Getty Images
Kuva marssivista sveitsiläiskaartilaisista

Sveitsiläiskaarti suojeli paavia hengellään

Paavilla on ollut jo vuodesta 1506 lähtien oma henkivartiokaartinsa, joka koostuu naimattomista ja nuhteettomista sveitsiläissotilaista. Sveitsiläiskaartin jäsenet ovat osoittaneet arvonsa jo kauan sitten!

Keskiajalla köyhät sveitsiläiset maalaispojat elättivät itsensä ­palkkasotilaina.

He niittivät mainetta rohkeudellaan, ja siksi ­Ranskan ­kuningas päätti vuonna 1490 palkata heitä henkivartijoikseen.

Monet muut mahtimiehet tekivät samoin, ja myös paavi Julius II värväsi itselleen ­kaartillisen sveitsiläisiä.

Guardia Svizzera ­Pontificia eli ”paavin sveitsiläiskaarti” syntyi 22. tammikuuta 1506, kun ­ensimmäiset 150 sveitsiläissotilasta marssivat Roomaan.

Univormu

on ommeltu 154 värikkäästä kangaskaistaleesta, ja sen ­kaltaiset ­kirjavat puvut olivat muotia 1500-luvun palkka­sotilaiden keskuudessa. Myös saksalaiset palkkasotilaat pukeutuivat aikoinaan hyvin värikkäästi.

The Picture Art Collection/Imageselect/Shutterstock

Rintapanssari

on käytössä juhlatilaisuuksissa ja uusien kaartilaisten vannoessa ­valansa. Osa panssareista on peräisin 1600-luvulta, osa taas on taottu viimeisen vuosisadan aikana.

The Picture Art Collection/Imageselect/Shutterstock

Hilpari

on kaartilaisten sere­moniallinen ase. Siinä on noin kahden metrin pituinen varsi, ja 1500-luvulla sen terävää kärkeä käytettiin ­vihollisten keihästämiseen, kirveenterää lyömiseen ja koukkua (kirveen vastapuolella) ritarien pudottamiseen ratsailta.

Baretti

on käytössä arkisin, mutta juhlatilaisuuksissa kaartilaisilla on 1500-luvulta juontuva ns. morion-kypärä, joka on koristeltu värjätyillä strutsinsulilla.

The Picture Art Collection/Imageselect/Shutterstock

Saksalaiset surmasivat 147 kaartilaista

Italiassa raivosi renessanssiaikana monia konflik­teja, ja 6. toukokuuta 1527 sveitsiläiskaarti joutui taisteluun tuhansien Vatikaaniin hyökänneiden saksalaisten palkka­sotilaiden, landsknechtien, ­armeijan kanssa.

Campo Santo Teutonicon ­hautausmaan tienoilla käytiin verinen taistelu, jossa kuoli 147 sveitsiläiskaartilaista.

Loput 42 kaartilaista onnistuivat ­toveriensa uhrauksen ansiosta viemään paavin ­Vatikaanista turvaan Castel Sant’Angelon linnoitukseen.

Maalaus Roomasta, jota ryöstetään
© The Picture Art Collection/Imageselect

Campo Santo Teutonicon hautausmaan tienoilla käytiin verinen lähitaistelu hilparein.

147 sveitsiläiskaartilaista kuoli, ja muut 42 kaartilaista onnistuivat tovereidensa sankarillisen toiminnan ansiosta viemään paavin turvaan Castel Sant’Angelon linnoitukseen.

Kaartiin kelpaavat vain sveitsiläiset

Sveitsiläiskaartin pääsyvaatimuksia on vähän, mutta niistä on silti pitänyt viime vuosina joustaa.

Syynä on luultavasti se, että kaartilaisten on palveltava vähintään 26 kuukautta ja heidän palkkansa on vaivaiset 1 300 euroa kuussa sekä ruoka ja majoitus.

Lisäksi kaartilaisen on täytettävä seuraavat ehdot:

Kuva papista
© Shutterstock

Katolilaisuus

Kaartiin otetaan vain katolisia miespuolisia Sveitsin kansalaisia. Lisäksi tarjokkailla täytyy olla suoritettuna asevelvollisuus Sveitsin armeijassa.

Kuva papista
© Shutterstock

Papin suositus

Kaartiin hyväksytään vain hartaita ja nuhteettomia katolisia, joiden tulee esittää oman koti­seurakuntansa papin ­kirjoittama kirjallinen suositus.

Kuva viivaimesta
© Shutterstock

Ikä ja pituus

Kaartilaisten täytyy olla värväytyessään 19-30-vuotiaita, ja heillä pitää olla ajokortti. Lisäksi heidän on oltava vähintään 174 cm pitkiä.

Kuva yli vedetystä sydämestä
© Shutterstock

Vain poikamiehiä

Kaartilaiset eivät saa olla naimisissa värväytyessään. He saavat avioitua vasta viiden palvelusvuoden jälkeen ja aikaisintaan 25-vuotiaina.

Tiesitkö, että...

  • sveitsiläiskaarti on yksi vanhimmista yhä toimivista sotilasyksiköistä?
  • paavilla on muitakin vartijoita? Vuodesta 1816 lähtien paavilla on ollut ­turvanaan myös 130 santarmia? He käyttävät tavallisia poliisiunivormuja.
  • vartiossa ei jutella? Hilparia kantava kaartilainen on kunniavartiossa, ja hänen on oltava vaiti. Aseeton ­kaartilainen sen sijaan saa ­jutella matkailijoille.
  • **Roomalaiset laskevat mieluusti leikkiä paavin sveitsiläiskaartilaisista muun muassa vertaamalla heidän älykkyyttään kivisiin pylväisiin?
  • muoviset kypärät ovat tammikuusta 2019 lähtien ­korvanneet kaartilaisten ­perinteiset metallikypärät? Uudet kypärät on tulostettu 3D-tulostimella, ja ne painavat vain 513 grammaa ja ­niissä on tuuletusaukkoja.
  • Sveitsiläiskaarti on vaarassa? Vuonna 2017 siihen värvättiin 40 uutta sotilasta, mutta määrä on laskenut viime vuosina. Vatikaani yrittää värvätä nyt kaartilaisia YouTubessa. On jopa puhuttu, että naiset voisivat jonain päivänä värväytyä sveitsiläiskaartiin.

  • murhat järkyttivät Roomaa vuonna 1998, kun kaartin komentaja vaimoineen löydettiin ammuttuina? Vatikaanin omat rikostutkijat päättelivät, että murhaaja oli kaartilainen, joka tappoi murhien ­jälkeen ­itsensä. ­Veritekojen syytä ei tiedetä.

  • kaartissa on nyt 135 ­sotilasta? He vartioivat ovia ja valvovat järjestystä paavin toimittaessa messua.