Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

300 kiloa painavassa obeliskissa, jonka alle Mussolini kätki kirjeensä, on kaiverrus ”MVSSOLINI DVX” eli ”Johtaja Mussolini”.

© Wikipedia
Sota - Suuret sotapäälliköt

Uusi löytö: Mussolini jätti kirjeen jälkipolville

Tutkijat selvittivät roomalaisten arkistojen avulla Mussolinin jättämää viestiä, jossa kerrotaan tuleville sukupolville fasismin suuruuden ajoista.

Mussolini pystytti vuonna 1932 Roomaan Foro Italico
-urheilustadionille 36 metrin korkuisen marmorisen obeliskin symboliksi fasismin vallasta.

Harva tiesi, että Mussolini kätki obeliskin alle metallirasiassa pergamentin, johon oli kirjoitettu viesti jälkipolville. Viestin tarkoitus oli iskostaa Mussolini tulevien sukupolvien mieleen Italian pelastajana.

Fasistista propagandaa

1200 sanan pituisessa viestissä muun muassa kuvaillaan Mussolinin ylimaallisia johtajan kykyjä. Tutkijat selvittivät pergamentin sisällön kirjastoista löytämiensä lähteiden ja arkistojen avulla.

Berliinin Humboldt-yliopistossa ja Leuvenin katolisessa yliopistossa tutkijana toimiva Han Lamers oli mukana selvittämässä pergamentin sisältöä, jota hän kuvaa fasistiseksi propagandaksi.

”Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Italia oli romahtamispisteessä. Pergamentin mukaan Mussolini pelasti maan yli-inhimillisen näkemyksensä ja toimintakykynsä ansiosta”, hän kertoo.

Mussolini piti itseään Rooman uutena keisarina

Mussolini näki itsensä roomalaisena keisarina, ja hänen tarkoituksensa oli, että viesti luettaisiin, jos obeliski – ja fasismi – kaatuisi. Viestin piti varmistaa, ettei häntä koskaan unohdettaisi, ja Han Lamersin mukaan se oli kirjoitettu latinaksi aivan erityisistä syistä.

”Latina oli valtakieli Rooman valtakunnassa, jonka suuruutta fasistit pyrkivät jäljittelemään. Se oli myös kuolemattomana pidetty kieli, joka sen vuoksi sopi viestien lähettämiseen tulevaisuuteen.”

Bloomsbury Publishing julkistaa piakkoin Mussolinin pergamentin sisällön.

Lue myös:

retreat of Napoleon's remaining Grande Armee, 1812, the French Invasion of Russia or Russian Campaign, historical painting by C.
Napoleon

Napoleon menetti armeijansa Venäjällä

1 minuuttia
Manfred von Richthofen red baron dogfight
Suuret sotapäälliköt

Punainen paroni: Länsirintaman hävittäjä-ässä

3 minuuttia
Pol Pot
Suuret sotapäälliköt

Pol Pot: kylmäverinen joukkomurhaaja

17 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota