Everett Collection/Shutterstock

Aktivistit julistivat sodan Napoleonille

Ranska valmistautuu muistelemaan 200 vuotta sitten kuollutta Napoleonia, mutta kaikkien mielestä Ranskan ei pidä kunnioittaa ”valkoisen ylivallan ikonia”. Mitä mieltä sinä olet? Voit äänestää artikkelin lopussa.

Napoleon Bonaparten kuoleman 200-vuotispäivän muistoksi 5. toukokuuta järjestettävät tilaisuudet ovat saaneet osakseen ankaraa arvostelua, ja niitä uhkaa ihan oma Waterloonsa. Jotkut aktivistit ovat nimittäin sitä mieltä, että on rikos muistella entistä keisaria, joka oli heidän mukaansa ”rasisti, despootti ja joukkomurhaaja”.

Erityisesti närää herättää se, että Napoleon palautti vuonna 1802 orjuuden, joka oli lakkautettu vallankumouksessa kahdeksan vuotta aiemmin. Siksi esimerkiksi jotkut työntekijät Grande Halle de la Villettessä, jossa valmistellaan suurta Napoleon-näyttelyä, ovat uhanneet lakolla, ja Ranskan viranomaiset ovat tihutöiden pelossa tehostaneet turvatoimia.

Oliko Napoleon roisto vai sankari? Päättele itse.

© Metropolitan Museum of Art, Gift of Helen O. Brice, 1942

Napoleonin suuret saavutukset

Mutta. Napoleon ei ollut vain suuri sotapäällikkö ja yhteiskunnallinen uudistaja. Hänen sodissaan kuoli miljoonia ihmisiä, hän perusti totalitaarisen poliisivaltion – ja palautti orjuuden:

© The Elisha Whittelsey Collection, The Elisha Whittelsey Fund, 1959, Metropolitan Museum of Art

Napoleonin miinuspuolet