Miten amiraali Nelson menetti käsivartensa?

Sitkeä Nelson palasi taistelun tuoksinaan vain puoli tuntia käsivartensa amputoimisen jälkeen.

Sitkeä Nelson palasi taistelun tuoksinaan vain puoli tuntia käsivartensa amputoimisen jälkeen.

National Maritime Museum, Greenwich, London, Greenwich Hospital Collection

Palkittu brittiamiraali Horatio Nelson oli jo juhlittu sotasankari, kun hän 24. heinäkuuta 1797 johti hyökkäystä Espanjalle kuuluvalle Teneriffan saarelle.

Kun Nelson nousi maihin, hän joutui espanjalaisten luotisateeseen. Yksi luodeista osui Nelsonin oikeaan käsivarteen ja murskasi sen luut aivan kyynärpään yläpuolelta aiheuttaen voimakasta verenvuotoa.

38-vuotias Nelson vietiin kiireesti lippulaivaansa HMS Theseukseen, missä hän käski laivalääkärin amputoida murskaantuneen käsivarren sanoen: ”Tohtori, haluaisin kernaasti päästä eroon tästä käyttökelvottomasta lihanpalasta.”

Nelsonin kerrotaan valittaneen ilman puudutusta suoritetun amputaation aikana vain siitä, ettei lääkäri ollut lämmittänyt kylmiä veitsiään.

Nelsonilta puuttui silmä, käsi ja hampaat:

Amputoitu käsivarsi heitettiin laivaston tavan mukaisesti laidan yli mereen, minkä jälkeen Nelson suuntasi jälleen maihin, ja jo puoli tuntia myöhemmin hän komensi taas joukkojaan taistelukentällä.

Nelsonin sitkeydestä ei kuitenkaan ollut apua, sillä britit hävisivät taistelun ja joutuivat vetäytymään Teneriffalta.

Käsivarren menetys ei ollut Nelsonin ainoa sotavamma. Hän haavoittui useita kertoja taistelussa ja sai muun muassa osuman otsaansa ja menetti toisen silmänsä Korsikalla. Vuonna 1805 Nelson haavoittui kuolettavasti Trafalgarin taistelussa ja menehtyi.

Katso kuvat Trafalgarin taistelusta: