D-DAY

Liittoutuneiden joukot hyökkäävät Normandiaan

D-daysta tuli sodan käännekohta

6. kesäkuuta 1944 liittoutuneiden joukot lähtivät kuukausien suunnittelun jälkeen kohti Normandiaa. Maihinnoususta tuli ensi askel Saksan miehittämän Euroopan takaisin valtaamisessa. Historian suurimmassa maihinnousussa Englannin kanaalin yli laivattiin 125 000 sotilasta, ja meri oli mustanaan liittoutuneiden aluksia. Liittoutuneet pudottivat tonnikaupalla pommeja, ja sotalaivat lähettivät rakettikuuron toisensa perään vihollisen alueelle. Tuloksena oli verilöyly.

Jenkit hyökkäsivät ilmasta

Päivää ennen maihinnousua 443 Yhdysvaltain kuljetuskonetta pudotti noin 7 000 laskuvarjosotilasta yön pimeydessä vihollislinjojen taakse. Tavoitteena oli vallata Pohjois-Ranskassa sijaitseva Cotentinin niemimaa, josta käsin voitiin tukea maihinnousujoukkoja. Laskuvarjojoukot hyppäsivät koneista 200 metrin korkeudessa, mutta ilmassa vallinneen kaaoksen vuoksi useimmat sotilaat päätyivät jopa 20 kilometrin päähän laskeutumisalueistaan.

Yhdysvaltain laskuvarjojoukot hyökkäsivät Normandiaan

© Shutterstock
Saksalaissotilaita D-dayn aikana

D-day saksalaisten silmin

Saksan joukot koostuivat kokeneista sotilaista mutta myös nuorista pojista ja sotavangeista. Alimiehityksestä ja lentokoneiden ja sotalaivojen puutteesta huolimatta Hitler ja Goebbels uskoivat vakaasti Saksan sotavoimiin. Kuudelta aamulla saksalaiset havaitsivat ensimmäiset vihollisalukset horisontissa. Maihinnousu oli alkanut. Seuraavan vuorokauden aikana Normandian rannat muuttuivat taistelutantereeksi, joka värjäytyi punaiseksi verestä.