Amsterdamin Anne Frankin talomuseon ja kahden muun hollantilaisen kulttuuri-instituution tutkijat ovat selvittäneet uuden digitaalisen teknologian avulla, mitä Anne Frankin alkuperäisen päiväkirjan kahdella peitetyllä sivulla lukee.
Sivut ovat olleet piilossa ruskean paperin alla yli 70 vuotta.
Museo kertoi asiasta lehdistötiedotteessa.
Sivut oli peitetty ruskealla paperilla
13-vuotias Anne Frank kirjoitti 28. syyskuuta 1942 päiväkirjojensa sivuille 78 ja 79.
Tähän asti ei ole kuitenkaan tiedetty, mitä hän kirjoitti, sillä joku peitti sivut jälkeenpäin ruskealla paperilla niin, ettei niitä pystynyt lukemaan.
Todennäköisesti peittäjä oli Anne Frank, joka halusi salata kirjoituksensa muiden silmiltä, tai hänen isänsä Otto Frank, joka ennen kuolemaansa vuonna 1980 testamenttasi tyttärensä alkuperäisen päiväkirjan Hollannin sotadokumentaation instituutille.
Anne Frankilla oli kirjallisia kykyjä
Kaikkia sivujen tekstejä ei vielä ole paljastettu julkisuuteen, mutta Anne Frankin talomuseon johtajan Ronald Leopoldin mukaan Frank käsittelee niissä muun muassa seksuaalisuutta.
”Anne Frank oli kiinnostunut seksuaalisuudesta, kuten kaikki nuoret, ja hän kirjoittaa siitä hyvin hellyttävällä tavalla.”
Yhdysvaltalaisen The New York Times -lehden mukaan Anne Frank kirjoitti muun muassa rivoja vitsejä ja ajatuksiaan seksuaalisuudesta.
Hän esimerkiksi kirjoittaa: ”Joskus kuvittelen, että joku pyytää minua selittämään seksiin liittyviä asioita. Mitähän minä vastaisin?”
Vastauksessaan kuvitteelliselle kysyjälle hän yrittää kuvailla seksiä muun muassa ilmaisulla ”rytmistä liikettä”.
Siinä ei ole mitään kummallista tai uutta, että nuori Anne Frank pohti muun muassa seksuaalisuutta, sillä se tulee ilmi myös muualla hänen päiväkirjoissaan. Tutkjoiden mukaan merkittävämpää on se, että nyt paljastetuissa kirjoituksissa sävy on selvästi kirjallisempi.

Tutkijat ovat onnistuneet uuden tekonolgian avulla saamaan esille piilotetut teksit vahingoittamatta päiväkirjaa. Teksteihin pääsee pian tutustumaan Anne Frankin talomuseon sivustossa.
Museon johtajan mukaan tekstit ovat Frankin ensimmäisiä varovaisia yrityksiä tuottaa tekstiä kirjalliseen tyyliin.
”Se on hyvin kiinnostavaa ja lisää ymmärrystämme päiväkirjasta.”
Kysymykseen, onko Anne Frankin mahdollisesti itse salaamien tekstien julkaiseminen epäkunnioittavaa, museon kokoelmien johtaja Teresien da Silva vastaa, että niin tieteen kuin yleisönkin on tärkeää tuntea myös ne sivut, joita Frank ei halunnut itse paljastaa.