Nuori Eva Braun

Eva Braun: Kutsukaa minua rouva Hitleriksi

Eva Braunista tuli 19-vuotiaana Hitlerin salainen rakastajatar. Häntä ei kiinnostanut, että mies oli yksi historian pahimmista hirmuvaltiaista, kun tämä vain lupaisi mennä hänen kanssaan naimisiin. Eva joutui odottamaan sitä 14 vuotta.

Jokaisen menestyneen miehen takana on vahva nainen. Väite voi pitää paikkansa, paitsi ei, kun kyseessä on Eva Braun, joka oli Hitlerin rakastajatar 14 vuotta ja vaimo 38 tuntia.

Lue lisää naisesta, joka oli historian julmimman diktaattorin läheisin ihminen. Valinnan hintana olivat itsemurhayritys ja elämä tuntemattomuudessa, vaikka Eva Braun elikin Kolmannen valtakunnan mahtavimman miehen rinnalla.

Eva Braun avioitui Hitlerin kanssa

Joseph Goebbelsilta tullut käsky oli yksiselitteinen: kaupunginvaltuutettu Walter Wagnerin oli heti lähdettävä Berliinin puolustukseen osallistuneesta komppaniastaan ja kiirehdittävä valtakunnankanslian alla sijaitsevaan bunkkeriin. Panssaroitu miehistönkuljetusvaunu odotti viedäkseen hänet sinne.

Kun Wagner pääsi perille illalla 28. huhtikuuta 1945, Führer odotti bunkkerissa morsiamensa kanssa ja Wagner suoritti lyhyen seremonian:

”Mainittujen todistajien läsnäollessa (propagandaministeri Joseph Goebbels ja puolueenjohtaja Martin Bormann) kysyn teiltä, mein Führer Adolf Hitler, haluatteko ottaa neiti Eva Braunin aviopuolisoksenne?”

Hitler vastasi myöntävästi, ja hermostunut Wagner kääntyi seuraavaksi Eva Braunin puoleen, joka vastasi epäröimättä kyllä hänen kysymykseensä.

Saatuaan molemmilta myöntävän vastauksen Wagner julisti heidät aviopariksi.

Adolf Hitler nai vaatimattomassa vihkiseremoniassa maanalaisessa bunkkerissa Eva Braunin, joka oli ollut hänen rakastajattarensa 14 vuoden ajan ja vasta koulusta päässyt tyttönen heidän ensi kertaa tavatessaan. Hitler oli vihkimisen aikaan 56-vuotias, Braun 33-vuotias.

Vihkipari oli pukeutunut arkisiin vaatteisiin. Valkoisen morsiuspuvun sijaan morsiamen yllä oli tummansininen leninki, johon oli aplikoitu ruusuja.

Se oli Hitlerin lempileninki. Jalassaan Braunilla oli mustat italialaiset mokkakengät.

Riisiä ei heitelty, sen sijaan venäläisten kranaatteja satoi kaupungin ylle niin, että pöly ja laasti varisivat vastanaineiden päälle.

Bunkkerin ilma oli sakeana sähköä tuottaneen generaattorin dieselinkatkusta.

Eva Braun 20-vuotiaana

Hän uneksi urasta juhlittuna näyttelijänä, mutta päätyikin kansanjohtajan piilotelluksi rakastetuksi.

© Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz

Eva Braun tapasi Hitlerin työpaikallaan

Eva Paula Braun tapasi ”Adin”, kuten hän Adolf Hitleriä kutsui, 17-vuotiaana työskennellessään valokuvaaja Heinrich Hoffmannin liikkeessä Schellingstrassella Münchenissä.

Hoffmann oli Adolf Hitlerin luottovalokuvaaja, mutta vaikka Eva Braun oli myynyt liikkeen asiakkaille satoja natsijohtajan kuvalla varustettuja postikortteja, hän ei tunnistanut Hitleriä tämän astuessa liikkeeseen lokakuisena iltana vuonna 1929.

”Olin noussut tikkaille ulottuakseni kaapin ylähyllyllä oleviin kansioihin. Samassa pomo astui sisään seurassaan ei enää niin nuori mies, jolla oli hassut viikset, vaalea englantilaistyyppinen päällystakki ja huopahattu. Vilkuillessani heidän suuntaansa huomasin, että mies tuijotti sääriäni. Olin hieman hämilläni, koska olin lyhentänyt hamettani enkä ollut varma, oliko sauma tasainen”, Braun uskoutui isosiskolleen Ilselle.

Tytön pitkät sääret tekivät ilmeisesti Hitleriin vaikutuksen.

Eva Braun haaveili avioliitosta Hitlerin kanssa

Seuraavina kuukausina hän poikkesi usein liikkeeseen rupattelemaan Braunin kanssa ja toi tälle pieniä lahjoja, minkä tarkkanäköinen Hoffman pani merkille.

”Hitler tunsi kaikki alaiseni, ja hän jutteli Eva Braunin kanssa välillä niitä näitä. Silloin tällöin hän saattoi tämän seurassa tulla hieman ulos kuorestaan, ja hän lausui tälle jonkin kohteliaisuuden, joita hänellä oli varattuna viehättäville naisille.

Eva kertoi kaikille ystävilleen, että Hitler oli häneen villisti rakastunut ja että hän aikoi mennä tämän kanssa naimisiin.”

Häistä unelmoivat Eva Braun sai odottaa kosintaa hieman pidempään kuin oli kuvitellut.

Eva Braunin edeltäjä ammuttiin Hitlerin aseella

Kun Hitler tapasi Braunin vuonna 1929, hänellä oli suhde sukulaistyttöönsä Angelika Raubaliin, jota kutsuttiin Geliksi.

Raubal oli Hitlerin sisarpuolen Angelan tytär, ja molemmat asuivat Hitlerin ylellisessä asunnossa Münchenissä.

Suhde oli kuitenkin ongelmallinen, ja 18. syyskuuta 1931 Geli Raubal löydettiin ammuttuna Hitlerin Walther-pistoolilla.

Tapahtunutta hyssyteltiin, jottei se sotkisi Hitlerin poliittisia tulevaisuudensuunnitelmia, eikä kuolemantapausta koskaan selvitetty kunnolla. On kuitenkin arveltu muun muassa, että 23-vuotias Raubal teki itsemurhan, koska hän oli rakastunut johonkin toiseen mieheen eikä Hitler sallinut suhdetta.

19-vuotias Eva Braun oli autuaan tietämätön dramaattisista tapahtumista.

Hän unelmoi edelleen Adistaan, haaveili tekevänsä läpimurron näyttelijättärenä ja toivoi ehkä Hitlerin avulla pääsevänsä pakenemaan tyttäriensä siveellisyyttä ankarasti vahtivan uskonnollisen isänsä vaikutuspiiristä.

Heinrich Hoffmann Hitlerin henkilökunnan kanssa Sudenpesässä

Heinrich Hoffmann (eturivissä oikealla) Hitlerin henkilökunnan kanssa Sudenpesässä keväällä 1940.

© Wikimedia Commons

Harjoittelijana Hitlerin valokuvaajan luona

Valokuvaaja Heinrich Hoffmann alkoi työskennellä natseille vuonna 1920, ja pian hän eteni Adolf Hitlerin henkilökohtaiseksi luottokuvaajaksi.

Siitä lähtien Hoffmannin päätehtävä oli tuottaa Hitler-postikortteja, -julisteita ja -kirjoja.

Vuonna 1929 Eva Braun tuli harjoittelijaksi Hoffmannin yritykseen, jossa hän tapasi Hitlerin samana vuonna.

Ensin Hoffmann suhtautui suhteeseen kyynisesti, mutta se vahvisti hänen ja hänen yrityksensä asemaa.

Natsien noustua valtaan 1933 liiketoiminta kasvoi entisestään, ja pian Hoffmannilla oli 300 työntekijää.

Vaurastunut Hoffmann osti palatsin ja hankki sinne taideaarteita.

Sodan päätyttyä hän joutui neljäksi vuodeksi vankilaan ja hänen omaisuutensa takavarikoitiin.

Eva Braun yritti itsemurhaa

Eva Braunista tuli Hitlerin rakastajatar todennäköisesti vuoden 1932 alkupuolella, mutta uusi asema vain lisäsi hänen piinaansa.

Hitler keskittyi kaappaamaan vallan Saksassa ja oleili pitkiä aikoja Berliinissä. Braun yöpyi usein Hoffmannin studion penkillä kuullakseen edes rakastettunsa äänen.

Studiossa oli puhelin, jossa hän sai puhua Hitlerin kanssa kenenkään häiritsemättä. Soittoa sai kuitenkin usein odottaa viikkoja. Epätietoisuus Hitlerin tunteista yhdistettynä ankaran isän moraaliseen painostukseen ajoi Braunin kahteen itsemurhayritykseen.

”Olen lähettänyt hänelle ratkaisevan kirjeen. Kysymys on, merkitseekö se hänelle jotakin. Pian se nähdään. Jollen saa vastausta iltaan mennessä, otan 25 pilleriä ja nukahdan rauhallisesti toiseen maailmaan (...) Tällä kerralla on tosi kyseessä”, Braun kirjoitti päiväkirjaansa 28. toukokuuta 1935.

Valtaosa Eva Braunin päiväkirjoista katosi sodan jälkeen, ja jälkipolville on jäänyt luettavaksi vain 22 sivua keväältä 1935.

Se oli Eva Braunin toinen itsemurhayritys, ja sen jälkeen Hitler päätti auttaa rakastajatartaan pääsemään isän otteesta ja lahjoitti hänelle talon Wasserburgerstrasselta Münchenin esikaupungista Bogenhausenista.

Braun houkutteli pikkusisarensa Gretlin muuttamaan taloon kanssaan esiliinakseen, jotta Hitler saattoi milloin tahansa piipahtaa vierailulle näennäisen kunniallisissa merkeissä. Hänen vieraillessaan Gretl usein pujahti ulos jättäen rakastavaiset kahdestaan.

Hitler pelkäsi vajavaista jälkikasvua

Hitler täytti talon lahjoillaan ja taideteoksilla mutta kieltäytyi toteuttamasta Braunin hartainta toivetta avioliitosta.

Yleisin syy oli, että hän ”oli naimisissa Saksan kanssa” ja teki niin paljon töitä, ettei pystyisi täyttämään avioelämän asettamia vaatimuksia. Hän ei myöskään halunnut tuhota miljoonien saksalaisnaisten haaveita siitä, että hän jonakin päivänä ottaisi jonkun heistä vaimokseen.

Hitlerin haluttomuudelle perustaa perhettä on esitetty paljon synkempiäkin syitä.

Yksi on se, että hän pelkäsi mahdollisen jälkikasvunsa syntyvän maailmaan vajavaisena.

Huhut kertoivat, että Hitlerin isoisä oli ollut tunnettu hamesankari Spitalin kylässä Itävallassa, samalla alueella, josta Hitlerin äiti Klara Pölzl oli kotoisin.

Oli olemassa riski, että Hitlerin vanhemmat olivat liian läheistä sukua toisilleen ja hän itse siis sisäsiittoisuuden tulosta.

Rotu- ja perimätietoinen Hitler tiesi, että sellaisista suhteista saattoi syntyä vammaisia lapsia. Hänen sisarensa Paula oli henkisesti vajavainen ja tätinsä Johanna kyttyräselkäinen.

Lehti paljasti Hitlerin naiset

Ranskalainen sensaatiolehti France Soir paljasti HitlerIn ja Braunin suhteen vuonna 1936 artikkelissaan ”Hitlerin naiset”.

Lehti kertoi Adolf Hitlerin suhteesta tämän sisarentyttäreen Geliin, englantilaisiin natsisiskoksiin Unity ja Diana Mitfordiin sekä elokuvaohjaaja Leni Riefenstahliin ja mainitsi vielä:

”Tällä hetkellä suosikki tuntuu olevan Eva Braun, opettajan tytär Münchenistä.

Hitler on jättänyt kaikki muut naiset hänen takiaan.”

Paljastus ei kuitenkaan päässyt vaikuttamaan saksalaisten käsitykseen askeettisesta ja ahkerasta Hitleristä.

Kun lehti tuli myyntiin Saksassa, viranomaiset takavarikoivat kaikki kappaleet.

Eva Braunin kaksi päiväkirjaa

Eva Braunin päiväkirja vuodelta 1935 oli kirjoitettu käsin.

Kaksi sivua Eva Braunin aidosta päiväkirjasta vuodelta 1935.

© Wikimedia Commons

Oikea ja väärennetty päiväkirja

Eva Braun oli natsijuonittelujen uhri

Hintana Hitlerin rakkaudesta Eva Braunin piti hyväksyä salaileva elämä. Vain Hitlerin sisäpiiri tiesi heidän suhteestaan.

Hitler oli kuitenkin uskollinen, ja vaikka monet viehättävät naiset yrittivät herättää hänen kiinnostuksensa, hän karisti heidät kintereiltään ja palasi aina Eva Braunin luo.

Yksi harvoista paikoista, jossa he saattoivat olla rauhassa yhdessä, oli Hitlerin kesäasunto Berghof Obersalzbergissä Berchtesgadenin lähistöllä Alpeilla.

Hitlerille se oli rentoutumispaikka, mutta Braunille elämä Berghofissa ei aina ollut kovin auvoista.

Eva Braun odotti aina kärsivällisesti, että Adolf Hitler saapuisi viettämään aikaa Berghofiin Baijerin Alpeille.

Bundesarchiv via Wikimedia Commons

Vaihtoi asua seitsemän kertaa päivässä

Siellä järjestettiin toki juhlia, usein Braunin toiveesta, mutta tuolloinkin ilmassa oli usein havaittavissa juonittelua ja kateutta, kun vieraaksi kutsuttu Saksan natsijohto vaimoineen, lapsineen ja avustajineen kilpaili ankarasti Führerinsä suosiosta.

Berghofissa Eva Braun sai käyttöönsä kolme huonetta, jotka kylpyhuone yhdisti Hitlerin huoneisiin.

Huoneisto oli sisustettu naisellisesti vaalein värein ja turkkilaisin verhoin. Pöydillä oli elokuva- ja muotilehtiä, sohvalla oli pehmoleluja ja seinillä oli kuvia Adista. Muodista tuli pian Braunin kiihkeä harrastus.

Hän käytti omaisuuksia vaatteisiin ja vaihtoi asua jopa seitsemän kertaa päivässä tehdäkseen vaikutuksen vieraisiin ja saadakseen kaipaamaansa arvostusta. Eva Braun piti vaatteista kirjaa, jossa oli malliluonnoksia, tietoa hinnoista ja räätäleistä sekä kunkin asun kanssa parhaiten sopivista kengistä.

Vaatteet eivät olleet vain pakotie Berghofin tylsyydestä, vaan ne myös erottivat hänet muista Obersalzbergin naisista.

Natsi-ideologiassa pidettiin tärkeänä avioliittoa ja arjalaisen geeniperimän jatkumista.

Muiden natsijohtajien vaimot kohtelivat naimatonta Eva Braunia alentuvasti ja pitivät häntä sopimattomana Hitlerille. He kutsuivat häntä selän takana ”tyhmäksi lehmäksi” eivätkä kutsuneet häntä vierailulle kotiinsa.

Eva Braun ja Adolf Hitler kahdestaan

Hitler suostui kotoisaan valokuvaan Berghofissa vuonna l940 viisi vuotta ennen vihkimistä.

© Bayerische Staatsbibliothek München

Eva Braunilla oli salainen ase

Hitlerin mielestä naisen tuli olla ”sievä, suloinen ja naiivi”. Braun oli sitä kaikkea, mutta ei niin tyhmä ja naiivi kuin hän antoi ymmärtää. Nuoresta iästään huolimatta hän piti Berghofin suuren talouden langat taitavasti käsissään.

Kun Eva Braunin opettajaa Fräulein Heidenaberia sodan jälkeen pyydettiin kuvailemaan entistä oppilastaan, hän kertoi tämän olleen ”älykäs ja nopea ymmärtämään olennaisen käsiteltävästä aiheesta”.

Opettaja huomautti tosin yhdestä puutteesta Braunin luonteessa: tämä syventyi vain siihen, mikä kiinnosti häntä eniten, keskipisteenä olemiseen.

Braun ei koskaan ollut natsipuolueen jäsen, ja päiväkirjassaan hän mainitsee politiikan vain, kun se vei Hitlerin aikaa häneltä.

”Hän on taas matkustanut Berliiniin (...) Minä en kiinnosta häntä yhtään, kun hän syventyy politiikkaan”, kirjoitti Braun 16. maaliskuuta 1935. Juuri tuona päivänä Hitler palautti Saksaan yleisen asevelvollisuuden ja ilmoitti Saksan armeijan uudelleenrakentamisesta.

Mahdollisesti Hitleriä viehätti juuri Eva Braunin iloisuus ja välinpitämättömyys politiikkaa kohtaan.

Tämä tarjosi hänelle sitä, mitä hänen elämästään puuttui: hassuttelua ja haaveilua. Kun Hitlerin Münchenin taloudenhoitaja rouva Winther kysyi, miten hän kesti Evan jatkuvaa pulinaa, hän vastasi: ”Eva vie ajatukseni pois asioista, joita en halua ajatella. Hän on minulle lepoa.”

Eva Braunin kotivideot

Eva Braun kuvasi ahkerasti kotivideoita Berghofin loma-asunnolla. Tässä esimerkki hänen kotivideoistaan.

Video

Hitler teloitutti Eva Braunin langon

Eräs nuori SS-upseeri teki erityisen vaikutuksen Obersalzbergin naisiin.

Mies oli nimeltään Hermann Fegelein. Jopa Eva Braun haaveili hänestä:

”Jos olisin tavannut Fegeleinin 10 vuotta sitten, olisin pyytänyt (Hitleriä) päästämään minut”, hän on sanonut.

Sen sijaan hän huolehti, että hänen pikkusisarensa Gretl päätyi yhteen Fegeleinin kanssa.

Häät pidettiin Obersalzbergissä 3. heinäkuuta 1944, ja 10 kuukautta myöhemmin Fegelein teloitettiin Berliinissä petturuudesta.

Eva Braun oli yrittänyt estää teloituksen, mutta Hitler oli peräänantamaton.

Sodan jälkeen Gretl Fegelein synnytti tyttären, jolle hän antoi nimen Eva.

Tämä tappoi itsensä vuonna 1975.

Mitä Eva Braun näki Hitlerissä?

Historioitsijat ja psykologit pohtivat edelleen myös sitä, mitä Eva Braun näki Hitlerissä.

On vaikea ymmärtää, miten nuori elämäniloinen nainen sieti saamaansa kohtelua.

Kun esimerkiksi Berghofissa oli valtiollisia vieraita, Eva Braunin piti piilotella omassa huoneistossaan, ja Berliinissä ollessaan Hitler tuskin muisti häntä edes puhelinsoitolla.

Braun sopeutui, koska elämä Hitlerin rinnalla oli kaikki, mitä hän toivoi. ”Olen niin täydellisen onnellinen siitä, että hän rakastaa minua niin paljon, ja rukoilen, että näin jatkuu ainiaan. Ei ole ainakaan minun syyni, jos hän joskus lakkaa rakastamasta minua”, hän uskoutui päiväkirjalleen.

Eva Braunin ja Hitlerin seksielämä

Päiväkirjassaan hän kuitenkin myös purki turhautumistaan ja jopa toivoi, ettei olisi koskaan tavannut Hitleriä: ”Hän tarvitsee minua vain tiettyyn tarkoitukseen. Kun hän sanoo rakastavansa minua, hän tarkoittaa sitä vain sillä hetkellä.”

Hitlerin ollessa hänen luonaan sävy oli kuitenkin taas toisenlainen:

”Hän tuli eilen odottamatta käymään, ja vietimme riemukkaan illan.”

Sanavalinta osoittaa, että suhde oli seksuaalinen. Eva Braun on kumonnut epäilyt Hitlerin mieskunnon puutteesta tai haluttomuudesta – ainakin vuoteen 1943 asti, jolloin hän kyynelehtien uskoutui varusteluministeri Albert Speerille.

”Führer on pyytänyt minua etsimään jonkun toisen, sillä hän ei enää pysty tyydyttämään minua”, hän nyyhkytti. Lisäksi hän vaati Hitlerin henkilääkäriä määräämään tälle haluja stimuloivaa lääkettä.

Noihin aikoihin Hitlerin suhde Brauniin oli muuttunut läheisemmäksi, ja hän soitti tälle joka ilta ja saattoi jopa lausua muutaman rakkauden sanan.

Niinpä Eva Braun ei epäillyt hetkeäkään, etteikö hänen paikkansa olisi sodan ratkaisuhetkinä Hitlerin rinnalla bunkkerissa. Hän maalautti Mercedeksensä suojavärillä ja ajoi Münchenistä 600 kilometrin matkan Berliiniin.

Bunkkerissa Hitler yritti moneen otteeseen suostutella hänet pakenemaan, mutta Braun kieltäytyi yhtä sinnikkäästi joka kerta.

Seurasi Hitleriä kuolemaan

Vihkimisen jälkeen 28. huhtikuuta Hitler kutsui bunkkerin henkilökunnan, kuten sihteerit, adjutantit ja kokin, lasilliselle oleskelutiloihinsa.

Keskusteluissa muisteltiin vanhoja hyviä aikoja. Ilmapiiri bunkkerissa oli tuolloin jo ahdistavan epävarma, mutta Eva Braun oli iloinen. Kun sisäkkö onnitteli häntä avioliiton johdosta, hän sai viimein sanoa sanat, joista oli haaveillut 14 vuotta:
”Voitte kutsua minua rouva Hitleriksi”, hän kujersi. Samaan aikaan puna-armeija valtasi valtiopäivätaloa muutaman sadan metrin päässä.

Puolitoista vuorokautta myöhemmin 30. huhtikuuta Hitler kutsui henkilökunnan koolle, kätteli kaikki ja siirtyi vaimoineen yksityistiloihinsa.

Puoli neljän aikaan iltapäivällä he tekivät yhdessä itsemurhan nielaisemalla myrkkykapselin, ja lisäksi Hitler ampui itseään. Heidän ruumiinsa valeltiin bensiinillä ja poltettiin valtakunnankanslian pihassa.

Eva Braun voimistelemassa

Eva Braun kävi ystävineen usein uimassa läheisessä Königsseessä. Uintiretket ikuistettiin filmille.

© Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz