Uusi löytö: Mussolini jätti kirjeen jälkipolville

Tutkijat selvittivät roomalaisten arkistojen avulla Mussolinin jättämää viestiä, jossa kerrotaan tuleville sukupolville fasismin suuruuden ajoista.

300 kiloa painavassa obeliskissa, jonka alle Mussolini kätki kirjeensä, on kaiverrus ”MVSSOLINI DVX” eli ”Johtaja Mussolini”.

© Wikipedia

Mussolini pystytti vuonna 1932 Roomaan Foro Italico
-urheilustadionille 36 metrin korkuisen marmorisen obeliskin symboliksi fasismin vallasta.

Harva tiesi, että Mussolini kätki obeliskin alle metallirasiassa pergamentin, johon oli kirjoitettu viesti jälkipolville. Viestin tarkoitus oli iskostaa Mussolini tulevien sukupolvien mieleen Italian pelastajana.

Fasistista propagandaa

1200 sanan pituisessa viestissä muun muassa kuvaillaan Mussolinin ylimaallisia johtajan kykyjä. Tutkijat selvittivät pergamentin sisällön kirjastoista löytämiensä lähteiden ja arkistojen avulla.

Berliinin Humboldt-yliopistossa ja Leuvenin katolisessa yliopistossa tutkijana toimiva Han Lamers oli mukana selvittämässä pergamentin sisältöä, jota hän kuvaa fasistiseksi propagandaksi.

”Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Italia oli romahtamispisteessä. Pergamentin mukaan Mussolini pelasti maan yli-inhimillisen näkemyksensä ja toimintakykynsä ansiosta”, hän kertoo.

Mussolini piti itseään Rooman uutena keisarina

Mussolini näki itsensä roomalaisena keisarina, ja hänen tarkoituksensa oli, että viesti luettaisiin, jos obeliski – ja fasismi – kaatuisi. Viestin piti varmistaa, ettei häntä koskaan unohdettaisi, ja Han Lamersin mukaan se oli kirjoitettu latinaksi aivan erityisistä syistä.

”Latina oli valtakieli Rooman valtakunnassa, jonka suuruutta fasistit pyrkivät jäljittelemään. Se oli myös kuolemattomana pidetty kieli, joka sen vuoksi sopi viestien lähettämiseen tulevaisuuteen.”

Bloomsbury Publishing julkistaa piakkoin Mussolinin pergamentin sisällön.