Video: Tšingis-kaani käytti uusia tappavia sotakoneita

Mongolit olivat tottuneet taistelemaan hevosenselästä jousilla ja nuolilla, mutta kun Tšingis-kaani vuonna 1214 aikoi valloittaa Pekingin, hänen oli käytettävä uutta taktiikkaa. Hän näännytti kaupunkilaiset nälkään ja otti oppia kiinalaisten aseista.

maanantai 2. maaliskuuta 2015

Tšingis-kaanin uudet aseet

Tšingis-kaanin mongolisoturit olivat tottuneet tekemään ratsuillaan nopeita hyökkäyksiä; he olivat taitavia ratsastajia ja jousiampujia. Pekingiä ympäröi kuitenkin jättimäinen muuri, jossa oli 900 vartiotornia. Se vaati uusia voimakkaampia aseita.

Siirrettävät aidat

Hyökkääjien etunenässä kulkivat kiinalaiset vangit, jotka pakotettiin työntämään liikuteltavia suoja-aitoja eteenpäin. Vuodilla päällystetyt levyt suojasivat takana tulevia sotureita vihollisen ampumilta nuolilta.

Tikapuut

12 metriä korkeat tikkaat ylsivät juuri muurin huipulle, ja ne pystytettiin samanaikaisesti. Kiinalaiset vangit joutuivat kipuamaan ensimmäisenä tikkaita ylös. Muurilla olevat soturit epäröivät, koska eivät halunneet tappaa omiaan, ja lisäksi takana tulevat mongolit säästyivät pahimmilta iskuilta.

Katapultit

Mongolit rakensivat katapultteja kiinalaisten mallin mukaisesti ja viskoivat muurin yli kiviä ja palavia puunkappaleita.

Muurinmurtajat

Muurin portit hajotettiin takomalla niitä paksuilla puunrungoilla. Muurinmurtajat oli katettu niin, että niitä käyttävät olivat suojassa ylhäältä satavalta nuolikuurolta.

Katso BBC:n dokumentista, miten hyökkäys sujui:


Lue Historian numerosta 5/2015 lisää piirityksestä, julmasta sodankäynnistä ja Tšingis-kaanin ovelasta strategiasta. Lataa artikkeli tästä.

Ehkä sinua kiinnostaa...