Kun Kim Shin-jo joutui vangiksi, hän katsoi parhaaksi ryhtyä yhteistyöhön Etelä-Korean poliisin kanssa.

Pohjois-Korean mallisotilaasta papiksi Etelä-Koreaan

Vuonna 1968 Pohjois-Korea lähetti 31 sotilasta tappamaan Etelä-Korean presidentti Park Chung-heen. Se ei onnistunut, ja luutnantti Kim Shin-jo jäi vangiksi. Kun hänestä kahden vuoden päästä tuli Etelä-Korean kansalainen, hänen perheensä teloitettiin.

maanantai 15. joulukuuta 2014

Sotilas vältti rangaistuksen

Tammikuussa 1968 pohjoiskorealainen huippusotilas Kim Shin-jo pakeni Soulin läheisyydessä sijaitseville vuorille. 27-vuotias luutnantti oli epäonnistunut salamurhassa, ja tuhannet yhdysvaltalaiset ja eteläkorealaiset sotilaat etsivät häntä. Pian hänet saatiinkin kiinni. Kuulusteluissa hän kertoi tulleensa maahan tappamaan presidentti Park Chung-heen. Hän päätti kuitenkin sen jälkeen tehdä yhteistyötä Etelä-Korean armeijan kanssa välttyäkseen rangaistukselta.

Perhe teloitettiin Pohjois-Koreassa

Kaksi vuotta myöhemmin Kim Shin-jo sai Etelä-Korean kansalaisuuden. Hän oli ihmeissään ja liikuttunut saamastaan hyvästä kohtelusta. Kotona Pohjois-Koreassa hänen perheensä teloitettiin hänen petturuutensa vuoksi. Sairaana surusta Kim harkitsi itsemurhaa, mutta kääntyikin sitten kristinuskoon. Vuonna 1997 hänestä tuli protestanttisen kirkon pappi Etelä-Koreassa.

Kuuntele, kun pohjoiskorealainen loikkari kertoo elämästään:


Lue lisää salamurhayrityksestä:

Napsauta Lataa-painiketta, niin pääset lukemaan koko artikkelin Pohjois-Korean tekemästä salamurhayrityksestä Historian numerosta 1/2015.


Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...