Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aktivistit julistivat sodan Napoleonille

Ranska valmistautuu muistelemaan 200 vuotta sitten kuollutta Napoleonia, mutta kaikkien mielestä Ranskan ei pidä kunnioittaa ”valkoisen ylivallan ikonia”. Mitä mieltä sinä olet? Voit äänestää artikkelin lopussa.

Everett Collection/Shutterstock

Napoleon Bonaparten kuoleman 200-vuotispäivän muistoksi 5. toukokuuta järjestettävät tilaisuudet ovat saaneet osakseen ankaraa arvostelua, ja niitä uhkaa ihan oma Waterloonsa. Jotkut aktivistit ovat nimittäin sitä mieltä, että on rikos muistella entistä keisaria, joka oli heidän mukaansa ”rasisti, despootti ja joukkomurhaaja”.

Erityisesti närää herättää se, että Napoleon palautti vuonna 1802 orjuuden, joka oli lakkautettu vallankumouksessa kahdeksan vuotta aiemmin. Siksi esimerkiksi jotkut työntekijät Grande Halle de la Villettessä, jossa valmistellaan suurta Napoleon-näyttelyä, ovat uhanneet lakolla, ja Ranskan viranomaiset ovat tihutöiden pelossa tehostaneet turvatoimia.

Oliko Napoleon roisto vai sankari? Päättele itse.

© Metropolitan Museum of Art, Gift of Helen O. Brice, 1942

Napoleonin suuret saavutukset

Hän oli taitava sotapäällikkö, karsi yläluokan etuoikeuksia ja levitti tasa-arvon ja vapauden ideaa Eurooppaan.

 • Taituri sotakentillä

  Napoleon kävi 60 suurta taistelua, joista hän hävisi vain seitsemän. Sotaisasta maineestaan huolimatta Napoleon julisti vain kaksi sotaa, kun taas vihollisliittouma julisti hänelle sodan seitsemän kertaa. Kun hänen periviholliseltaan, Wellingtonin herttualta, kysyttiin, kuka oli ajan suurin kenraali, hän vastasi: ”Tämä aika ja entisaika mukaan lukien, kaikkien aikojen suurin on Napoleon.”

 • Pelasti tasavallan ihanteet

  Ilman Napoleonia Ranskan tasavalta ja sen vapaus- ja tasa-arvoperiaatteet eivät todennäköisesti olisi selvinneet.

 • Yhdenvertaisuus lain edessä

  Keisarin ansiosta syntyi Code Napoléon – kattavin siviililakikokoelma sitten Rooman valtakunnan ajan. Siinä muun muassa lakkautettiin aristokratian etuoikeuksia, määrättiin, että työntekijä on valittava pätevyyden perusteella, ja sallittiin avioero. Code Napoléon levisi myös moneen muuhun Euroopan maahan.

 • Uudisti koulutusjärjestelmää

  Napoleon ajoi läpi suuria koulutusuudistuksia, jotka loivat perustan nykyiselle koulutusjärjestelmälle Ranskassa ja suuressa osassa Eurooppaa.

 • Tuki uskonnollisia vähemmistöjä

  Napoleon salli uskonnonvapauden ja lakkautti lait, joiden perusteella juutalaiset joutuivat asumaan ghetoissa. Hän myös laajensi juutalaisten ammatillisia mahdollisuuksia ja oikeutta yksityisomistukseen.

 • Egyptologian luoja

  Napoleon otti valloitusretkelleen Egyptiin vuonna 1798 mukaan lukuisia tieteilijöitä, jotka tutkivat kaikkea muumioista temppeleihin. Työn perusteella syntyi 24 osan julkaisusarja, josta tuli ”egyptologiaksi” kutsutun tieteenalan perusta. Egyptin tutkimusretkellä Napoleonin väki löysi myös kuuluisan Rosettan kiven, joka osoittautui avaimeksi hieroglyfien tulkintaan.

Mutta. Napoleon ei ollut vain suuri sotapäällikkö ja yhteiskunnallinen uudistaja. Hänen sodissaan kuoli miljoonia ihmisiä, hän perusti totalitaarisen poliisivaltion – ja palautti orjuuden:

© The Elisha Whittelsey Collection, The Elisha Whittelsey Fund, 1959, Metropolitan Museum of Art

Napoleonin miinuspuolet

 • Hukutti Euroopan vereen

  Napoleonin sai propagandallaan houkuteltua ranskalaiset tuekseen, eikä häneltä siksi puuttunut sotilaita sodistaan, joiden arvioidaan maksaneen jopa kuuden miljoonan ihmisen hengen – näistä noin miljoona oli ranskalaisia.

 • Palautti orjuuden

  Ranska oli lakkauttanut orjuuden vuonna 1794, mutta Napoleon palautti vuonna 1802 orjuuden Ranskan siirtomaissa. Hän toivoi näin muun muassa saavansa enemmän ranskalaisia muuttamaan siirtomaihin, joissa nämä pystyisivät alkuperäisväestöä paremmin puolustamaan Ranskan intressejä brittejä vastaan.

 • Teurasti siirtomaiden kapinallisia

  Kun Haitin orjat nousivat kapinaan vuonna 1802, Napoleonin armeija tappoi heitä armotta. Historioitsija Claude Ribben mukaan kapinalliset pyrittiin tuhoamaan, jotta tilalle voitiin tuoda uusia, myötämielisempiä orjia.

 • Ei piitannut sukupuolten tasa-arvosta

  Napoleon kunnioitti monia Ranskan vallankumouksen periaatteita mutta myös rikkoi niitä. Hän esimerkiksi palautti järjestelmän, joka mahdollisti rikkaille sotilaspalveluksen välttämisen. Lisäksi hän ei tehnyt mitään sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi.

 • Toimi despootin lailla

  Napoleonin valtakaudella syntyi lähes totalitaarinen valtio, jossa agentit vakoilivat kansaa ja lehdistöä kontrolloitiin ankarasti. Pelkästään Pariisissa sanomalehtien määrä laski 60:sta neljään vuosina 1799–1814.

 • Lähetti armeijansa kuolemaan

  Neuvonantajiensa varoituksista huolimatta Napoleon hyökkäsi vuonna 1812 Venäjälle. Hänen sokea ja tässä yhteydessä selvästi liian suuri uskonsa omiin kykyihinsä johti lähes 500 000 ranskalaissotilaan kuolemaan katkerassa taistelussa nälkää, vilua ja tauteja vastaan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota