Aviation History Collection/Imageselect
Boeing B-17G, 44-8464 -The Old Lady- and 44-6385, 99th BG, 348th BS, 1944

”Aavekone” laskeutui ilman miehistöään

Toisen maailmansodan aikana brittisotilaiden asemiin Liègessä laskeutui pommikone ilman yhtä ainoaa ihmistä.

Brittisotilaat näkivät 21. marraskuuta 1944 yhdysvaltalaisen B17-pommikoneen lentävän kovaa vauhtia suoraan kohti heidän asemiaan Liègen lähistöllä Belgiassa.

Koneen laskutelineet olivat ulkona, ja se oli selvästi laskeutumassa. Kone lensi matalalla sotilaiden yli ja laskeutui rysähtäen läheiselle pellolle toinen siipi maata viistäen.

Lopulta kone pysähtyi, mutta sen moottorit eivät sammuneet. Sotilaat odottivat miehistön tulevan ulos, mutta mitään ei tapahtunut.

20 minuutin jälkeen majuri John Crisp meni tutkimaan konetta ja totesi sen olevan tyhjä. Seuranneessa selvityksessä kävi ilmi, että koneen miehistö oli palannut turvallisesti tukikohtaan.

He olivat olleet pommituslennolla Saksan yllä, kun kone oli saanut osuman ilmatorjuntatulesta.

Lentäjä Harold DeBolt oli kääntynyt takaisin, mutta kun kaksi koneen neljästä moottorista oli syttynyt tuleen, hän oli määrännyt miehistön pelastautumaan laskuvarjoilla.

Ennen hyppyä hän oli säätänyt koneen automaattiohjaukselle. Vioittuneet moottorit olivat ilmeisesti käynnistyneet uudelleen ja kuljettaneet koneen Belgiaan, missä se laskeutui pellolle omia aikojaan.