Arvostettu lääkäri lähetti lapsia kuolemaan

Aspergerin syndroomalle nimen antanut lääkäri lähetti lapsipotilaitaan Am Spiegelgrundin sairaalaan, missä monet lapsista tapettiin.

Hans Asperger johti lastenklinikkaa Wienissä vuosina 1932–1945. Sodan jälkeen hän teki pitkän akateemisen uran, ja vuonna 1994 Aspergerin syndrooma nimettiin hänen mukaansa.

© University of Vienna

Hans Asperger oli arvostettu itävaltalainen lääkäri, jonka mukaan Aspergerin syndrooma on nimetty. Molecular Autism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hän kannatti natsien aatteita ja lähetti sodan aikana lapsipotilaitaan kuolemaan.

Tutkimuksen teki itävaltalainen tutkija Herwig Czech Wienin yliopistosta. Hän kävi kahdeksan vuoden ajan läpi asiakirjoja ja potilaskertomuksia, joiden joukossa oli myös kolmevuotiaan Herta S:n potilastiedot.

Lapset luokiteltiin ”elinkelvottomiksi”

Asperger kuvaili vuonna 1941 Hertaa muun muassa jälkeenjääneeksi ja kirjoitti: ”Hän on varmasti kestämätön taakka äidilleen, jolla on viisi tervettä lasta huolehdittavanaan. Niinpä pidän hänen siirtämistään Spiegelgrundiin välttämättömänä.”

Herta kuoli Am Spiegelgrundin lastensairaalassa parin kuukauden kuluttua.

Sodan aikana Wienin Am Spiegelgrundin sairaalassa tapettiin lähes 800 lasta, jotka olivat natsien rotuhygieniaopin mukaan ”elinkelvottomia”.

Tutkimus on aiheuttanut kiivasta keskustelua Itävallan natsimenneisyydestä.

Aspergerin kehotus lähettää 3-vuotias Herta Am Spiegelgrundiin.

© Herwig Czech/Wiener Stadt-und landesarchiw