Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vilhelm Valloittajan ruumis räjähti

Kuuluisa soturikuningas alisti valtaansa koko Englannin – mutta erikoisten yhteensattumien vuoksi hänen lähtönsä tästä maailmasta ei ollut yhtä hohdokas.

Artokoloro/Imageselect

Englannin vuonna 1066 val­­loittanut ranskalainen Vilhelm Valloittaja koki irvokkaan lopun. Hän sai vuonna 1087 ratsastusonnettomuudessa suolen repeämän, johon hän kuoli kahden kuukauden päästä kotonaan Pohjois-Ranskassa.

Kuninkaan pojat olivat ulkomailla tai muuten kiireisiä eivätkä olleet valvomassa isänsä ruumista, joten ­Vilhelmin omat palvelijat ryöstivät tämän talon ja jopa ruumiin vaatteet.

Ruumis jäi lojumaan lattialle päiväkausiksi, kunnes paikallinen ritari maksoi ruumiin kuljetuksen luostariin Caenin kaupunkiin.

Vilhelmin maalliset jäännökset ovat hävinneet sinne tänne haudanryöstäjien mukana, mutta reisiluu on edelleen haudattuna Saint-Ètiennen luostariin Caenissa.

© Urban/Wikimedia

Kärryjen saavuttua luostarissa syttyi tulipalo, ja niin ruumis unohtui vielä pariksi päiväksi, ennen kuin munkit lopulta toivat sen kirkkoon. Kirkon lattian alle kaivettiin hauta ja normanniaatelia kutsuttiin hautajaisiin.

Siinä vaiheessa ruumis oli jo varsin ”kypsä” ja voimakkaasti turvonnut. Sitä jouduttiin tunkemaan kivi­sarkofagiin usean munkin voimin, ja kesken kaiken sen mädäntynyt vatsa räjähti. Haju oli niin hirveä, että ­vieraat pakenivat paikalta.

Kaksi munkkia joutui sitten keplottelemaan kannen paikoilleen, minkä jälkeen Vilhelm Valloittaja sai lopulta rauhan.

Lue myös:

Suuret sotapäälliköt

Venäläistutkijat: Putin on sukua Napoleonille ja Tšingis-kaanille

3 minuuttia
Arkeologia

Pellolta löytyi mahtava aarre

3 minuuttia
Suuret sotapäälliköt

Top 10: Parhaat sotapäälliköt

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota