Uloste johti tutkijat Hannibalin reitille

2 000 vuotta vanha uloste todistaa nyt sen, mitä reittiä sotapäällikkö Hannibal ylitti Alpit.

Hannibal pakotti roomalaiset polvilleen, kun hän johti 30 000 miehen armeijan, 37 norsua ja yli 15 000 hevosta Alppien yli Apenniinien niemimaalle.

© Wikimedia

Karthagolainen sotapäällikkö Hannibal johti 30 000 miehen armeijansa Alppien yli kapeasta Col de Traversetten solasta, joka sijaitsee Ranskasta Grenoblen kaakkoispuolella ja Italiassa Torinon lounaispuolella.

Näin toteaa kansainvälinen tutkijaryhmä, joka uskoo ratkaiseensa yli 2 000 vuotta sitten tapahtuneen sotaretken reitin.

Hannibalin sotaeläimet paljastivat reitin

Hannibalin reitistä on kiistelty ankarasti vuosisatoja, ja vielä niinkin myöhään kuin 1950 embryologi Gavin de Beer väitti, että Hannibalin reitin Alppien yli oli ollut pakko kulkea Col de Traversetten solan kautta.

Tutkijaryhmä, jota johdettiin Torontosta Yorkin yliopistosta, uskoo vahvistaneensa de Beerin teorian. Analysoidessaan Col de Traversetten maata he nimittäin löysivät jotain, joka paljasti Hannibalin armeijan kulkeneen sitä kautta: noin 2 000 vuotta vanhaa ulostetta.

Uloste sisälsi bakteereita, joita esiintyy erityisesti hevosen ulosteessa. Koska Hannibalin joukkojen käytössä oli paljon hevosia, tutkijat uskovat, että juuri tutkittu sola johti Hannibalin Alppien yli.

Reitti johti Hannibalin voittoon

Matka solan läpi oli vaarallinen Hannibalille ja hänen armeijalleen muun muassa siksi, että vuorelta vieri irronneita kallionlohkareita. Hengenvaarallisen reitin valintaan syynä oli tutkijoiden mukaan se, että Hannibal halusi välttyä alueella asuneiden heimojen väijytyksiltä.

Hannibal johti Karthagon armeijan taistelussa roomalaisia vastaan toisessa puunilassodassa 218–201 eaa., ja kun hän oli ylittänyt Alpit, hänen onnistui lyödä Rooman armeija ja valloittaa laajoja alueita Apenniinien niemimaasta.