Jacques-Louis David, Belvedere, Shutterstock

Tuoksu tappoi Napoleonin

Brittikemisti väittää, että asiantuntijat ovat jättäneet jo 200 vuoden ajan ilmiselvän selityksen huomiotta tutkiessaan, miksi Napoleon kuoli vain 51-vuotiaana.

Napoleon Bonaparte kuoli vankeudessa Etelä-Atlantilla sijaitsevalla Saint Helenan saarella 5. toukokuutta tasan 200 vuotta sitten. Aina siitä lähtien asiantuntijat ja salaliittoteoreetikot ovat arvailleet Napoleonin kuolinsyytä.

Teoriat ovat vaihdelleet myrkyttämällä tehdystä murhasta aina arsenikkia sisältävään tapettiin. Jotkut ovat vakuuttuneita siitä, että Napoleon ei edes kuollut Saint Helenalla, vaan pakeni sieltä Amerikkaan.

Professori ja kemian asiantuntija Parvez Haris De Montfortin yliopistosta Leicesteristä sanoo nyt ratkaisseensa arvoituksen.

”Napoleonin kuolemaan liittyen tutkijoilta on jäänyt ilmeisin selitys huomaamatta”, professori sanoo.

Jo vuonna 1821 suoritetussa ruumiinavauksessa Napoleonin henkilääkäri löysi merkkejä vatsasyövästä. Lääkäri teki myös Napoleonin kuolinnaamion.

© Rama/Public domain

Napoleonin puhtausinto jätettiin huomiotta

”Tutkijat eivät ole kiinnittäneet huomiota niihin valtaviin kölninvesimääriin, joita Napoleon lotrasi päälleen. Vähintään 20 vuoden ajan hän kylpi kölninvedessä päivittäin, valutti sitä päälleen ja toisinaan jopa joi sitä”, Haris selittää.

”On tunnettua, että Napoleon käytti runsaasti kölninvettä sotaretkillään. Tietojen mukaan hän saattoi käyttää sitä jopa kolme pulloa päivässä, kun nykyään on tavallista, että ihmiset käyttävät yhden parfyymipullon vuodessa”, Haris kirjoittaa.

Harisin mukaan Napoleon sai kölninvedestä yliannostuksen eteerisiä öljyjä ja muita hormonitoimintaa häiritseviä aineita, jotka heikensivät keisarin puolustuskykyä niin, että hän sairastui syöpään.