Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

D-DAY

Liittoutuneiden joukot hyökkäävät Normandiaan

D-daysta tuli sodan käännekohta

6. kesäkuuta 1944 liittoutuneiden joukot lähtivät kuukausien suunnittelun jälkeen kohti Normandiaa. Maihinnoususta tuli ensi askel Saksan miehittämän Euroopan takaisin valtaamisessa. Historian suurimmassa maihinnousussa Englannin kanaalin yli laivattiin 125 000 sotilasta, ja meri oli mustanaan liittoutuneiden aluksia. Liittoutuneet pudottivat tonnikaupalla pommeja, ja sotalaivat lähettivät rakettikuuron toisensa perään vihollisen alueelle. Tuloksena oli verilöyly.

Yhdysvaltain laskuvarjojoukot hyökkäsivät Normandiaan
© Shutterstock

Jenkit hyökkäsivät ilmasta

Päivää ennen maihinnousua 443 Yhdysvaltain kuljetuskonetta pudotti noin 7 000 laskuvarjosotilasta yön pimeydessä vihollislinjojen taakse. Tavoitteena oli vallata Pohjois-Ranskassa sijaitseva Cotentinin niemimaa, josta käsin voitiin tukea maihinnousujoukkoja. Laskuvarjojoukot hyppäsivät koneista 200 metrin korkeudessa, mutta ilmassa vallinneen kaaoksen vuoksi useimmat sotilaat päätyivät jopa 20 kilometrin päähän laskeutumisalueistaan.

Saksalaissotilaita D-dayn aikana

D-day saksalaisten silmin

Saksan joukot koostuivat kokeneista sotilaista mutta myös nuorista pojista ja sotavangeista. Alimiehityksestä ja lentokoneiden ja sotalaivojen puutteesta huolimatta Hitler ja Goebbels uskoivat vakaasti Saksan sotavoimiin. Kuudelta aamulla saksalaiset havaitsivat ensimmäiset vihollisalukset horisontissa. Maihinnousu oli alkanut. Seuraavan vuorokauden aikana Normandian rannat muuttuivat taistelutantereeksi, joka värjäytyi punaiseksi verestä.

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota