Kublai-kaani oli aikansa mahtavimpia hallitsijoita, ja häntä pidettiin myös kaukokatseisena ja kärsivällisenä johtajana.

Kublai-kaani: Maailman mahtavin mies

Kublai yllätti uudet alamaisensa, kun hän vuonna 1279 valloitti Kiinan valtakunnan. Hän käynnisti ennennäkemättömiä uudistuksia, ja kansa sai teitä, yleisiä kouluja ja uskonnonvapauden.

Kublai-kaani piiritti Kiinan "portin"

Valtavan heittokoneen varsi vapautui, ja suuri kivi sinkoutui kohti kiinalaisen Xiangyangin kaupungin linnoituksia. Ilmaan kohosi sankka pölypilvi, kun kivi osui paukahtaen kaupunginmuuriin.

”Meteli ravisteli taivasta ja maata, ja ammus teki suurta tuhoa”, kirjoitti tapauksen silminnäkijä. Mongolihallitsija Kublai-kaanin armeija oli piirittänyt Xiangyangia viisi pitkää vuotta vuodesta 1268. Kiinalaiset olivat monesti onnistuneet pääsemään läpi mongolien linjoista hakemaan ruokaa kaupunkilaisille ja sotilaille, ja Kublai-kaani oli lopulta tuonut paikalle arabeja, jotka olivat aseteknologian asiantuntijoita.

He rakensivat raskaita heittokoneita, joiden tuhovoimaa muurit eivät pystyneet vastustamaan, ja maaliskuun lopulla 1273 Xiangyang viimein antautui. Sen kautta mongolit saattoivat nyt vapaasti tunkeutua Kiinaan.

Kublai-kaani oli ihanteellinen johtaja

Kiinalaisten pahin pelko oli toteutumassa. He olivat vuosisatoja saaneet pelätä pohjoisen ratsastajakansaa, ja nyt nuo barbaarit olivat valmiit valloittamaan koko valtakunnan. Kiinalaiset vapisivat ajatellessaan tulevaa hirmuhallintoa, mutta heitä odotti yllätys. Kublai-kaani oli nimittäin kaikkien odotusten vastaisesti kieltänyt joukoiltaan ryöstelyn ja siviiliväestön ahdistelun.

Lisäksi Kublai-kaani lähetti hätäapua ja rahaa sodan runtelemien alueiden jälleenrakentamiseen, huolehti leskistä ja orvoista, rajoitti kuolemanrangaistuksen käyttöä, rakennutti kaikkialle kouluja niin, että köyhät maalaislapsetkin oppivat lukemaan, ja piti verot kohtuullisina. Ennen pitkää kiinalaisten oli myönnettävä, että Kublai-kaani oli ihanteellinen valtiojohtaja.

Tämä ei kuitenkaan toiminut silkkaa hyvyyttään, vaan leppoisuuden taustalla oli hänen suunnitelmansa valloittaa koko maailma.

Lue koko artikkeli yhdestä historian mahtavimmista ja edistyksellisimmistä hallitsijoista täältä.Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta ”Lataa artikkeli” -painiketta. Jos et ole rekisteröitynyt ja kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...