Tribune de l'Art
Napoleon kuolleena

Miten Napoleon kuoli Saint Helenalla?

Murha, syöpä tai myrkytys. Yksi Euroopan vaikutusvaltaisimmista miehistä, Napoleon, kuoli maanpaossa syrjäisellä saarella vuonna 1821 – ja siitä lähtien 51-vuotiaan sotapäällikön kuolemaa on varjostanut mysteeri.

Noin 1 850 kilometrin päässä Atlantin valtamerellä, syrjäisellä Saint Helenan saarella, Napoleon veti viimeisen henkäyksensä 5. toukokuuta 1821.

Britit olivat karkottaneet kerran mahtavan ranskalaisen sotapäällikön sinne hänen hävittyään Waterloon taistelussa vuonna 1815.

Lähes kuuden vuoden vankeuden jälkeen Napoleonin ruumis antoi periksi – ja siitä lähtien historioitsijat ja salaliittoteoreetikot ovat kiihkeästi pohtineet 51-vuotiaan kenraalin kuoleman syytä.

Napoleonin oman lääkärin kirjaama virallinen kuolinsyy oli vatsasyöpä, mikä sopii yhteen komentajan oireiden kanssa ja sen kanssa, että myös hänen isänsä kuoli samaan tautiin.

Useissa teorioissa on kuitenkin esitetty, että Napoleon olisi myrkytetty, koska hänen hiustensa analyysit osoittavat kohonneita arseenipitoisuuksia.

Tämän teorian arvostelijat muistuttavat kuitenkin, että arseeni oli tuohon aikaan yleistä ja sitä käytettiin monissa arkipäiväisissä tuotteissa – esimerkiksi Napoleonin Saint Helenan talon tapetin on todettu sisältäneen arseenia.

Lisäksi vuonna 2008 tehty analyysi osoitti, että Napoleonin hiusten arseenipitoisuus oli korkea jo ennen hänen saapumistaan Saint Helenalle.

Napoleons död

Napoleon var omgiven av tjänare och några av sina mest lojala officerare när han dog på Sankt Helena 1821.

© Wellcome Images

Teoria: Hajuvesi kaatoi Napoleonin

Värikkäämmän teorian mukaan Napoleon olisi saattanut tappaa itsensä hajuvedellä. Hän käytti noin kolme pulloa päivässä yli 20 vuoden ajan ja saattoi saada itseensä hormonihäiritsijöitä, jotka heikensivät hänen immuunipuolustustaan.

Nykyään asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että Napoleon kuoli syöpään, jonka hänen lääkärinsä oli todennut.

Hänen kuolemaansa todennäköisesti edesauttoi erilaisten myrkyllisten aineiden cocktail, jota Napoleon sai lääkkeeksi viimeisinä vuosinaan, mukaan lukien elohopea.

Napoleonin suurimmat voitot

1800-luvun alussa Napoleon oli Euroopan vaikutusvaltaisin mies. Hänellä oli vertaansa vailla oleva strateginen sotilaallinen älykkyys, ja hän oli taistelukentällä käytännössä haavoittumaton, kykeni motivoimaan joukkojaan ja käyttämään vihollisen heikkouksia hyväkseen.

Napoleon
© Public Domain

RIVOLIN TAISTELU

Vuosi:
1797
Paikka:
Italia

Jo nuorena kenraalina Napoleon osoittautui sotilasneroksi Italian sotaretkellään. Rivolissa hän päihitti Itävallan armeijan käyttämällä nopeiden joukkojen siirtojen ja keskitettyjen hyökkäysten yhdistelmää, mikä oli hänen uransa tunnusmerkki. Voitto avasi tietä Ranskan Pohjois-Italian miehitykselle.

Napoleon
© Public Domain

MARENGON TAISTELU

Vuosi:
1800
Paikka:
Italia

Ylitettyään Alpit ja kohdattuaan Itävallan armeijan Napoleon joutui perääntymään nöyryyttävästi, kun itävaltalaiset työnsivät ranskalaiset joukot takaisin lähelle Alessandrian kaupunkia. Napoleon kuitenkin käänsi taistelun kulun taktisen taitonsa ja reservien tuen avulla ja vahvisti asemansa Ranskan johtavana sotilasstrategina.

Napoleon
© Public Domain

AUSTERLITZIN TAISTELU

Vuosi:
1805
Paikka:
Tsekki

Napoleon oli alakynnessä venäläisten ja itävaltalaisten joukkojen muodostamaa liittoumaa vastaan ja teeskenteli perääntymistä houkutellakseen vihollisen ansaan. Liittouman joukot menivät ansaan ja siirtyivät haavoittuvaan asemaan, jolloin Napoleon hyökkäsi täydellä voimalla ja otti murskavoiton, joka lujitti Ranskan ylivaltaa Euroopassa.

Napoleon
© Public Domain

JENA-AUERSTEDTIN TAISTELU

Vuosi:
1806
Paikka:
Saksa

Napoleon saavutti samana päivänä kahdessa erillisessä taistelussa ylivoimaisen voiton. Jenassa Napoleon johti itse joukkojaan ja murskasi suuren osan preussilaisesta armeijasta. Lähes samaan aikaan ja ei kovin kaukana toinen ranskalainen armeija kukisti loput preussilaisista joukoista. Tämän jälkeen Napoleon saattoi marssia Berliiniin.