Jacques-Louis David/Wikimedia Commons/Shutterstock

Kanit ajoivat Napoleonin pakosalle

Kauan ennen kuin Napoleon Bonaparte kohtasi Waterloonsa vuonna 1815, legendaarinen sotapäällikkö kärsi ehkä nöyryyttävimmän tappionsa 3 000:lle kesylle kanille.

Napoleonilla oli aihetta juhlaan kesällä 1807. Ranskan keisari ja yksi historian suurimmista sotapäälliköistä oli voittanut Venäjän ja Preussin ja pakottanut ne kirjoittamaan heinäkuussa Tilsitin rauhana tunnetun nöyryyttävän rauhansopimuksen.

Napoleon käski esikuntapäällikkönsä Louis Alexandre Berthierin järjestää sen kunniaksi suurellisen kaniinijahdin Etelä-Liettuaan itselleen ja parhaille upseereilleen. Välttyäkseen työläältä ansojen asettamiselta villikaniineille Berthier lähetti pikaisesti avustajiaan ostamaan kesyjä kaneja baltialaisilta viljelijöiltä.

Esikuntapäällikkö onnistuikin hankkimaan kanit, joita oli joidenkin lähteiden mukaan kolmisentuhatta. Kun jahtipäivän aamu koitti heinäkuussa 1807, keisari upseereineen saapui jahtipaikaksi valitulle pellolle ampumaan. Berthier käski avata kanien häkit ja toivoi hartaasti, etteivät puput pakenisi paniikissa, jotta keisarilla olisi jotain ammuttavaa.

1800-luvun Euroopassa aateliset ja vallanpitäjät kuluttivat mielellään aikaa kaniineja ammuskelemalla.

© John Frederick Lewis/Wikimedia Commons

Kanit eivät arkailleet

Häkkeihin suljetut kanit olivat kuitenkin täysin kesyjä, ja ne yhdistivät ihmiset ruokaan.

Sen sijaan että olisivat paenneet, kanit lähtivätkin pomppimaan metsästäjiä kohti. Sitten ne jakaantuivat kahteen ryhmään ja ryntäsivät asemiesten sivustoihin kuin paraskin armeija ja saartoivat Napoleonin upseereineen joka puolelta. Aluksi ranskalaiset nauroivat, mutta hymyt hyytyivät, kun nälkäiset kanit syöksyivät karvaisena hyökyaaltona keisarin kimppuun ja yrittivät kivuta hänen päälleen ruuan toivossa.

Napoleon sohi kaneja ratsupiiskallaan, ja myös ajomiehet ryhtyivät vastahyökkäykseen kepeillään – mutta turhaan. Euroopan mahtavin mies joutui pakenemaan hevosvaunuihinsa, mutta kanit seurasivat, kunnes hevoset lopulta kiidättivät Napoleon pakoon taistelukentältä. Kaniinit olivat pystyneet siihen, mihin kuninkaat ja tsaarit eivät.