Patton hankki yliotteen vihollisista yllättävillä ja nopeilla hyökkäyksillä.

Patton säikäytti Hitlerin

George S. Patton oli yksi Yhdysvaltojen menestyneimmistä kenraaleista toisen maailmansodan aikana. Hän oli myös yksi armeijan värikkäimmistä persoonista.

torstai 29. tammikuuta 2015 teksti Jannik Petersen

Patton jyräsi vihollisen Euroopassa

"Vain kuollut saksalainen on hyvä saksalainen" oli yksi kenraali Pattonin viljelemistä värikkäistä tokaisuista. Yhdysvaltojen 3. armeijan päällikkönä hän valloitti enemmän alueita kuin yksikään toinen liittoutuneiden kenraali Ranskassa vuonna 1944. 58-vuotias strategi oli jo osoittanut arvonsa taisteluissa Rommelin joukkoja vastaan Pohjois-Afrikassa 1942 ja Sisilian valloituksessa vuonna 1943, mutta vasta Ranskassa hänen taitonsa pääsivät kunnolla oikeuksiinsa.

Rohkeilla salamahyökkäyksillä Patton valloitti 12 000 Saksan miehittämää kaupunkia 280 päivässä. Hän rynnisti Atlantin rannikolta yli Ranskan Etelä-Saksaan ja ehti Prahan porteille Tšekkoslovakiaan, kun natsi-Saksa lopulta antautui.

Armottomia panssaritaisteluja

Taisteluvälineistä Pattonin suosikkeja olivat panssarivaunut, joilla pystyttiin yllättämään vihollinen nopeasti hävittäjien tuella. Kun muut kenraalit yrittivät turvata haavoittuvaisia sivustojaan, Patton oli hyökätessään peloton. "Sivustat? Ennen kuin vihollinen löytää sivustani, olen ehtinyt katkaista sen huoranpenikan kurkun", Patton nauroi yhdessä monista hilpeistä lehdistötilaisuuksista, joita hänellä oli tapana pitää aina valloitettuaan uuden kaupungin.

"Hän oli taistelussa täydellinen johtaja. Ei ole liioittelua sanoa, että Patton säikytti vihollisen järjiltään", painotti kenraali Eisenhower, joka oli Pattonin esimies ja liittoutuneiden Euroopan-joukkojen ylipäällikkö. Myös Adolf Hitler suhtautui kunnioituksella Pattonin kykyihin ja kutsui tätä ”hulluksi cowboykenraaliksi".

Patton värikkäistä lausahduksistaan

Ajoittain jopa karkeista lausahduksistaan Patton totesi vuonna 1945 eräälle toimittajalle: ”Sodassa johtajan on joka päivä lähetettävä joukkonsa kohti varmaa kuolemaa. Osa heistä on hänen läheisiä ystäviään, ja KAIKKI ovat hänen vastuullaan. Jos hän ei ole sydämetön, hänen tekee mieli välillä itkeä kuin pikkulapsi, mutta hän ei voi. Sen sijaan hän ryhdistäytyy, puree hampaat yhteen ja kiroaa."

Sen jälkeen Patton lisäsi hymyillen: "Osa huomautuksistani voi toki johtua myös siitä, että yksinkertaisesti joudun kaunopuheisuuteni valtaan."

3 asiaa, joita et tiennyt Pattonista

  • Patton oli lähellä joutua erotetuksi armeijasta vuonna 1943, kun hän löi sotilassairaalassa vierailulla ollessaan hoidossa ollutta sotilasta. Patton kutsui häntä pelkuriksi, joka ei halunnut taistella. Tapaus painettiin villaisella, koska kenraali Eisenhower toivoi, että Patton osallistuisi Ranskan maihinnousuun.


  • Patton osallistui meksikolaisen sissijohtajan Pancho Villan tekemien Yhdysvaltojen rajan yli suuntautuneiden hyökkäysten kukistamiseen vuosina 1915–1916. Columbuksen kaupungin tienoilla käydyssä taistelussa hän tappoi henkilökohtaisesti yhden sissien johtajista eli Julio Cárdenasin, minkä jälkeen Patton sidotutti tämän ruumiin auton jäähdytinritilään ja ajoi kotiin.


  • Ensimmäisen maailmansodan aikana Patton oli ensimmäinen yhdysvaltalainen upseeri, joka johti panssarivaunuyksikköä.


Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...