Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Chuukin laguuni Mikronesia

76 vuotta sitten kadonneet sotilaskoneet löytyivät

Yhdysvallat sai vuonna 1944 murskavoiton Japanin laivastosta Mikronesiassa, mutta monia yhdysvaltalaiskoneita katosi. Yksityinen järjestö on nyt löytänyt niistä muutaman.

University of Delaware, tohtori Mark Molinen luvalla

Yksityinen etsintäjärjestö on paikallistanut kaksi kadonnutta syöksypommittajaa ja yhden torpedopommittajan, jotka olivat mukana Yhdysvaltojen saavuttaessa suurimman voittonsa Tyynellämerellä toisessa maailmansodassa.

Yhdysvaltalaisten yliopistojen kanssa yhteistyötä tekevä Project Recover -järjestö kertoo, että kyseessä on kahden Dauntless-syöksypommittajan ja yhden Avenger-torpedopommittajan hylyt.

Koneet ammuttiin alas yhdysvaltalaisten hyökätessä Japanin laivaston kimppuun Chuukin laguunissa Mikronesiassa helmikuussa 1944.

Yhdysvallat upotti Chuukin laguunan hyökkäyksesssä 50 japanilaista sota- ja kauppalaivaa. Kuva, jossa näkyy liekehtiviä aluksia, on otettu yhdysvaltalaisesta lentokoneesta.

© US National Archives, Naval History and Heritage Command

Japanilaiset murskattiin

Kaksi päivää kestäneen hyökkäyksen aikana yhdysvaltalaisilta lentotukialuksilta lähetettiin koneita aalto toisensa jälkeen japanilaisten kimppuun. Savun hälvettyä yhdysvaltalaiset olivat upottaneet noin 50 japanilaista sota- ja kauppa-alusta ja tuhonneet yli 250 lentokonetta.

Project Recover & University of Delaware & Scripps Institution of Oceanography/University of California, San Diego.

Myös yhdysvaltalaisia koneita, kuten nyt löydetyt kolme, ammuttiin alas Operaatio Hailstone -koodinimellä kutsutun hyökkäyksen aikana.

Chuukin laguuni on erittäin suosittu sukelluskohde, mutta kukaan ei ole aiemmin havainnut koneita, jotka robottisukellusveneet nyt löysivät 31–66 metrin syvyydestä.

Kymmeniätuhansia sotilaita jäi kateisiin

Project Recoverin historioitsijan Colin Colbournin mukaan löydetyissä kolmessa koneessa oli miehistöä yhteensä seitsemän henkilöä.

Järjestö on siksi tiedottanut löydöstä Yhdysvaltain viranomaisille, jotta surmansa saaneiden jäännöksiä voidaan alkaa etsiä.

Project Recoverista kerrotaan, että yli 72 000 toiseen maailmansotaan osallistunutta yhdysvaltalaissotilasta on edelleen kateissa.

Lue myös:

Kansallissosialismi

Koska juutalaisten piti alkaa käyttää tähteä vaatteissaan?

2 minuuttia
Hitler

Olivatko Hitlerin viikset muodikkaat?

1 minuuttia
Toinen maailmansota

Hiroshima: Päivä, jolloin pommi räjähti

21 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota