Oliko Jeanne d’Arc oikeasti olemassa?

Oliko Jeanne d'Arc todellinen henkilö vai pelkkä legenda?

Tämä piirros on ainoa säilynyt aikalaiskuva Jeanne d'Arcista – kaikki muut kuvat ovat pitkälti mielikuvituksen tuotetta.

Jeanne d'Arc oli historiallinen henkilö, joka mainitaan useissa aikalaislähteissä ja jonka kirjoittamia kirjeitä Ranskan ja Englannin kuninkaille on säilynyt. ”Antakaa Taivaan kuninkaan lähettämälle
neitsyelle takaisin avaimet kaikkiin kunnon kaupunkeihin, jotka riistitte Ranskalta”, hän esimerkiksi kirjoitti Englannin kunin­kaalle 1429.

Jeanne varttui talonpoikaisperheessä Englannin ja Ranskan satavuotisen sodan aikana. Syvästi uskonnollinen Jeanne pääsi 17-vuotiaana tapaamaan Ranskan prinssi Kaarlea. Jeanne vakuutti tämän siitä, että hän oli Jumalan valittu, jonka tehtävänä oli vapauttaa Pohjois-Ranska Englannin vallan alta.

Vuonna 1429 hän voitti useita taisteluita englantilaisia ja näiden ranskalaista liittolaista Burgundin herttuaa vastaan, mutta 1430 hän jäi burgundilaisten vangiksi. Jeanne sai tuomion kerettiläisyydestä ja mieheksi pukeutumises­ta, ja ”Orleansin neitsyt” poltettiin roviolla 19-vuotiaana.