Napoleonin suosikkikenraali löytyi tanssilattian alta

Tutkijat uskovat löytäneensä Napoleonin kohtalokkaalla Venäjän-sotaretkellä kuolleen kuuluisan ranskalaiskenraalin luurangon.

Gudin

Tutkijat vertasivat luurangon vammoja kenraali Gudinin taisteluissa saamiin vammoihin. Hän oli muun muassa menettänyt vasemman jalkansa.

© Denis Maximov/Ritzau Scanpix

Venäläiset ovat vuosikausia kirjaimellisesti tanssineet yhden Ranskan tunnetuimpiin kuuluvan kenraalin haudalla.

Ranskalais-venäläinen tutkijaryhmä uskoo löytäneensä kenraali Charles Étienne Gudinin viimeisen leposijan – Venäjältä Smolenskin kaupungista puistossa olevan vanhan tanssilattian alta.

Menetti jalkansa taistelussa

Tykinkuula repi Gudinin toisen jalan irti Valutinon taistelussa vuonna 1812, ja hän kuoli pian sen jälkeen 44-vuotiaana.

”Heti kun näin yksijalkaisen luurangon, tiesin, kenestä oli kyse”, kertoi arkeologiryhmän johtaja Marina Nesterova uutistoimisto AFP:lle.

Tähän asti tutkimuksissa on selvinnyt, että luuranko on 40–45-vuotiaan miehen, ja tutkijoiden mukaan vammat vastaavat ranskalaiskenraalin taisteluissa saamia vammoja.

Kenraali Charles Étienne Gudin taisteli aina etulinjassa ja haavoittui monta kertaa.

© The Picture Art Library/Imageselect

Taisteli Napoleonin puolesta

Charles Étienne Gudin ja Napoleon olivat käyneet samaa sotilaskoulua, ja Gudin nimitettiin prikaatikenraaliksi vuonna 1799. Seuraavina vuosina hän taisteli Napoleonin joukoissa useissa taisteluissa ja haavoittui monta kertaa.

Napoleonin kohtalokas sotaretki Venäjälle vuonna 1812 koitui lopulta myös Gudinin kohtaloksi, kun osa Ranskan armeijaa kohtasi elokuussa venäläisarmeijan jälkijoukot noin 20 kilometrin päässä Smolenskista.

Gudin johti viimeistä hyökkäystä venäläisiä vastaan, kun tykinkuula repi häneltä jalan irti. Hän menehtyi myöhemmin infektioon. Kerrotaan Napoleonin itkeneen hänen kuultuaan kenraalinsa kuolemasta.

Gudinin sydän lähetettiin haudattavaksi Ranskaan, mutta ruumis jäi Venäjälle. Dna-analyyseilla vielä varmistetaan, että tanssilattian alla oleva luuranko on Gudinin.