Custerin esimiehen, kenraali Stanleyn sanojen mukaan tämä oli "valehtelija ja häikäilemätön mies, jota kaikki muut upseerit vihasivat."

Kenraali Custer teki juoppolallista päätiedustelijan

Yhdysvaltojen sisällissodan jälkeen kenraali George Armstrong Custeria pidettiin erinomaisena armeijapäällikkönä. Hän teki kuitenkin lukuisia virheitä 19 vuotta kestäneen uransa aikana.

maanantai 24. marraskuuta 2014

Vuonna 1868 kenraali Custer lähti Oklahomaan sotaretkelle. Tarkoitus oli hyökätä cheyenne-, kiowa- ja komanssi-intiaanien kimppuun näiden talvileireissä. Intiaanien hevoset oli määrä ampua ja heidän varastonsa polttaa. Ensin Custerin piti kuitenkin löytää intiaanit Englannin kokoisesta erämaasta.

Tiedustelupäällikkö kävi omien kimppuun


Custer nimitti tiedustelijoiden johtajaksi California Joe Milnerin, sillä hän piti tämän asenteesta ja uskoi, että värikäs mies löytäisi nopeasti intiaanit.

Jo pian matkaan lähdön jälkeen Milner joutui vaikeuksiin yömarssilla. Hän oli juonut itsensä niin juovuksiin, että hän piti Custerin sotilaita intiaaneina ja juoksi villisti huutaen näitä kohti. Ennen kuin tilanne kehittyi tulitaisteluksi, sotilaat nujersivat humalaisen tiedustelijan. Milner oli silti edelleen niin vakuuttunut siitä, että kyseessä olivat intiaanit, että Custerin piti sitoa hänet muuliin.

Custer nimitti tämän jälkeen tiedustelijoille uuden päällikön.

Custerin maine tahraantui kuitenkin myös muista syistä kuin tällaisista virheistä. Armottomuus omia joukkoja kohtaan ja tunteeton uhkapeli heidän elämällään loivat synkkiä varjoja sankarin uralle.

Lue lisää kenraali Custerista ja hänen virheistään tästä. Lataa Historian numeron 18/2014 artikkeli.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...