National Maritime Museum, Greenwich, London, Greenwich Hospital Collection

Miten amiraali Nelson menetti käsivartensa?

Sitkeä Nelson palasi taistelun tuoksinaan vain puoli tuntia käsivartensa amputoimisen jälkeen.

Palkittu brittiamiraali Horatio Nelson oli jo juhlittu sotasankari, kun hän 24. heinäkuuta 1797 johti hyökkäystä Espanjalle kuuluvalle Teneriffan saarelle.

Kun Nelson nousi maihin, hän joutui espanjalaisten luotisateeseen. Yksi luodeista osui Nelsonin oikeaan käsivarteen ja murskasi sen luut aivan kyynärpään yläpuolelta aiheuttaen voimakasta verenvuotoa.

38-vuotias Nelson vietiin kiireesti lippulaivaansa HMS Theseukseen, missä hän käski laivalääkärin amputoida murskaantuneen käsivarren sanoen: ”Tohtori, haluaisin kernaasti päästä eroon tästä käyttökelvottomasta lihanpalasta.”

Nelsonin kerrotaan valittaneen ilman puudutusta suoritetun amputaation aikana vain siitä, ettei lääkäri ollut lämmittänyt kylmiä veitsiään.

Nelsonilta puuttui silmä, käsi ja hampaat:

Horatio Nelson oli yksi ensimmäisistä suurista merisodan sankareista, ja hän haavoittui useita kertoja taisteluissa.

Shutterstock & Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Oikean silmänsä Nelson menetti vuonna 1794 Korsikalla käydyssä taistelussa, kun hänen viereensä osui tykinkuula,
joka lennätti hänen silmäänsä pikkukiviä ja hiekkaa.

Shutterstock & Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Päähän osui metallinsirpale Niilin taistelussa vuonna 1798. Nelsonin otsaan tuli suuri palkeenkieli, mutta laivan lääkäri ompeli sen kiinni.

Shutterstock & Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Hampaat irtosivat, kun Nelson vuonna 1780 sairastui keripukkiin, joka vaurioitti hänen ikeniään. Hän poti useaan otteeseen myös punatautia, keltakuumetta ja malariaa.

Shutterstock & Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Keuhkot, selkäranka ja useat kylkiluut vaurioituivat ranskalaisen tarkka-ampujan musketin kuulasta Trafalgarin taistelussa vuonna 1805. Kuula puhkaisi myös keuhkovaltimon, minkä seurauksena Nelson kuoli verenhukkaan.

Shutterstock & Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Vatsakivut ja pahoinvointi piinasivat Nelsonia koko hänen elämänsä ajan. Hän kärsi myös jatkuvasta merisairaudesta, vaikka hän vietti merillä kuukausiakin kerrallaan.

Shutterstock & Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Amputoitu käsivarsi heitettiin laivaston tavan mukaisesti laidan yli mereen, minkä jälkeen Nelson suuntasi jälleen maihin, ja jo puoli tuntia myöhemmin hän komensi taas joukkojaan taistelukentällä.

Nelsonin sitkeydestä ei kuitenkaan ollut apua, sillä britit hävisivät taistelun ja joutuivat vetäytymään Teneriffalta.

Käsivarren menetys ei ollut Nelsonin ainoa sotavamma. Hän haavoittui useita kertoja taistelussa ja sai muun muassa osuman otsaansa ja menetti toisen silmänsä Korsikalla. Vuonna 1805 Nelson haavoittui kuolettavasti Trafalgarin taistelussa ja menehtyi.

Katso kuvat Trafalgarin taistelusta:

Video