Kymmenen vuotta Ranskan vallankumouksen jälkeen Napoleon Bonaparte osallistui vallankaappaukseen Ranskassa, ja pian hänestä tuli yksinvaltainen ”ensimmäinen konsuli”.
Ranska oli ollut sodassa lähes kaikkia vastaan vallankumouksen jälkeen, mutta Napoleon toivoi rauhaa ja päätti sodan muun muassa Britannian kanssa vuonna 1802.
LUE MYÖS: Bernadotten uskomaton ura: Sotamiehestä tuli Ruotsin kuningas
Rauhansopimus oli briteille epäsuotuisa, mutta brittien pääneuvottelijan, markiisi Charles Cornwallisin mukaan se oli silti parempi vaihtoehto kuin uuden ”toivottoman, verisen sodan tuhoisat seuraukset”.
”Etsin ennen kaikkea suuruutta: mikä on suurta, on aina kaunista.” Napoleon Bonaparte
Uusi sota syttyi silti jo vuoden kuluttua Ranskan asetettua valtavat tuontitullit brittiläisille tuotteille. Napoleonista tuli keisari vuonna 1804, ja häntä heikentääkseen Britannia solmi liiton muun muassa Itävallan, Preussin ja Venäjän kanssa.
Napoleon oli Waterloossa vuonna 1815 kärsimäänsä tappioon asti jatkuvasti sodassa eurooppalaisten liittokuntien kanssa. Hän voitti kyllä taistelut Wienistä, Berliinistä ja Moskovasta, mutta hän ei koskaan hallinnut vihollistensa pääkaupunkeja tai maa-alueita.