Florian Huber
bunkkeri natsit järvi

Alppijärvestä löytyi natsibunkkeri

Meriarkeologi teki sukellusretkellä erikoisen löydön toisen maailmansodan ajalta.

Meriarkeologi löysi Saksan syvimpiin kuuluvan järven pohjasta yli kolmen tonnin painoisen ja äärimmäisen kovatekoisen muiston toisesta maailmansodasta.

”Se näytti erittäin kummalliselta, kuin joltain steampunk-puhelinkopilta”, meriarkeologi Florian Huber totesi HISTORIA-lehdelle.

Walchensee bunkkeri natsit

Meriarkeologi Florian Huber sukelsi Walchensee-alppijärvessä, joka on paikoin jopa 190 metriä syvä.

© Florian Huber

Huberin mukaan ystävä oli vinkannut hänelle, että nelisenkymmentä kilometriä etelään Münchenistä sijaitsevan Walchenseen pohjassa on jotain kummallista, ja kun Huber lähti järvelle sukeltamaan televisioyhtiön toimeksiannosta, hän päätti selvittää samalla, mistä on kyse.

Ilmeni, että esine ei ollut steampunk-puhelinkoppi vaan toisen maailmansodan aikainen niin sanottu Splitterschutz-bunkkeri.

bunkkeri natsit Walchensee

Walchenseen pohjalta löytynyt bunkkeri oli tarkoitettu yhden ihmisen pommisuojaksi ilmahyökkäysten varalta. Samanlaisia minibunkkereita oli kaikkialla Saksassa toisen maailmansodan aikana.

© Florian Huber

Alueella piilee ehkä natsien aarre

Huberin mukaan noin kolme tonnia painavia ja hieman yli metrin korkuisia yhden hengen betonibunkkereita oli sodan aikana eri puolilla Saksaa paikoissa, joissa ei ollut suuria pommisuojia, kuten pienehköillä rautatieasemilla ja lentokentillä.

Nyt löydetty betonisuoja oli todennäköisesti läheisessä vesivoimalassa. Natsit pelkäsivät liittoutuneiden tekevän sinne ilmahyökkäyksen, mutta Huberin mukaan niin ei koskaan tapahtunut. Tosin järveen putosi vuonna 1943 Münchenin pommituksesta palaava liittoutuneiden pommikone.

”Walchensee oli myös tärkeä paikka siksi, että siellä asui monia korkea-arvoisia natseja, ja sodan lopussa järveä ympäröiville vuorille kätkettiin Berliinistä tuotua natsien kultaa”, Huber kertoo.

Osa natsien aarteesta luovutettiin liittoutuneille jo vuonna 1945, mutta ainakin sata kultaharkkoa, jotka väitetysti tuotiin Walchenseehen sodan lopussa, on vielä jossakin löytämättä.

Eri puolilla Saksaa voi nähdä yli 75 vuotta vanhoja yhden hengen bunkkereita.

© Florian Huber

Mystiikkaa löytöpaikan ympärillä

Huberin mukaan ei tiedetä, miten bunkkeri on päätynyt järven pohjaan. Se on tonnien painoinen eikä siten mikään helppo liikuteltava.

Jos bunkkerin kaataa kyljelleen, se on kyllä mahdollista vierittää järveen, eli kyse voi olla pelkästä kepposesta.

Ainakaan toistaiseksi bunkkeria ei aiota nostaa järven pohjasta.

Huber pohtii kuitenkin järven rantaan asetettavaa kylttiä, jossa kerrotaan bunkkerista, jotteivät esimerkiksi aarteenetsijät vaaranna turhaan henkeään siinä toivossa, että bunkkeri – joka veden ollessa matalalla siintää järven pohjasta – liittyisi jotenkin kuuluisaan natsikultaan.

3d-grafiikka esittelee yhden hengen bunkkerin Walchenseen pohjassa.