Paul Joseph Jamin/Wikimedia Commons & Shutterstock
Prinssi Napoléon Eugène Louis Bonaparte, zulut.

Zulut tappoivat Napoleonin perillisen

Prinssi Napoléon Eugène Louis Bonaparte janosi mainetta taistelukentiltä mutta kuoli lopulta sotaan päästyään zulujen keihästämänä.

Vuonna 1879 brittiarmeijan Etelä-Afrikan päämajaan ilmaantui ranskalainen prinssi. Britit kävivät sotaa zulujen kuningaskuntaa vastaan, ja 23-vuotias Eugène Louis Napoléon Bonaparte paloi halusta päästä taistelemaan heidän riveissään.

Prinssi oli kouluttautunut Britanniassa luutnantiksi, ja hän saapui itsensä kuningatar Viktorian suosittelemana. Hän oli myös Ranskan entisen keisarin Napoleon III:n – Napoleon Bonaparten veljenpojan – ainoa poika.

Brittien komentaja Frederic Thesiger määräsi prinssin etulinjojen taakse pioneerijoukkoihin ja saattajan hänen kintereilleen – Thesiger uskoi brittien maineen kärsivän kovan kolauksen, jos prinssille tapahtuisi jotain.

Prinssi Napoléon Eugène Louis Bonaparte, Afrikka.

Napoléon Eugène Louis janosi mainetta ja kunniaa Afrikan taistelukentiltä, missä britit sotivat zuluja vastaan.

© Ian Knight: Brave Men’s Blood. The Epic of the Zulu War, 1879. London 1990/Wikimedia Commons

Bonaparten perhe oli paennut yhdeksän vuotta aikaisemmin Ranskasta Lontooseen Napoleon III:n hävittyä vuonna 1870 Sedanin taistelun Preussille.

Keisari syöstiin vallasta, ja hän kuoli vuonna 1873. Napoléon Eugène Louis Bonaparte julistettiin maanpaossa keisari Napoleon IV:ksi, mutta Ranskassa keisarikunta oli tosiasiassa jo kaatunut.

Prinssi haaveili isänsä sedän kaltaisesta sotilasurasta. Kun zulusota puhkesi vuonna 1879, hän lähti perheensä vastustuksesta huolimatta Afrikkaan.

Varoitukset kaikuivat seinille

Prinssi erkani usein saattajastaan jahdatakseen zuluja savannilla. Hänen ystävänsä, luutnantti Arthur Brigge varoitteli: ”Älä tee mitään hätiköityä ja vältä turhia riskejä.”

Kesäkuussa 1879 prinssi ja kaksi sotilasta olivat laskeutuneet ratsailta, kun neljäkymmentä zulua hyökkäsi yhtäkkiä heidän kimppuunsa.

Prinssi Napoléon Eugène Louis Jean Joseph Bonaparte, zulut.

Zulujen taisteluhuuto säikäytti prinssin hevosen. Hän yritti turhaan nousta takaisin ratsaille ja kuoli lopulta zulujen keihäiden iskuihin.

© Paul Joseph Jamin/Wikimedia Commons

Prinssin hevonen karkasi. Paikalta paenneen sotilaan mukaan prinssi veti aseensa esiin mutta kuoli zulujen keihästämänä.

Ruumis löytyi seuraavana päivänä. Siinä oli 18 pistohaavaa, joista yksi kulki silmän läpi aivoihin asti. Prinssi haudattiin Englannissa valtiollisin menoin, ja Napoleon III:n kaukainen sukulainen julistettiin Napoleon V:ksi.