Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Perhe vuonna 1941. Otto Frank keskellä tyttärensä Annen kanssa.

Sota - Toinen maailmansota

Anne Frankin perhe pyrki Yhdysvaltoihin

Toinen maailmansota ja Yhdysvaltojen haluttomuus ottaa Euroopan juutalaisia vastaan koituivat perheen kohtaloksi.

Anne Frankin isä Otto Frank yritti kaksi kertaa turhaan saada perheensä turvaan natsien juutalaisvainoilta toisen maailmansodan aikana.

Asia selvisi asiakirjoista, joita Anne Frankin talon tutkijat kävivät läpi.

Hakuprosessi oli pitkä

”Minun on pakko harkita maastamuuttoa, ja tällä hetkellä Yhdysvallat näyttää olevan ainoa mahdollinen maa”, Otto Frank kirjoitti epätoivoisena amerikkalaiselle ystävälleen Nathan Straussille 30. huhtikuuta 1941.

Tuolloin Alankomaat oli ollut Saksan miehittämä vuoden ja juutalaisten vaino maassa oli jatkunut jo pitkään.

Jo kolme vuotta aiemmin Frank oli aavistanut, mitä tuleman piti, sillä uusien tietojen mukaan hän alkoi vuonna 1938 järjestää perheen muuttoa Amerikkaan.

Tuolloin Yhdysvalloilla ei ollut kuitenkaan virallista pakolaispolitiikkaa, ja koska amerikkalaiset halusivat ottaa Euroopan juutalaisia vastaan vain rajoitetusti, Frankin perhe joutui käymään läpi pitkän ja vaivalloisen hakuprosessin.

Kaikki yritykset epäonnistuivat

Alankomaiden juutalaiset saattoivat hakea oleskelulupaa Yhdysvaltoihin vain Yhdysvaltojen Rotterdamissa sijainneen konsulaatin kautta. Sitä pommitettiin vuonna 1940, ja kaikki hakemukset tuhoutuivat. Hieman sen jälkeen Yhdysvallat sulki kaikki konsulaattinsa Alankomaissa.

Vakaasti päättäneenä viedä perheensä Atlantin yli Otto Frank yritti seuraavaksi Kuubaa, josta matka voisi jatkua Yhdysvaltoihin.

Hyökkäys Pearl Harboriin joulukuussa 1941 kuitenkin pysäytti siviililiikenteen Atlantin yli, ja näin Frankin perhe joutui jäämään Amsterdamiin.

Lue myös:

Toinen maailmansota

Uutta tietoa Pearl Harborista

2 minuuttia
Holokausti

Kuka paljasti Anne Frankin perheen piilopaikan?

2 minuuttia
Toinen maailmansota

Pearl Harbor: Kuolema iski taivaalta

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota