Tordenskiold romutti ruotsalaisten suunnitelmat
Ruotsin laivasto ei olisi voinut valita parempaa paikkaa huoltoaluksilleen kuin Dynekilenin vuono Ruotsin länsirannikolla. Vuono oli kapea ja karikkoinen, ja sotilaat pystyivät vartioimaan sen suuta rannan korkeilta kallioilta. Vuonon perukalla odotti laivoja, jotka oli lastattu ruualla, aseilla ja ammuksilla Norjan valloitusta varten. Hyökkäys oli jo alkanut, ja maajoukot olivat valmistelemassa Frederikstenin rajalinnoituksen piiritystä.
Laivojen lastia ei kuitenkaan ehditty koskaan purkaa. Kello kuudelta aamulla 8. heinäkuuta 1716 Tanskan kahdesta fregatista ja viidestä pienemmästä aluksesta koostuva laivasto purjehti vuonoon.
Ne väistivät rohkeasti karikot ja suuntasivat suoraan kohti ruotsalaislaivoja. Kärjessä oli 25-vuotias tanskalaisupseeri Peter Wessel eli Tordenskiold.
Tordenskiold haaveili urasta merillä
Peter Wessel oli 13-vuotias, kun hän vuonna 1704 matkusti synnyinkaupungistaan Trondheimista Norjasta Kööpenhaminaan aikomuksenaan päästä laivastoon. Hänen isänsä Jan Wessel oli uuttera kauppias mutta Peterin ja tämän 14 sisaruksen elättäminen otti voimille.
Lasten vartuttua nämä saivat pian tulla toimeen omillaan, ja Peter oli päättänyt luoda uran Tanskan laivastossa.
Ilman suhteita se ei ollut helppoa, mutta Peter heittäytyi rohkeasti toteuttamaan unelmaansa. Hän meni suoraan Tanskan ja Norjan yksinvaltaisen kuninkaan Fredrik IV:n luo, kun tämä piti viikoittaista audienssiaan alamaisilleen kuninkaallisilla talleilla.
Peter ei päässyt heti meriakatemiaan, mutta hän kirjoitti sinnikkäästi kuninkaalle ja aneli tätä ”armossaan ja hyvyydessään” suomaan hänelle kadetin paikan. Tammikuussa 1709 hänen anelunsa lopulta palkittiin ja hän pääsi akatemiaan.
Yhdeksän kuukautta myöhemmin Tanska julisti sodan Ruotsille. Sota tarjosi nuorelle Peterille mahdollisuuden näyttää kykynsä, ja sen hän tekikin. 23-vuotiaana hänet ylennettiin kapteeniksi – 27:n yli- ja 24 aliluutnantin ohitse. Kahden vuoden päästä eli vuonna 1716 kuningas aateloi hänet nimellä Tordenskiold.
Kaikki eivät olleet ilahtuneita nuoren upseerin menestyksestä. Amiraliteetin mukaan monet niistä, jotka Tordenskiold oli syrjäyttänyt, olivat yhtä päteviä ja ansioituneita kuin hän. Monen mielestä ylennys kapteeniksi johtuikin nimenomaan pikemminkin kuninkaan ”armosta” kuin Tordenskioldin kyvyistä. Myös Tordenskioldin temperamentti aiheutti hänelle hankaluuksia.
Historioitsija C. P. Rohde, joka kirjoitti Tordenskioldin elämäkerran 20 vuotta tämän kuoleman jälkeen aikalaislähteiden perusteella, kuvaili häntä sanoilla: ”Parhaimmillaan pidetty ja valloittava, vastoinkäymisten ja harmien sattuessa suunnattoman tyly ja kiukkuinen.”
Tordenskioldin alaiset saivat tuta hänen temperamenttinsa. Hänen tiedetään esimerkiksi määränneen kolmelle matruusille rangaistuksen, jossa heidät ensin pudotettiin jääkylmään mereen ja sitten heille annettiin 30 raipaniskua. Hänen kirjurinsa sai kerran siinä määrin selkäänsä, että anoi siirtoa muualle.
Vielä vaarallisempaa Tordenskioldin uran kannalta oli hänen julkeutensa upseereitaan kohtaan, joita hän haukkui heikkoudesta ja kutsui hyvin loukkaavasti ”koiriksi”. Valituksista huolimatta Tordenskioldin käytökseen ei kuitenkaan puututtu. Laivasto tarvitsi hänen voittojaan ja katsoi hänen virheitään läpi sormien. Dynekilenissä Tordenskiold lunasti kaikki odotukset.