. Mukana oli esimerkiksi sata hävittäjää, joiden asemapaikka oli Portsmouthin laivastotukikohta.

Sotilaat

Yli 2 miljoonaa sotilasta yhteensä 12 maasta koottiin leireihin. Maihinnousupäivänä laivattiin 153 000 sotilasta kanaalin yli.

Lentokoneet

11 500 pommikonetta, hävittäjää, kuljetuskonetta ja liitokonetta lensi yli 14 000 tehtävää. Koneet nousivat 134 tukikohdasta ja kiitoradalta Etelä-Englannista (ks. kartta).

Kokonaisia maalaiskyliä evakuoitiin Saksan vakoojien työn vaikeuttamiseksi.

Lontoosta lähetettiin kirje Tynehamin kalastajakylän 220 asukkaalle: ”Hallitus myöntää, että uhrauksenne on mittava. Olemme kuitenkin varmoja, että autatte meitä voittamaan sodan.”

Eisenhower kutsui Englantia ”historian suurimmaksi sotilastukikohdaksi”, sillä operaatio Overlord alkoi vaikuttaa kaikkeen arkiseen elämään.

Viranomaiset kielsivät tiedotusvälineitä arvailemasta hyökkäyksen ajankohtaa, ja kaikkea henkilö- ja tavaraliikennettä saarivaltion rajoilla valvottiin.

Liittoutuneet valmistautuivat muuallakin. Ranskan rannikolle levitettiin 6 800 merimiinaa, ja vain Normandian kohdalle jätettiin aukko. Saksan ilmailualan tehtaiden, öljyvarastojen sekä rautateiden pommituksia kiihdytettiin.

Varsinkin Pohjois-Ranskan rautateiden kimppuun iskettiin ankarasti, jotta Saksa ei voisi vahvistaa Normandian joukkojaan nopeasti maihinnousupäivän jälkeen. Britannian ilmavoimat ei voinut kuitenkaan pommittaa Normandiaa liikaa, jottei vihollinen arvaisi hyökkäyksen kohdetta. Liittoutuneilla oli onneksi keinonsa jakaa väärää tietoa maihinnousun lopullisesta paikasta.

Militærkøretøjer på gaden

Tilanpuutteessa useiden englantilaiskaupunkien katuja käytettiin parkkipaikkoina.

© Getty Images

Tarkoitukseen käytettiin kaksoisagentti Juan Pujolia. Saksalaiset luottivat häneen, mutta espanjalainen oli uskollinen liittoutuneille.

Hän lähetti natseille väärennettyjä raportteja, joiden mukaan liittoutuneet hyökkäisivät pohjoisempana olevaan Calais’n satamakaupunkiin. Saksa vahvisti vauhdilla sen puolustusta.

Teollisuus ei pysynyt vauhdissa

Huhtikuussa 1944 maihinnousuun oli enää kaksi kuukautta, ja Lontoon pä-majan tunnelma tiivistyi. Eisenhower kirjoitti ystävälleen ”tunnelman olevan sähköisempi kuin koskaan”.

Valmistelut eivät olleet silti ohi. Kenraalit murehtivat muun muassa sitä, ettei tankkien kuljettamiseen Ranskaan ollut tarpeeksi maihinnousualuksia.

Taisteluvaunut olisivat ratkaisevan tärkeitä saksalaisten pakottamiseksi perääntymään. Ongelma oli niin mittava, että Churchill itse joutui ottamaan siihen kantaa: ”Kukaan ei ymmärtäisi, jos parinsadan aluksen puutteen annettaisiin rajoittaa kahden suurvallan suunnitelmia”, hän jyrisi eräässä kokouksessa.

”Meitä tultaisiin syyttämään siitä, ettemme yrittäneet kaikkea”, hän lisäsi.

”Churchillin leikkikalutehdas” ratkaisi ongelmia

Liittoutuneiden tilanne heikkeni 28. huhtikuuta 1944. Slapton Sandsin maihinnousuharjoituksesta kehkeytyi yhtäkkiä täysi taistelu. Yhdeksän saksalaisen pikaveneen laivue huomasi maihinnousualukset, jotka lähestyivät rannikkoa ilman aavistustakaan vihollisesta.

Hyökkäys oli armoton. Torpedot upottivat kaksi alusta tappaen 200 merimiestä sekä 500 maajoukkojen sotilasta.

Valmisteluja jatkettiin järkähtämättä takaiskun jälkeen. Yhdysvaltojen sotateollisuus kykeni keventämään ylikuormitettujen brittitehtaiden taakkaa ja ratkaisi myös maihinnousualusten vajauksen toimittamalla niitä 300 lisää.

Huhtikuun lopussa Britannia oli kuin linnoitussaari. Samoihin aikoihin lähetettiin Ranskaan koodattu viesti BBC:n radio-ohjelmassa. Sanat ”World of Vendetta” saivat Ranskan vastarintaliikkeen aloittamaan kokonaisen sabotaasi-iskujen sarjan saksalaisiin kohteisiin.

”Lähdemme matkaan illalla”

Operaatio Overlord oli saatu hiottua valmiiksi yksityiskohtia myöten, kun kesäkuun ensimmäinen päivä koitti.

Huolellisesta suunnittelusta huolimatta kenraalit eivät voineet vaikuttaa yhteen asiaan – säähän. Kesämyrsky 4. kesäkuuta tarkoitti vielä hetken odottelua. Pienet maihinnousualukset eivät olisi päässeet korkeassa aallokossa rantaan saakka.

Eisenhower tapasi armeijan meteorologit 5. kesäkuuta kello 4.15 aamuyöllä. Heidän mukaansa sää olisi kuudes kesäkuuta maihinnousuun mahdollisesti kelvollinen, joskaan ei ihanteellinen. Kenraali istuutui pöytänsä ääreen ja kirjoitti Stalinille lyhyen sähkeen: ”Lähdemme matkaan illalla.”

Rakennussarja varmisti maihinnousun

Kelluva satama oli taktinen neronleimaus

Operaatio Overlordin suurimpia pulmia oli se, ettei liittoutuneilla ollut Ranskassa satamaa, jonne joukkoja, ajoneuvoja ja varusteita voitaisiin kuljettaa. Ratkaisuksi keksittiin kahden niin sanotun Mulberry Harbour -sataman kuljettaminen palasina meren yli Englannista ja kokoaminen käyttöön vasta Normandian rannikolla.

HISTORIE & Getty Images

Betonimöhkäleet pysäyttivät aallot

Väliaikainen satama suojattiin myrskyiltä sijoittamalla hiukan irti rannasta 2 000–6 000 tonnin painoisia, nimellä Phoenix kutsuttuja betonielementtejä.

Phoenix-elementtejä upotettiin Englannin etelärannikolle kuukausia ennen maihinnousua. Hieman ennen maihinnousua niistä pumpattiin vesi pois niin, että ne nousivat pinnalle – siitä tuhkasta kohoavaan feenikslintuun viittaava nimi.

Kukin Phoenix vedettiin Normandiaan kahdella hinaajalla 4 merimailin tuntivauhtia. Työhön tarvittiin 160 hinaajaa, jotka ylittivät Englannin kanaalin useaan kertaan.

Ilmatorjuntatykit suojasivat valmiita aallonmurtajia vihollisen lentokoneiden hyökkäyksiltä.

HISTORIE & Getty Images

Ponttonisillat veivät maihin

Ajoneuvoja ja tarvikkeita kuljetettiin maihin kelluvia siltoja pitkin.

Whale oli noin 26-metrinen laiturille vievä tie, joka rakennettiin niin, että se jousti eikä murskaantunut myrskysään aallokossa.

Laituritietä kannatteli Beetles-ponttonisilta, joka kiinnitettiin teräsvaijereilla meren pohjaan 330-kiloisiin ankkureihin.

HISTORIE & Getty Images

Laiturin alla asuttiin

Spud-laiturit hinattiin modernien öljynporauslauttojen tapaan paikoilleen, missä niiden 30-metriset tukipalkit upotettiin merenpohjaan. Tukipalkkien ansiosta laiturit nousivat ja laskivat vuoroveden muutosten mukana.

Yksi laiturielementti oli 65 metriä pitkä ja 20 metriä leveä.

Jokaisessa laiturielementissä oli nosturi tavaroiden nostamiseksi suoraan laivoista laitureilla odottaviin kuorma-autoihin.

Laiturien rakenteissa oli yöpymistilat sekä messi satamassa työskenteleville miehille.

HISTORIE & Getty Images

Laivat

Palveluksesta poistettuja aluksia vietiin kanaalin yli ja upotettiin aallonmurtajiksi.

HISTORIE & Getty Images

Neljä vuotta aiemmin britit olivat pelänneet Saksan maihinnousua. Nyt 153 000 liittoutuneiden sotilasta odotti pääsevänsä natsien kimppuun Englannin kanaalin toisella puolella.

Eisenhower lähetti joukoille viestin, jonka hän oli laatinut omin käsin: ”Sotilaat, merimiehet ja ilmavoimien joukot! Lähdemme suurelle ristiretkelle, jonka eteen on tehty töitä kaikki nämä kuukaudet. Koko maailma seuraa teitä.”

Sitten Eisenhower vetäytyi takaisin johtokeskukseensa, josta hän tarkkaili ja ohjaili maihinnousun kulkua.

Myös brittikenraali Montgomery puhui miehilleen ennen merelle lähtöä. ”Aika on koittanut, ja iskemme lujaa vihollisen kimppuun Länsi-Euroopassa”, sotamarsalkka lausui itsevarmasti.

Huolelliset valmistelut palkittiin

Montgomery sanoi maihinnousun jälkeen kaiken sujuneen suunnitellusti. ”Normandian maihinnousussa oli upeaa se”, hän sanoi usein, ”että taistelimme juuri niin kuin hyökkäys suunniteltiin.”

Taistelu voitettiin, mutta sotamarsalkka epäilemättä kaunisteli historiaa.

Heikon viestinnän, matalalla roikkuneen pilvipeitteen ja lentäjien panikoimisen vuoksi esimerkiksi valtaosa 23 400 laskuvarjosotilaasta päätyi kauaksi kohteistaan.

Rantautuvien joukkojen piti äyskäröidä kypäröillään vettä huterista maihinnousualuksistaan, ja logististen pulmien takia vain sata suunnitelluista 2 400 tonnista varusteita saatiin maihin Omaha Beachin kaistaleelle.

Hyödyllisiä varusteinnovaatioita

Soldater giver blodplasma
© Getty Images

Lääkkeet ja uudet varusteet pelastivat henkiä

Virheistä huolimatta operaatio Neptune eli D-Dayn varsinainen maihinnousuoperaatio oli huima onnistuminen. Saksan niin sanottu Atlantin valli oli vasta puolivalmis, eikä se kyennyt pysäyttämään hyökkääjiä.

Liittoutuneet avasivat Normandiaan viisi sillanpääasemaa, ja kuuden päivän taistelujen jälkeen he yhdistivät sillanpäät ja muodostivat yhtenäisen rintaman.

Elokuun lopussa Ranskaan oli saatu noin kaksi miljoonaa sotilasta, ja pääkaupunki Pariisi oli vapautettu. Teheranin syntymäpäiväjuhlista ei ollut kulunut vuottakaan, kun liittoutuneiden joukot olivat jo onnistuneet maailmanhistorian suurimmassa maihinnousussa pakottaen kolmannen valtakunnan polvilleen.