Vuonna 1814 Napoleon allekirjoitti painostettuna sopimuksen, jolla hän luopui Ranskan kruunusta.

Napoleon yritti itsemurhaa

Jatkuvat nöyryytykset taistelukentällä ja neuvottelupöydissä saivat Napoleon Bonaparten yrittämään itsemurhaa huhtikuussa 1814. Edes se ei onnistunut häneltä.

tiistai 27. toukokuuta 2014

Napoleon tyhjensi pullon oopiumia

Aiemmin päivällä Napoleon oli allekirjoittanut sopimuksen, jolla häneltä riistettiin Ranskan kruunu. Hän ei saanut enää edes oleskella mannermaassa vaan hänen oli pakko lähteä maanpakoon Elban saareen.

Napoleon oli viettänyt iltaa viimeisen uskollisen ystävänsä, markiisi de Caulaincourtin kanssa, mutta nyt hän oli yksin. Hänen matka-arkussaan oli pieni pullo oopiumia, jonka hän oli saanut henkilääkäriltään kaksi vuotta aiemmin Venäjän-sotaretken aikana. Nyt hän kohotti pullon huulilleen ja tyhjensi sen.

Napoleon halusi kuolla

De Caulaincourt kuuli melua keisarin tiloista. Kun hän kiiruhti paikalle, hän näki Napoleonin makaavan tuskissaan lattialla. De Caulaincourt halusi kutsua heti lääkärin, mutta Napoleon kielsi häntä. De Caulaincourt epäröi ja kutsui lääkärin silti.

Kun lääkäri saapui, Napoleon pyysi tältä lisää oopiumia. Hänen nauttimansa oopiumi oli ollut liian vanhaa viedäkseen häneltä hengen. Lääkäri kieltäytyi ja poistui paikalta kiireesti.

"Miten vaikeaa on kuolla! Miten helppoa se olisi ollut taistelukentällä!" Napoleon valitti.

Haluatko lukea lisää Napoleonista?

Lue koko artikkeli epätoivoisesta keisarista Historian numerosta 9/2014:

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...